Procházka: Výsledok je mimoriadne zaväzujúci

Vo volebnom štábe Radoslava Procházku bola už od ôsmej večer optimistická atmosféra. Všetci tajne dúfali, že vďaka voličom dosiahne veľký výsledok. Sympatizanti ocenili aj to, že svoj volebný štáb nemá v Bratislave, ale v jednom košickom hoteli.

16.03.2014 02:50
Radoslav Procházka, prezidentské voľby 2014 Foto: ,
Radoslav Procházka vo svojej volebnej centrále.
debata (54)

„Ku Košiciam mám srdečný vzťah a obľúbil som si ich počas môjho dvojročného pôsobenia na ústavnom súde. Očakávam, že dosiahneme dobrý volebný výsledok, ktorým zúročíme naše úsilie v kampani,“ vysvetlil svoje rozhodnutie jeden z najhorúcejších favoritov na funkciu prezidenta.

Navyše považuje východné Slovensko za veľmi dôležité a práve tu očakáva vysoký počet hlasov od voličov. Vo volebnom štábe Radoslava Procházku v jednom z luxusnejších košických hotelov sa zišla zhruba stovka jeho sympatizantov. Boli ľahko identifikovateľní vďaka veľkým okrúhlym odznakom s nápisom „Volím Rada."

Hoci sa všetci bavili, napätie bolo predsa len cítiť. Spočiatku ani Radoslav Procházka nechcel komentovať prvé výsledky, ktoré prichádzali z volebných miestností. Sympatizanti zakaždým odmenili priebežné tretie miesto svojho kandidáta potleskom.

Okrem niektorých komunálnych politikov prišli Radoslava Procházku podporiť z SaS Richard Sulík, Martin Poliačik, Lucia Nicholsonová, či primátor Martina Ondrej Hrnčiar za Most-Híd. Dobrú náladu umocňovali aj stávky, ktoré prijímal Richard Sulík. „Kto si chce ešte staviť, nech tak rýchlo spraví, v banku je zatiaľ dvesto eur,“ vyzval prítomných sympatizantov Procházku šéf SaS.

„Ešte žijeme," komentoval krátko pred polnocou Procházka priebežné výsledky volieb. „Chcem sa poďakovať voličom, nielen mojim, ale všetkým, ktorí prišli voliť,“ dodal. „Absolútny aj percentuálny výsledok je zatiaľ dobrý, len to poradie nesedí,“ povedal Procházka.

Po tom, ako bolo jasné, že druhého Andreja Kisku už nedostihne, nálada vo volebnom štábe klesla. „Neviem, prečo ste smutní a je tu ticho, veď sme dosiahli dobrý volebný výsledok a to srdcom," zdôraznil Radoslav Procházka. Následne všetkých prítomných vyzval, aby si spolu s ním zaspievali hymnu. Neskôr na tlačovej konferencii povedal, že to bol spontánny nápad, keď videl, že nálada v miestnosti klesá k bodu mrazu.

Napriek sklamaniu svoj výsledok však rozhodne ako porážku nevníma, práve naopak. „Výsledok je mimoriadne zaväzujúci a dáva nám všetkým silu a povzbudenie do ďalšej roboty. Nie je to o osobných ambíciách, ale o tom, aby sme sa ako národ a štát pohli dopredu," podelil sa Radoslav Procházka s bezprostrednými dojmami.

„Napätie už do určitej miery opadlo a ešte si chceme užiť našu vzájomnú prítomnosť s priateľmi a sympatizantmi počas volebnej noci. Chceme si to ešte spolu užiť. Do 48 hodín sa vyslovím ku všetkým relevantným okolnostiam, ktoré s voľbami súvisia," dodal prezidentský kandidát, ktorého od druhého kola delia necelé tri percentá hlasov.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Radoslav Prochádzka