Fico hovorí o ťažkej úlohe favorita, Kiska potvrdzuje trestné oznámenie

Víťaz prvého kola volieb Robert Fico v televíznej debate Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vyhlásil, že po prvom kole prezidentských volieb začíname od nuly, Andrej Kiska sa chce uchádzať aj o priazeň kandidátov, ktorí sa do ďalšej fázy volieb nedostali.

16.03.2014 09:41 , aktualizované: 11:21
Kiska, Fico Foto: ,
Andrej Kiska (vľavo) a Robert Fico počas televíznej debaty v RTVS.
debata (219)

Fico hovoril na margo svojho dosiahnutého výsledku o tom, aká je ťažká úloha favorita a premiéra. „Utieram si čelo, osobne som čakal podporu 29 až 30 percent. V prvom referende som obstál veľmi dobre. Ďakujem všetkým, ktorí prišli k urnám, ale prekvapila ma nízka účasť. Prvé kolo ľudia nebrali príliš vážne. Začíname teraz od nuly. Nebude tu fungovať žiadna matematika v hlasoch. Bude tu koncept človeka ktorý ponúka skúsenosť a človeka, o ktorom nič nevieme a ktorý podáva trestné oznámenia. Ja nepodávam trestné oznámenia, ale blahoželám mu, že obsadil druhé miesto,“ vyhlásil.

„Ako premiér, ktorý musí prijímať ťažké rozhodnutia, vedie jednofarebnú vládu a ako premiér, ktorý od rána do včera stojí a musí riešiť komplikované situácie, som v prvom referende obstál veľmi dobre. Obstál som tak, že mi ľudia dali dôveru a posunuli ma do druhého kola,“ uviedol ministerský predseda vo volebnom štúdiu s tým, že ho prekvapila pomerne nízka účasť na voľbách, predpokladal totiž, že účasť voličov sa vyšplhá aspoň na 55 percent.

Robert Fico, víťaz prvého kola prezidentských... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Robert Fico Robert Fico, víťaz prvého kola prezidentských volieb, na tlačovej konferencii počas volebnej noci.

Andrej Kiska ozrejmil, že trestné oznámenie na premiéra podá pre vyjadrenie v médiach za poškodzovanie dobrého mena. „Každý občan má právo brániť sa. Predseda vlády by mal zvážiť, či urazí človeka, keď to nie je podložené faktami. Premiérovi som k víťazstvu zablahoželal. Myslím si, že druhé kolo by malo byť o tom, ako vidíme problémy na Slovensku a nie o tvrdých bojoch. Som presvedčený, že ak príde voliť dostatok ľudí, máme šancu Slovensko posunúť dopredu,“ povedal v povolebnej diskusii.

Podľa šéfa Smeru postúpili dvaja odlišní kandidáti. „Som človek, ktorý je 24 hodín monitorovaný médiami. Keď vstupujete do tejto arény, nemôžete byť prekvapený, aké informácie o vás vychádzajú,“ odkázal Kiskovi s tým, že jeho uchádzanie sa o prezidentský post označil za experiment.

Andrej Kiska sa na debaty s víťazom prvého kola teší a Ficovi pripomenul, že sa otázok na jeho osobu nebojí. „Vy sa vyhýbate otázkam, ktoré pravidelne dostávate, ja sa im nevyhýbam“.

“Máte päť fráz, odkázal Kiskovi na margo vládnutia Fico. Podľa Kisku bude nasledujúca kampaň o tom, kto s malou prestávkou vedie Slovensko šesť rokov, kde sa ľudia necítia dobre, a či by mal premiér viesť aj celý náš štát ako hlava štátu.

Taktiku meniť nebudú

Obaja kandidáti potvrdili, že pred druhým kolom nebudú meniť svoju taktiku. Podľa Fica by budúcim prezidentom mal byť skúsený politik, ktorý presne vie, čo hovorí a „nestrieľa“ len tak podľa toho, akému denníku dáva rozhovor, ktorý vie, o čom je svet a má dobré kontakty so zahraničím.

Kiska zdôraznil, že má ísť o človeka, ktorý má reálne skúsenosti z oblasti ekonomiky, sociálnej či zdravotného systému a ktorý o riešeniach v minulosti nielen rozprával, ale aj skutočne niečo dokázal zrealizovať. „Najdôležitejšie je, aby sa ľuďom vrátila dôvera v prezidentský úrad a že je tam kvôli ľuďom, nie ako predĺžená ruka niektorej politickej strany,“ podčiarkol.

Premiér v diskusii reagoval aj na výsledok strán Ľudovej platformy, jej kandidátovi Pavlovi Hrušovskému (KDH) prorokoval aspoň osem až deväť percent podpory, napokon získal len 3,33 percenta. To, ako dopadol Hrušovský je preň „veľkým ponaučením do života“. Výsledok podľa Fica ukazuje aktuálne dianie na slovenskej politickej scéne a to, kam sa posúva. Upozornil tiež, že Hrušovský bol nominantom pravice, pričom Fico ako kandidát ľavice zvíťazil v prvom kole s 28 percentami.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska