Horský: Výsledok druhého kola bude mimoriadne tesný

Politológ Michal Horský v rozhovore pre Pravdu povedal, že prezidentskú kampaň neskoro začal nielen Milan Kňažko, ale aj premiér Robert Fico. Prekvapujúca je podľa Horského aj nízka účasť.

17.03.2014 08:00
debata (110)
Michal Horský Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Michal Horský Michal Horský

Čo je najväčším prekvapením volieb?
Sú viaceré. Zatiaľ bola najnižšia účasť za celé obdobie doterajších kôl volieb. Ukázalo sa, že volič, ak si je istý výsledkom, má ťažké topánky. Radšej zostane doma, ako by išiel voliť. Vyše 40-percentná podpora Smeru dávala šancu, že Robert Fico postúpi do druhého kola. Zrejme aj preto veľká časť ľavicových voličov zostala doma. Prekvapením, ktoré signalizovali aj župné voľby, je katastrofálny prepad dôvery občanov k zavedeným politickým stranám, najmä k opozícii.

Prejavila sa teda kríza tradičných strán, keď jednak menej hlasov získal Fico a na ďalších troch miestach boli iba občianski kandidáti?
Opoziční lídri namiesto toho, aby zobrali na seba zodpovednosť, síce tvrdia, že viac ako 60 percent občanov je protiľavicového zamerania, zabúdajú však, že za podporou ich kandidáta stoja mizivé tri percentá a zmietla ich aj mimoparlamentná SMK. Pripomeňme, že SaS mala kandidáta Petra Osuského, ktorý mal jednopercentnú podporu a zlyhal. Obyčajní ľudia nepodporili ani len vlastnú antisystémovú kandidátku Helenu Mezenskú. Parlamentný fragment strany Nova nevygeneroval žiadne meno kandidáta zo svojich radov. Ľudová platforma zaznamenala nebývalý prepad, keď tri strany a ich kandidát dokázali rozložiť aj železný 8,5-percentný elektorát KDH, ktorý je tu dve desaťročia.

Čo bude teda znamenať pre Ľudovú platformu KDH, Most-Híd a SDKÚ slabý výsledok Pavla Hrušovského?
Už dávnejšie analytici usudzovali, že platforma je zaujímavý, ale mŕtvy pokus, ktorý od dobrých úmyslov neprikročil k reálnym skutkom. Spôsob, akým traja lídri viedli vyše roka diskusie a sľuby o výbere a nominácii spoločného kandidáta, spôsob, akým bola ohlásená kandidatúra Pavla Hrušovského iba vlastným straníckym vedením a Mostom-Híd a končiac tým, ako tri dni pred prezidentskými voľbami líder SDKÚ oznámil, že odskakujú od spoločného kandidáta a budú voliť ďalších troch, tak to nemá obdobu.

Prečo získal premiér Fico menej hlasov, ako mal Smer v parlamentných voľbách?
Nielen Milan Kňažko urobil možno chybu, že neskoro naštartoval volebnú kampaň, ale aj Robert Fico ju mal začať aktívnejšie oveľa skôr. Od leta bolo Slovensko zaplavené bilbordmi a informačnými nosičmi pánov Kisku a Procházku. Fico začal až krátko pred Vianocami. Tam možno tiež hľadať odpoveď, že váhavý začiatok bol prvým krokom iba relatívneho úspechu, za ktorý možno považovať prvé miesto v prvom kole volieb.

Na čo sa bude Fico teraz sústreďovať v kampani?
Na zrozumiteľné vysvetlenie úlohy prezidenta, aby občan pochopil, či má vyberať kandidáta, o ktorom vie všetko, alebo kandidáta, o ktorom nevie takmer nič. Tiež je dôležité, či vyberie kandidáta, ktorý o politike vie takmer všetko, alebo takého, ktorý o skutočnej úlohe prezidenta ani len netuší. Druhým pilierom kampane premiéra bude naliehavá mobilizácia voličov ľavice.

Andrej Kiska už ohlásil trestné oznámenie na premiéra za označenie, že je úžerník. Ako to poznačí kampaň?
Andrej Kiska sa zatiaľ rozhodol ísť cestou trestných oznámení, čo mu iba málo pomôže v živých dialógoch s predsedom vlády. Svoju skromnú argumentačnú výbavu, že sa vyzná v podnikaní, že čestne nadobudol milióny, by mal doplniť aj o zahraničnopo­litické úlohy prezidenta. Sľuby z oblasti nezamestnanosti, zdravotníctva a sociálnych vecí by mal prenechať vláde, aby v občanoch nevzbudzoval zbytočné ilúzie a nádeje, ktoré aj tak žiaden z prezidentov v našej krajine, ak sa pridržiava ústavných právomocí, nemôže naplniť. Ku cti mu slúži, že sa zatiaľ vyhýba antisystémovému politickému populizmu typu Kotleba či Mezenská.

Ako možno chápať vyjadrenia neúspešných kandidátov Milana Kňažka a Radoslava Procházku o podpore Andreja Kisku?
V prvých hodinách po voľbách bolo zaujímavé, že niektorí politickí lídri boli pripravení podporiť Kisku a iní váhajú. Urobil tak líder SDKÚ Pavol Frešo a rovnako Pavol Hrušovský venoval Kiskovi svoje tri percentá hlasov. Uvážlivo zatiaľ so svojou podporou narába Radoslav Procházka, ktorý na rozhodnutie potrebuje 48 hodín. Milan Kňažko zase venoval Kiskovi svojich sedem bilbordov ešte počas volebnej noci. Páni Guyla Bárdos a šéf SMK József Berényi čakajú, ktorý z kandidátov a s akou ponukou príde požiadať o podporu.

Keby ste mali tipovať výsledok druhého kola volieb, čo by ste povedali?
Za Robertom Fico stojí zhruba tretinové jadro volebného elektorátu. Zdalo by sa, že za Andrejom Kiskom sú zvyšné dve tretiny. Záujmové skupiny a lídri tejto časti voličstva však majú do takej miery protirečivé politické ambície, že len ťažko možno predpokladať, že sformujú jednotnú voličskú základňu. Preto výsledok volieb bude mimoriadne tesný.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014