Kiskove nebankovky zavádzali bežných ľudí

Nebankové spoločnosti, ktoré do roku 2005 spoluvlastnil prezidentský kandidát a favorit druhého kola Andrej Kiska, zavádzali spotrebiteľov. Za porušenie zákona boli pokutované od Slovenskej obchodnej inšpekcie. Na nekalé praktiky upozornila aj komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách na ministerstve spravodlivosti.

22.02.2014 11:20
Andrej Kiska Foto: ,
Prezidentský kandidát Andrej Kiska.
debata (534)

Komisia, ktorej závery za roky 2004 až 2010 má denník Pravda k dispozícii, konštatovala napríklad neprimerane vysoké úroky či neprimerané zmluvné pokuty pre ľudí. Ročná percentuálna miera nákladov napríklad od Kiskovej spoločnosti Quatro bola neraz nad úrovňou 70 percent, čo bolo niekoľkonásobne viac ako pri bankách. V reklamnej kampani v roku 2005, počas Kiskovho pôsobenia, Quatro ročnú percentuálnu mieru nákladov ani neuvádzalo. Ľudia si tak z reklamy nemali ako porovnať skutočnú výhodnosť produktu a za porušenia zákona preto nebankovka dostala pokutu 100-tisíc vtedajších korún.

Kiska zavádza o úročení aj teraz. Keď sa ho čitateľ v prezidentskej debate na Pravda.sk spýtal na celkovú ročnú mieru nákladov pôžičiek, odpovedal, že Quatro pracovalo „s 10-percentným navýšením maloobchodnej ceny“. Denník Pravda v piatok Kisku upozornil, že ročná percentuálna miera nákladov vychádzala aj cez 70 percent. „Čo je dôležité z pohľadu človeka sa pozrieť, koľko výrobok stál a čo zaplatil nakoniec,“ povedal k tomu Kiska.

Kiska si myslí, že môže kandidovať na prezidenta, aj keď firmy pod jeho vedením porušovali zákony a poškodzovali bežných ľudí. „Prezidentom môže byť človek, ktorý riadil spoločnosti, ktorý rozumie ekonomike. V každej obrovskej firme s veľkým množstvom zákazníkov sa vyskytnú chyby,“ reagoval Kiska. Upozornil, že podobné problémy sa nevyhli ani svetovým gigantom ako Microsoft a Google. „Choďte sa spýtať bánk či iných veľkých firiem, koľko mali pokút za porušenie zákona,“ pokračoval Kiska.

Kiska do roku 2005 spoluvlastnil viaceré nebankové spoločnosti. Na konci daného roka ich spolu s rodinnými partnermi predal talianskej skupine VÚB Intesa. Jeho brat skupine Consumer Finance Holding, ktorá tento finančný biznis zastrešuje, šéfuje dodnes. Kiska tvrdí, že kým nebankovky spoluvlastnil, mal v skupine na starosti „karty a hypotekárne pôžičky“. Podľa neho tak niesol zodpovednosť za vydávanie kreditných kariet v divízií Slovenské kreditné karty. Aj pri tejto oblasti podnikania sa však skupina nevyhla porušeniu zákona. Spoločnosť Slovenské kreditné karty v roku 2005 okrem iného ponúkala ľuďom možnosť zadarmo získať kreditnú kartu Žolik. Pri zrealizovaní prvého nákupu bol však zákazníkovi k celkovému úveru pripočítaný jednorazový poplatok 299 slovenských ko­rún.

„Nie som právnik, takže sa nechcem chytať za slovíčka. Pokiaľ viem, tak kartu dostali naši zákazníci zadarmo a neplatili za ňu nič,“ hovorí teraz Kiska. Slovenská obchodná inšpekcia mala presne opačný názor a za porušenie zákona v tomto prípade udelila pokutu 15-tisíc korún. „Správny orgán sa domnieva, že ku klamaniu spotrebiteľa došlo práve tým, že ste spotrebiteľovi neposkytli informáciu o tom, že získanie karty zadarmo sa vzťahuje len na vydanie karty a poplatky je potrebné zaplatiť po prvom použití karty,“ napísala firme v rozhodnutí Slovenská obchodná inšpekcia.

Aj po tom, čo Kiska nebankovky predal, pôsobil do polovice roka 2007 v predsta­venstve holdingu a do roku 2012 v dozornej rade. V období 2006 až 2007 Slovenská obchodná inšpekcia deväťkrát pokutovala Consumer Finance Holding za porušenie zákona. Spoločnosť len v jednom prípade uspela v odvolaní na Najvyššom súde. Celková suma zaplatených pokút za porušenie zákona v danom období dosiahla 250-tisíc korún.

„Ak sa zistí chyba, je dôležité si ju priznať, napraviť a ísť ďalej,“ povedal k tomu Kiska. Problémy s ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN) spojenou s pôžičkami sa dajú nájsť aj v posledných pokutách udelených holdingu Slovenskou obchodnou inšpekciou, teda za rok 2013. Napríklad jeden z klientov QuatroCar bol v októbri 2011 nepríjemne prekvapený pri žiadosti o predčasné splatenie úveru zobratého na kúpu ojazdenej Škody Octavia. Až doma si totiž všimol poplatok za poskytnutie úveru vo výške 2 280 eur. Celková výška RPMN tak nebola na úrovni 14,34 percenta, ako firma podľa obchodnej inšpekcie deklarovala, ale viac ako 36 percent.

Presná ročná percentuálna miera nákladov je dôležitá, lebo v tomto údaji sú započítané všetky poplatky a klient si tak vie reálne porovnať, aký produkt je pre neho najlacnejší. Ak sa zákazník napríklad v roku 2004 rozhodol od spoločnosti Quatro kúpiť na splátky televízor v hodnote 10-tisíc korún, tak pri akontácii 1 150 korún bola podľa samotného Quatra mesačná splátka 1 725 korún a celkovo zákazník spoločnosti za pol roka zaplatil 11 500 korún. Ročná percentuálna miera nákladov tak podľa súčasného vzorca bola nad úrovňou 70 percent.

„Určite je Quatro v niektorých parametroch drahšie ako klasická banka,“ dodal k tomu Kiska. Podľa neho v prípade 11-tisíc obchodných partnerov sú náklady na prevádzku vyššie. Nebankovky si totiž peniaze požičiavajú priamo od bánk. Kiska tiež upozornil, že vzorec na výpočet RPMN sa historicky niekoľkokrát menil.

Podľa informácií z internetovej stránky spoločnosti Consumer Finance Holding ovláda 60 percent trhu nebankových finančných produktov. Súčasným predsedom predstavenstva je Jaroslav Kiska, teda brat súčasného prezidentského kandidáta Andreja Kisku. Consumer Finance Holding poskytuje financovanie prostredníctvom splátkového nákupu pod značkami Quatro, Triangel a Klikshop. Vydávanie kreditných kariet zabezpečuje divízia Slovenské kreditné karty. Pôžičky na financovanie nehnuteľností prebiehajú pod značkou Slovenská požičovňa a financovanie kúpy motorových vozidiel prináša značka QuatroCar.

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska