Odporúčanie v druhom kole môže podľa sociológa mobilizovať

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus hovorí, že istá skupina voličov sa rozhodovala v poslednej chvíli.

15.03.2014 12:00
prezidentské voľby, urna Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Myslíte si, že záverečné diskusie mohli zmeniť preferencie kandidátov, keď ich sledovalo v RTVS okolo 330-tisíc a v Markíze okolo 325-tisíc divákov?
Keď tieto čísla prepočítame na vekovú štruktúru 18 plus, tak to nebolo ani 10 percent voličstva. Komunikačný efekt bol však viacstupňový. Neboli to len ľudia, ktorí debaty priamo sledovali, ale aj ďalší, ktorí si neskôr klikli na internet, ďalší podávali ústne informácie napríklad v práci. Záleží, ako sa tie veci budú interpretovať. Debaty mohli mať vplyv, ale nevieme teraz povedať aký. Efekt na preferencie však nemusel byť významný.

Bola veľká skupina ľudí, ktorá sa rozhodovala v poslednej chvíli?
Je istá skupina ľudí, ktorá sa stále rozhoduje medzi tromi občianskymi kandidátmi, ktorí spolu najviac súperia o postup. V rámci tejto skupiny stále dosť ľudí sa rozhodne až vo volebných miestnostiach. Z tohto hľadiska je situácia trochu neprehľadná. Aká veľká je tá skupina, je ťažké povedať.

V záverečnom zvažovaní týchto ľudí sú dôležité viac sympatie a emócie, ako racionálne zváženie situácie?
Nedá sa povedať, že všetci sa riadia prieskumami verejnej mienky. Ale bude to jedna z vecí, ktorá vstupuje do rozhodovania. Tento racionálny motív je menej silný ako emócia, ktorá sa do voľby pretaví.

Po prvom kole sa bude čakať na odporúčania neúspešných kandidátov, koho voliť v druhom kole. Myslíte si, že voliči sa budú riadiť týmito odporúčaniami?
Je otázne, ako sa zachovajú hlavní kandidáti, ktorí nepostúpia. Mnohí voliči týchto neúspešných kandidátov sú pripravení dať hlas druhému postupujúcemu. Otázka teda neznie tak, že odporúčanie ovplyvní rozhodovanie voličov, skôr si myslím, že ich môže mobilizovať a nezostanú doma v druhom kole.

Keby dnes kandidovala Iveta Radičová, bola by jasný kandidát na postup do druhého kola?
Bola by veľmi jasný kandidát na druhé kolo. Domnievam sa, že viacerí doterajší kandidáti by veľmi zaostávali za Ivetou Radičovou.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Martin Slosiarik