Kiska čelí kritike za porušovanie zákona

Hoci prezidentský kandidát Andrej Kiska tvrdí, že firmy, v ktorých figuroval, vždy mali snahu dohodnúť sa s dlžníkmi, nie je to tak. Pred novinármi v piatok vystúpil advokát Michal Mišík, ktorý na súde zastupuje klientov bývalých Kiskových firiem. Ako uviedol, kontaktovali ho po tom, čo zistili, že Andrej Kiska kandiduje za prezidenta. "Ozvali sa mi viacerí ľudia, ktorí výslovne uviedli, že si požičali od týchto spoločností a majú problémy," zdôraznil Mišík.

28.02.2014 12:49 , aktualizované: 01.03.2014 10:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska
debata (449)

Ako ďalej pokračoval: „Praktiky nebankových subjektov spojených s pánom Kiskom neboli vždy v poriadku.“ Podľa neho nebol postup pri podpise zmlúv ani postup pri riešení omeškania splátok férový. "Dnes zastupujem štyroch ľudí v súdnych sporoch s Consumer Finance Holding,“ povedal Mišík. Ten ľudí v sporoch s nebankovkou bráni na základe podobných argumentov, za aké v minulosti nebankovky dostali pokuty za porušenie zákona. "Konkrétne ide o dojednanie neurčitých podmienok v rozpore so zákonom, zamlčanie podstatných podmienok zmluvy, preferenčné zmluvné dojednania a jednostranne vysoké pokuty, ktoré túto nerovnováhu v neprospech občana prehlbujú,“ vymenoval Mišík.

V súčasnosti ovláda všetky nebankové subjekty v minulosti spoluzaložené Andrejom Kiskom VÚB banka. V roku 2005 sa spojili pod spoločnosť Consumer Finance Holding.

Na tlačovú besedu si advokáta zavolal ďalší kandidát na prezidenta, známy kardiochirurg Viliam Fischer. Ten poukázal, že jedným zo zdrojov Kiskovho bohatstva sú nebankové subjekty, ktoré požičiavali peniaze za vysoké úroky. „Andrej Kiska zarobil na požičiavaní peňazí prevažne chudobným ľuďom,“ povedal Fischer a zdôraznil: "Keď si dám na misku váh, čo som spravil pre Slovensko ja a pán Kiska… Za mnou sú tisíce šťastných rodín.“

„Pán doktor Fischer je výborný lekár a je mi veľmi ľúto, že sa ako človek nechal zneužiť v prezidentskej kampani na nepodložené osobné útoky voči mne,“ reagoval vo vyhlásení pre médiá Kiska. "Tvrdenia právnika, ktorý mu v tom pomáhal, sú obvinenia bez jediného mena a jediného faktu. Zároveň pripomínam, že Triangel a Quatro som predal roku 2005,“ zdôraznil.

Nebankové spoločnosti, ktoré zakladal Kiska, dodnes zarábajú na vysokých úrokoch a dostávajú pokuty za porušovanie zákona. Ako Pravda zistila, archívy Slovenskej obchodnej inšpekcie obsahujú viaceré dokumenty s informáciami o pokutách za porušenie zákona aj z obdobia, keď sa Andrej Kiska naplno venoval zarábaniu peňazí poskytovaním úverov cez nebankové subjekty.

Ako sa najnovšie podarilo zistiť, jeden z nich, spoločnosť Quatro, dostal od Slovenskej obchodnej inšpekcie roku 2002 pokutu 250-tisíc korún za uzatváranie zmlúv v neprospech spotrebiteľa. "Vašou povinnosťou bolo neklamať spotrebiteľa uvádzaním neúplných, nepresných a nejasných údajov o skutočných vlastnostiach služieb a úrovni nákupných podmienok, neuvádzať v typovej zmluve neprimerané podmienky, ktoré na škodu spotrebiteľa zakladajú nápadný nepomer medzi právami a povinnosťami zmluvných strán a podmienky, ktoré sú v rozpore s dobrými mravmi, čo ste porušili,“ napísala obchodná Inšpekcia v rozhodnutí o udelení pokuty z roku 2002.

Neprimerane vysoké pokuty zas museli platiť ľudia, ktorí sa pre stratu zamestnania oneskorili so splácaním úveru. Za takéto porušenie zákona dostala spoločnosť Quatro roku 2004 pokutu dvadsaťtisíc slovenských korún. Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie spoločnosť Quatro porušila zákon stanovením vysokých pokút v zmluvách a Všeobecných obchodných podmienkach. "Predávajúci si vyhradil právo na zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške 500 korún, ak spotrebiteľ v lehote 15 dní od zmeny zamestnávateľa túto skutočnosť neoznámi predávajúcemu,“ napísala inšpekcia v rozhodnutí o udelení pokuty 20-tisíc korún. Z množstva pokút stojí za zmienku tá vo výške 5 percent z celkovej výšky poskytnutej pôžičky, ak spotrebiteľ neprevezme tovar v dohodnutej lehote. Sto percent z celkovej výšky pôžičky zaplatil dlžník, ak sa oneskoril s platením aspoň dvoch splátok alebo sa oneskoril s platením jednej splátky po dobu dlhšiu ako tri mesiace.

Quatro napríklad ešte roku 2004 poslalo denníku Pravda konkrétny príklad, za akých podmienok vtedy poskytovalo nákup televízora na splátky. Po zaplatení všetkých splátok bol ročný úrok pôžičky nad úrovňou 30 percent. Na porovnanie, podľa údajov Národnej banky Slovenska bol v januári 2004 priemerný úrok pri nových spotrebných úveroch domácnostiam splatných do jedného roka 11,07 percenta.

Ak sa zákazník napríklad v spomínanom roku 2004 rozhodol od spoločnosti Quatro kúpiť si na splátky televízor v hodnote 10-tisíc korún, pri akontácii 1 150 korún bola podľa samotného Quatra mesačná splátka 1 725 korún a celkovo zákazník spoločnosti za pol roka zaplatil 11 500 korún. Ročná percentuálna miera nákladov tak podľa súčasného vzorca bola nad úrovňou 70 percent. Presná ročná percentuálna miera nákladov je dôležitá, lebo v tomto údaji sú započítané všetky poplatky a klient si tak vie reálne porovnať, aký produkt je pre neho najlacnejší.

449 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Viliam Fischer