V kampani sa začal boj aj o druhé miesto

Tuhý boj o prvé a nemenej tuhý o druhé miesto. Tri týždne pred prezidentskými voľbami sa zásadnou otázkou stáva, kto postúpi do druhého kola. Prieskumy jasne favorizujú Roberta Fica.

21.02.2014 09:20
prezidentský palác, bratislava, putin, prezident Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (41)

Šancu zmerať si s ním sily má však viacero kandidátov. A tí už preto menia politickú stratégiu. Kým doteraz vystupovali len proti Ficovi a seba navzájom nekritizovali, už to neplatí. Konkurenčný boj o druhé postupové miesto sa začal.

Zatiaľ najväčšie šance postúpiť s kandidátom Smeru Ficom do druhého kola prisudzujú predvolebné prieskumy Andrejovi Kiskovi. Bez šancí však nie sú ani ďalší kandidáti Milan Kňažko, Radoslav Procházka a Pavol Hrušovský.

Podľa sociológa Martina Slosiarika okrem Fica je najväčším konkurentom pre ostatných kandidátov práve Kiska. „Niet inej možnosti, len to, aby sa kandidáti vymedzili aj voči sebe, lebo si musia uvedomiť, že v prvom rade bojujú medzi sebou, až v druhom kole budú bojovať s Robertom Ficom,“ zhodnotil Slosiarik.

Milan Kňažko najnovšie adresoval Kiskovi verejnú výzvu na diskusiu. Vyčítal mu, že niekoľko debát už zrušil. Kňažko v rozhovore pre Pravdu povedal, že ešte nikdy nepočul Kisku hovoriť na verejnosti a nikdy s ním nikde nediskutoval. Mal by podľa neho zostúpiť z bilbordov. „Jeho politická minulosť neexistuje, čiže je pre mňa absolútne nečitateľný a nevypočítateľný,“ uviedol Kňažko s tým, že by ho rád spoznal. „Pretože isté je, že z filantropie sa nebohatne. A ak niekomu niečo dávam, musím to aj niekde zobrať. A tie okolnosti by mohol vysvetliť. Pretože ľudia sú zlí a zvyknú ohovárať. Aj mňa sa pýtajú, kde som nadobudol majetok. Ja im to však vždy rád a otvorene vysvetlím,“ povedal Kňažko. Narážal tak na okolnosti Kiskovho zbohatnutia. Kiska podnikal prostredníctvom splátkových firiem, ako je Quatro, či nebankových spoločností Slovenská požičovňa a Q-Car.

V poslednom februárovom prieskume agentúry Focus pre RTVS by kandidáta Smeru Fica volilo 37 percent a Kisku niečo vyše 20 percent opýtaných. Kňažko za Kiskom zaostáva o necelých osem percent, Procházka o desať a Hrušovský o vyše 13 percent.

Hrušovský apeloval na ľudí, aby vo voľbách zvažovali, kto má skúsenosti s mocenským fungovaním, so vzťahmi medzi ústavnými orgánmi, so zvládaním krízových situácií a má medzinárodné kontakty. „Nastupovať z manažérskej funkcie na úroveň najvyššej ústavnej funkcie sa mi zdá byť nebezpečným experimentom,“ povedal narážajúc práve na Kisku Hrušovský. Aj pre Hrušovského je Kiska neznámy. Kiska na výhrady súperov odpovedal, že nechce ísť do konfliktov. „Som si istý, že občania odo mňa neočakávajú, že sa budem hašteriť s pánom Kňažkom, a tým pomáhať predsedovi vlády. Nenechám sa vtiahnuť do nezmyselných bojov tradičných politikov,“ odkázal Kiska.

Politológ Michal Horský považuje za prirodzené, že si Kiskovi súperi povšimli, že vedúca dvojka kampane nielenže zamlčiava svoju minulosť, ale sa aj nedostatočne zapája do celospoločenského dialógu s prezidentskými protikandidátmi. „Je to vážny nedostatok a je dobré, že na to kandidáti poukázali, " povedal Horský.

Na vedúcu dvojicu v prieskumoch sa chcú hlavní konkurenti dotiahnuť. Hrušovský, ktorý stráca najviac, sa označil za bojovníka. „Robím všetko pre to, aby sa preferenčné rozdiely medzi kandidátmi znížili, aj keď si uvedomujem, že času veľa nie je,“ podotkol. Radoslav Procházka si verí, prieskumné agentúry podľa neho fungujú veľmi podobne ako ratingové. „Realitu sa snažia skôr vytvárať, ako popisovať. Rozhodnú ľudia a tak to má byť,“ povedal.

Sociológ Slosiarik by si počkal ešte na ďalšie prieskumy, či si Kiska dokáže udržať náskok pred súpermi. Zatiaľ si nemyslí, že už sa to nemôže zmeniť. Poukázal napríklad na skutočnosť, že medzi Kiskovými, Kňažkovými a Procházkovými voličmi je istá časť, ktorá nie je pevne rozhodnutá, a tak môže ešte meniť svoje preferencie. Naopak, za stabilnejších považuje voličov Fica či Hrušovského.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014