Aktivista dokázal, že je možné voliť až 3-krát, ÚVK to odsúdila

Občiansky aktivista, ktorý na webe zverejnil video o tom, ako voliť prezidenta SR trikrát, zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

15.03.2014 20:32
debata (54)

Ústredná volebná komisia (ÚVK) odsudzuje takéto konanie a upozorňuje, že občan vystavil seba aj svojich prípadných nasledovateľov trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta. Jeho výsledkom by mohlo byť až päťročné väzenie. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová neočakáva, že by tento podvod ohrozil sobotné prvé kolo prezidentských volieb.

Občan hlasoval raz na občiansky preukaz, čím preukázal aj svoj trvalý pobyt, následne volil dvakrát na iných miestach na cestovný pas, a teda tvrdil, že nemá trvalý pobyt na Slovensku. „ÚVK odsudzuje tento podvod, akým dokázal trikrát voliť, pretože zneužil postavenie občanov SR, ktorí nemajú na území SR trvalý pobyt,“ vyhlásila Chmelová. Pripomenula, že Slovensko umožnilo občanom žijúcim v zahraničí, aby nemuseli administratívne dokazovať, že na Slovensku nemajú trvalý pobyt. Občanovi teda stačilo vyhlásiť, že nemá trvalý pobyt na Slovensku, predložiť cestovný pas a komisia mu umožnila hlasovať. „Občan dvakrát podviedol okrskovú volebnú komisiu,“ zdôraznila Chmelová.

ÚVK považuje tento počin za odsúdeniahodný. Chmelová pripomína, že tento občan sám seba vystavuje trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta a takisto vystavuje trestnému stíhaniu ostatných občanov, ktorí by ho nasledovali. „Takýmto občanom, ktorým sa preukáže tento čin, hrozí odňatie slobody od jedného do piatich rokov,“ upozornila Chmelová. Doplnila, že ministerstvo vnútra má mechanizmy, ako odkontrolovať, koľkokrát jeden občan volil. „Ministerstvo vnútra už avizovalo, že po vykonaní volieb sa bude robiť náhodná kontrola,“ uviedla Chmelová. Zároveň vyzvala, aby iní občania tohto aktivistu nenasledovali.

Zapisovateľka ÚVK si nemyslí, že by jeho konanie malo narušiť prezidentské voľby a ich výsledok. „Podľa môjho názoru to možno zanechá biľag na voľbe prezidenta z pohľadu morálky a tohto odsúdeniahodného činu,“ uzavrela Chmelová.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #občiansky aktivista