Okrsková komisia asi pochybila, keď nenechala občana voliť

Ústredná volebná komisia riešila počas prvého kola prezidentských volieb 10 podnetov. Jedným z vážnejších je prípad, kedy istá okrsková volebná komisia nedovolila voliť občanovi SR, ktorý priletel hlasovať z Veľkej Británie. Komisii nestačil na overenie totožnosti cestovný pas. Práve tým sa preukazujú pri prezidentských voľbách voliči bez trvalého pobytu na Slovensku.

15.03.2014 23:59
prezidentské voľby Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

„Situáciu budeme preverovať. Ale vyzerá to tak, že naozaj došlo k porušeniu zákona zo strany okrskovej volebnej komisie. Volič, ktorý priletel voliť z Veľkej Británie, mal cestovný pas a komisii sa zdalo preukázanie totožnosti pasom nedostatočné. Občan tak musel letieť späť bez toho, aby mu bolo umožnené hlasovať,“ povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

ÚVK sa naďalej zaoberá aj podvodným trojitým hlasovaním občianskeho aktivistu. Jeho konanie ÚVK odsúdila a upozornila na možné trestné stíhanie, ktorého výsledkom môže byť až päťročné väzenie. „ÚVK tento podnet stále rieši, prešetrí to aj ministerstvo vnútra. Skúsi zistiť, v ktorých miestnostiach sa to stalo, a keď bude mať viac informácií, postúpi to polícii,“ povedal predseda ÚVK Peter Nyilfa.

Sobotňajšie voľby hodnotí ako pokojné, účasť očakáva vysokú. Priebežné neoficiálne výsledky už Štatistický úrad SR zverejňuje, v približne 10-minútových intervaloch ich aktualizuje na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí ÚVK. Nyilfa očakáva, že sa tak stane v nedeľu 16. marca okolo 10.00 h.

Slováci si v sobotu v prvom kole volili v poradí piateho prezidenta SR. V priamej voľbe ho vyberali po štvrtýkrát v histórii. Prvú hlavu štátu Michala Kováča zvolil parlament. V hlasovaní si mohli voliči vyberať zo 14 kandidátov.

Ak ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #prezidentské voľby 2014 #Ústredná volebná komisia #podnety