Štvorica kandidátov na prezidenta sa v debate vymedzila voči Ficovi

Štvorica hlavných protikandidátov favorita nadchádzajúcich volieb nového slovenského prezidenta, úradujúceho premiéra Roberta Fica, v stredajšej televíznej debate na verejnoprávnej stanici RTVS upozornila na hroziacu koncentráciu moci v rukách jednej strany, ak Fico bude zvolený za hlavu štátu.

12.03.2014 22:33
SR Bratislava prezident 14 voľby kandidáti... Foto: ,
Diskusia kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky na RTVS.
debata (363)

Fico naopak prirovnal svojho najväčšieho súpera Andreja Kisku k úžerníkovi.

„V našej krajine hrozí unikát – všetky funkcie by mala jedna jediná strana. To je obdobie, ktoré sme tu už mali a ktoré si ľudia neželajú,“ povedal v narážke na obdobie komunizmu Kiska, ktorý má podľa prieskumov verejnej mienky najväčšiu šancu, že spolu s Ficom postúpi do druhého, rozhodujúceho kola priamej voľby.

Podobne sa v diskusii vyjadrili aj herec Milan Kňažko, poslanec parlamentu Radoslav Procházka a kandidát troch opozičných strán pravého stredu Pavol Hrušovský. Štvorica Ficových rivalov sa v rebríčku popularity teší po premiérovi najväčšej podpore zo všetkých 14 osobností, z ktorých sa bude v sobotňajšom prvom kole priamej voľby vyberať nová hlava štátu.

Fico výčitky protikandidátov odmietol. „Kto hovorí o koncentráciu moci, popiera pravidlá demokracie. Smer vyhral voľby a má predsedu vlády a parlamentu,“ vyhlásil premiér, podľa ktorého z tohto dôvodu nemožno diskriminovať žiadneho kandidáta na prezidenta.

V debate Fico vytkol Kiskovi jeho skoršie podnikateľské aktivity v oblasti splátkového predaja alebo poskytovania pôžičiek. „Nie je žiadnym tajomstvom, že peniaze ste zarobil úžerou. Činnosť, ktorú ste vykonávali, je úžera,“ vyhlásil.

Kiska kritiku odmietol a naopak tvrdil, že Ficova vláda nezasiahla voči skutočným úžerníckych firmám. Milionár Kiska bol spolumajiteľom viacerých finančných spoločností a práve na ich predaji v roku 2005 spolu s príbuznými zbohatol.

Fico povedal, že voličom ponúka svoje skúsenosti z politiky, zatiaľ čo Kiska sa podľa neho „ponúka z billboardov“. Kiska je občiansky kandidát, ktorý kampaň staval práve na tom, že ho nepodporuje žiadna politická strana a že terajší politici nedokázali vyriešiť problémy ľudí.

Bývalý politik Kňažko počas debaty však vyhlásil, že noví ľudia by do politiky nemali vstupovať tak, že sa hneď stanú hlavou štátu. Hrušovský zase Kiskovi pripomenul, že práve politici pomáhali krajine vysporiadať sa s niekdajším autoritárskym premiérom Vladimírom Mečiarom, za ktorého vládnutia sa Slovensko v 90. rokoch dostalo do medzinárodnej izolácie.

Kiska v televíznom dueli vystupoval najmä proti Ficovi. V reakcii na jeho dlhoročné pôsobenie vo vysokej politike vyhlásil, že len ťažko si možno predstaviť, že v prípade volebného úspechu sa terajší premiér zrazu stane nadstraníckou hlavou štátu. Fico je síce dlhodobo najobľúbenejším slovenským politikom, zároveň však podľa pozorovateľov rozdeľuje spoločnosť do dvoch táborov.

„Predstava, že vy budete spájať národ a budete nadstranícky prezident, kto tomu uverí?“ položil rečnícku otázku Procházka. Naznačil, že Fico svojou kandidatúrou na prezidenta porušil sľub o istotách, ktorý dal občanom pred parlamentnými voľbami v roku 2012. Ficov úspech v prezidentských voľbách by znamenal pád jeho vlády. Nový kabinet by však znova zostavovali sociálni demokrati, ktorí majú pohodlnú väčšinu v parlamente.

363 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Pavol Hrušovský #Andrej Kiska #Radoslav Procházka #Milan Kňažko #debata