Pôžička od Quatra ničí ľuďom život

Ich životy poznačila pôžička od spoločnosti Quatro. Pravde sa ozvalo viacero ľudí, ktorí si od tejto nebankovky požičali peniaze v čase, keď ju vlastnil prezidentský kandidát Andrej Kiska a dodnes svoje rozhodnutie ľutujú.

12.03.2014 09:30
debata (235)
Pán Branislav Benedik má problémy vyjsť aj na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
požičky, exekúcie Pán Branislav Benedik má problémy vyjsť aj na priedomie svojho domu. Bolesti kĺbov bývajú podľa neho niekedy až neznesiteľné.

Patria k nim aj Branislav Benedik (54) z Lehôtky v okrese Lučenec, ktorý už 16 rokov spláca pôžičku 30-tisíc korún (996 eur), a Popradčan Peter, ktorý sa so splácaním 40-tisíc korún (1 327 eur) trápi už deväť rokov. Niežeby mali také nízke splátky, ale ako zistili, zobrali si vlastne „nesplatiteľné“ pôžičky. A tak roky žijú v strachu o svoju budúcnosť a majetok.

Invalidný dôchodca Branislav Benedik má život prevrátený naruby od roku 1998, keď si od spoločnosti Quatro požičal peniaze na opravu domu. V tom čase ešte riadne pracoval ako majster odborného výcviku v Strednom odbornom učilišti dopravnom v Lučenci. Doteraz zaplatil už 67 500 korún (2 240 eur) a firma, ktorá pohľadávku voči nemu od Quatra kúpila, vymáha peniaze od neho dodnes.

Keď si pred 16 rokmi bral pôžičku, peniaze mu prišli rýchlo. „S nimi som dostal aj šeky na splácanie. Vypočítali mi, že splácať by som mal po 858 korún za mesiac, no ja som hradil mesačne po 1 000 korún. Podľa podmienok zmluvy som mal peniaze posielať na jeden účet. No už po asi piatich mesiacoch mi zo spoločnosti telefonovali, aby som splátky hradil na iný účet. Tak som aj urobil. Neskôr sa táto situácia zopakovala a účet sa menil znova. Napriek tomu som spoločnosti všetko uhradil,“ zdôrazňuje invalid. Denníku Pravda ukázal ústrižky zo šekov.

Quatro sa neskôr stalo dcérskou spoločnosťou Consumer Finance Holding, a. s. Z nej sa s odstupom času pánovi Benedikovi podľa jeho slov ozvali, že ešte má stále nezaplatenú časť. Aj keď bol Benedik presvedčený, že všetko vyrovnal, bál sa exekúcie a platil ďalej. Zaplatil viac ako dvojnásobok z požičanej sumy. „Celkom 67 500 korún,“ zdôraznil. „V roku 2006 som si povedal dosť a prestal platiť ďalšie peniaze. Consumer Finance Holding má stále považoval za dlžníka. Začo vlastne mám platiť mi však nevysvetlili ani zo spoločnosti z Bratislavy, ktorá medzitým odkúpila od holdingu pohľadávku voči mne a ktorá odo mňa žiada zaplatenie ďalších vyše 1 100 eur. Občas sa mi ozývajú a vyhrážajú sa súdmi a exekútormi. Bojím sa, že môžem prísť aj o strechu nad hlavou,“ povedal bezradne invalidný dôchodca. Pravda oslovila aj spoločnosť, ktorá od neho peniaze vymáha. Firma reagovala, že na otázky odpovie len po notársky overenom splnomocnení od pána Benedika.

Majiteľom spoločnosti Consumer Finance Holding je v súčasnosti Všeobecná úverová banka. Podľa Michala Kopeckého z tlačového oddelenia banky sa k prípadu pána Benedika nebudú vyjadrovať, pretože nie sú oprávnení zverejňovať údaje o klientoch. „Navyše ide o prípad z obdobia, kedy ešte splátkové spoločnosti nepatrili banke,“ zdôraznil. Prisľúbil však, že sa s pánom Benedikom skontaktujú a problém preveria.

Benedik ako invalidný dôchodca poberá mesačne 350 eur. „Žijem poriadne. Platím za elektrinu, vodu, mobil aj internet. No spávať pokojne nemôžem. Vždy, keď sa mi ozve telefón a z druhej strany linky vyhrážky za údajné nesplatenie dlhu, som na infarkt.“ Hovorí, že zaplatiť by ani nemal z čoho. Tento rok chce investovať do seba. Potreboval by výmenu bedrových kĺbov.

