Anketa: Aký by mal byť ideálny slovenský prezident?

Šiestich prezidentských kandidátov, ktorých Pravda.sk pozvala aj na online rozhovor, sme sa vo videoankete opýtali, aká by podľa nich mala byť ideálna slovenská hlava štátu.

11.03.2014 06:00
debata (29)

Robert Fico: Kto chce byť prezidentom, musí mať predpoklady a skúsenosti ako nakladať s právomocami prezidenta. Človek, ktorý nemá problém zatelefonovať ktorémukoľvek politikovi sveta. Predovšetkým by to mal byť normálny vlastenecký prezident.

Andrej Kiska: Slovenským prezidentom by mal byť človek, ktorý rozumie ekonomike aj problémom bežných ľudí. Človek, za ktorého hovoria činy. Človek, ktorý dokáže byť skutočnou konštruktívnou pritiváhou vláde. Prezidentom by mal byť človek, ktorý politiku na Slovensku poľudští.

Radoslav Procházka: Dobrý prezident by sa mal vedieť ľudí zastať a byť im nablízku, mal by chrániť jednu zo základných hodnôt – zmysel pre rodinu, usilovať o spravodlivosť a poriadok. Mal by dôstojne reprezentovať Slovensko v zahraničí.

Milan Kňažko: Slovenský prezident by mal mať bohaté skúsenosti, mal by dôsledne rešpektovať ústavu, zákon. Mal by stáť na strane pravdy, zákona, spravodlivosti a tých, ktorí sú ukrivdení. Nemal by hovoriť vtedy, keď netreba, ale nemal by mlčať, keď je potrebné počuť silný hlas.

Pavol Hrušovský: Želal by som si, aby to bol prezident, ktorý dokáže ľudí spájať, je skúsený, vystupuje s rozvahou, pokorou, odhodlanosťou. Má veľké politické skúsenosti, a predpoklady, aby dokázal krajinu spravovať s úctou a autoritou.

Ján Čarnogurský: Prezident má byť poslednou zárukou pre občanov, že sa im nebude diať krivda, keď všetky ostatné ústavné orgány zlyhajú. Mal by zjednocovať tak, aby proti sebe nebojovali dva tábory a neviedli studenú vojnu. Slovensko by malo byť pod jeho vedením rešpektovanou krajinou.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #anketa #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Pavol Hrušovský #Andrej Kiska #Radoslav Procházka #Milan Kňažko #Ján Čarnogurský