Bárdos je spokojný, nepovedal, či podporí Kisku

Kandidát Strany maďarskej komunity na post prezidenta Gyula Bárdos, ktorý skončil na piatej priečke, považuje svoj približne päťpercentný zisk hlasov za úspech.

16.03.2014 02:32
prezidentské voľby, Gyula Bárdos Foto: ,
Kandidát na prezidenta SR Gyula Bárdos s manželkou prichádza do centrály.
debata (4)

„Moja kandidatúra a výsledok, ktorý som dosiahol, je dobrý. Môže to byť začiatok novej éry, kde budeme hľadať to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje,“ povedal Bárdos. V novom období podľa jeho slov treba naštartovať zmeny nielen pre ľudí maďarskej, ale všetkých minoritných národností.

„To, čo sa deje v Slovenskej republike počas týchto rokov a viac ako 20 rokov po nežnej revolúcii, ten trend jednoducho nie je dobrý,“ povedal Bárdos. Dúfa, že aj jeho kandidatúra naznačí tým, ktorí môžu niečo urobiť, že nestačia heslá a frázy, ale potrebujeme konkrétne skutky a kroky, bez ktorých nie je možné napredovanie. „My sme tu tiež doma a práve preto potrebujeme podmienky, aby sme tu mohli byť ako doma,“ dodal. Podľa neho je barometrom demokracie štátu to, ako sa v ňom cítia menšiny. Podľa Bárdosa štatistické ukazovatele hovoria o tom, že súčasná garnitúra asi nemá v pláne urobiť potrebné kroky.

Bárdos očakáva, čo na tieto otázky povie Andrej Kiska, ktorý postúpil s premiérom Robertom Ficom do druhého kola volieb. „Bez toho je veľmi ťažké povedať, že čo a ako ďalej. Jedného kandidáta poznáme a je problematický, druhého kandidáta nepoznáme – preto je problematický,“ uviedol Bárdos. Preto počká, čo Kiska ponúkne, chce s ním rokovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Gyula Bárdos