„Na svoj prípad som už upozorňoval kadekoho. Písal som už politikom, dokonca aj Kiskovi, no nik mi neodpovedal,“ tvrdí sklamane. Jeho staré bolesti spojené s pôžičkou z Quatra v poslednom čase rozjatrili prezidentské voľby.

Peter žaluje Holding

Popradčan Peter, ktorý si neželal zverejniť celé svoje meno v novinách, v roku 2005 uzavrel so spoločnosťou Consumer Finance Holding zmluvu o vydaní platobnej kreditnej karty na úver 40-tisíc korún (1 327 eur). Čo však zistil až neskôr, mal platiť aj úverové poistenie pre prípad smrti, invalidity, práceneschopnosti a straty zamestnania. Mesačne mal splácať od 200 do 2 700 korún (6,64 až 89,30 eura) plus 6,50 percenta zo schválenej mesačnej splátky.

Keďže Peter v zmluve, ktorú podpísal, nenašiel o úverovom poistení ani zmienku, snažil sa záležitosť so spoločnosťou riešiť. Tá však na jeho telefonáty, e-maily ani listy nereagovala. Preto sa rozhodol spojiť so Združením na ochranu práv spotrebiteľov. S jeho pomocou spísal žiadosť o odstúpenie od zmluvy. Spoločnosť Consumer Finance Holding ju však zamietla.

O zrušenie úverového poistenia ich žiadal Peter opakovane. Argumentoval, že v čase podpisu zmluvy nedostal o ňom informácie a ani nepoznal jeho podmienky. V Quatre ho odkázali na internet, kde si vraj všetko mohol prečítať. Zistil však, že na webe sa inštrukcie k poisteniu objavili až v roku 2007. Peter aj naďalej hradil splátky aj poistné s pomocou svojej mamy. Pracoval ako živnostník, no keď v roku 2009 o prácu prišiel, nemal nárok na podporu v nezamestnanosti. Do konca roka 2011 dostával dávku v hmotnej núdzi 150,80 eura. Všetky peniaze odišli Quatru, a napriek tomu, že stále platil, mu zostávalo uhradiť ešte 1 400 eur. Od roku 2011 mu priznali invaliditu pre vrodenú chorobu srdca a vymerali invalidný dôchodok 100,20 eura. Momentálne po valorizácii je jeho výška 132 eur.

Dlh Peter stále spláca, no v roku 2012 podal na spoločnosť žalobu na zrušenie zmluvy. Až do marca 2013 sa proces naťahoval. Vtedy sa preto rozhodol, že sa s Consumer Finance Holding skúsi dohodnúť na mimosúdnom vyrovnaní. Spoločnosť síce súhlasila, ale od septembra 2013 sa opäť nič nedialo.

Až teraz, pred pár dňami, dostal Peter od nich odpoveď, nech príde podpísať k právničke mimosúdne vyrovnanie. Sľúbili mu, že ak žalobu stiahne, odpustí sa mu zostatok dlhu, teda asi 400 eur. V predloženom návrhu dohody však Holding ignoroval požiadavku, ktorú Peter mal v žalobe – teda aby mu Holding poskytol odškodnenie vo výške 1 000 eur. Túto podmienku spoločnosť označila za neprijateľnú. V dohode nebolo uvedené ani odpustenie dlhu 400 eur.

Právnici z Komisie pre ochranu spotrebiteľov pri ministerstve spravodlivosti, ktorá radí klientom nebankových spoločností, ako odstúpiť od nevýhodných zmlúv, preto Petrovi odporučili, aby mimosúdnu dohodu neuzavrel. S tým, že prípad môže pred súdom vyhrať, pretože spoločnosť Holding použila proti nemu početné neprijateľné zmluvné podmienky a nečestný postup v rozpore s dobrými mravmi. Pôžičku podľa právnikov ani nie je možné splatiť, keďže Petrovi vznikol nekonečný zmluvný vzťah založený kartou Quatro.

Kiska o exekúciach

Andrej Kiska opakovane vyhlásil, že nikdy z jeho firiem neposlali exekútora na človeka, ktorý pre chorobu či iný vážny problém nedokázal splácať úver, ale keď komunikoval a chcel sa dohodnúť, tak sa s ním dohodli. „Dám ruku do ohňa, skutočne garantujem, že pokiaľ sme vedeli o tom, že ten človek nevládze splácať, je chorý alebo niečo, vždy sme sa chceli s tým človekom dohodnúť,“ povedal napríklad v relácii Z prvej ruky v Slovenskom rozhlase. Zároveň vyhlásil, že je pripravený nahradiť škodu každému človeku, ak sa dopustili chyby splátkové spoločnosti, ktoré v minulosti spoluvlastnil.

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Quatro