Fico mobilizuje voličov, Kisku považuje za dobrodruha

Prezidentský kandidát Andrej Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh a je od pravicových strán nezodpovedné, ak ho podporujú len preto, aby sa prezidentom nestal Robert Fico, povedal prezidentský kandidát Smeru Robert Fico.

17.03.2014 13:32 , aktualizované: 16:30
Roberr Fico, volby 2014, prezidentske volby,... Foto: ,
Robert Fico
debata (292)

„Čaká nás predsedníctvo v Európskej únii (EÚ), čaká nás predsedníctvo vo V4. Idú ťažké summity NATO, kde sa bude diskutovať o Ukrajine,“ pripomenul na tlačovej konferencii Fico.

„Považujem za hazard, čo predvádza pravica. Nemá problém podporiť kandidáta, o ktorom nikto nič nevieme. Chcem vyzvať voličov, aby neakceptovali tento spôsob boja proti ľavici,“ vyhlásil Robert Fico s tým, že aj on má právo mobilizovať voličov. Pripomenul, že Andrej Kiska sa vyslovil za to, aby Slovensko uznalo Kosovo, čo je podľa neho krok, ktorý by mal závažné zahraničnopolitické dôsledky.

„Výsledok v prvom kole je pre nás veľký úspech. Báli sme sa syndrómu pána Fischera, alebo pána Kukana. Napriek tomu, aká je teraz atmosféra, sme v druhom kole, čo považujem za dobré východisko,“ povedal s tým, že je pripravený na obe možnosti, teda že bude zvolený za prezidenta, ale aj na tú, že voliči vyberú jeho konkurenta.

Robert Fico chce požiadať všetkých voličov, aby 29. marca prišli voliť. V prvom kole podľa neho mnohí voliči ľavice podľahli pocitu, že ich kandidát je favoritom a volieb sa nezúčastnili. Fico dodal, že v kampani chce reagovať aj na trestné oznámenie, ktoré na neho avizoval Andrej Kiska. Zdôraznil, že bude vysvetľovať jednotlivé fakty, o ktorých hovoril, či už sa týkajú Kiskovho podnikania, alebo vzťahu k scientologickej cirkvi.

Roberta Fica na pondelkovej tlačovej konferencii podporil aj podpredseda EK, eurokomisár a líder kandidátky Smeru-SD Maroš Šefčovič. Upozornil, že aj Európsku úniu čaká množstvo dôležitých rozhodnutí a Slovensko potrebuje kompetentného prezidenta.

Prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico bezprostredne po spočítaní hlasov konštatoval, že očakáva v druhom volebnom kole tvrdý volebný súboj.

„Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi dali hlasy. Toto je referendum o Smere. Očakávam, že to bude v druhom kole veľmi zaujímavé,“ povedal.

Dodal, že je víťazom prvého kola volieb. „Opozícia by podporila aj diabla voči mne, ja som s tým rátal, taký je život, ideme ďalej,“ povedal Robert Fico.

Politológ: Vyjadrenia Kisku o uznaní Kosova sú nezodpovedné

Vyjadrenia prezidentského kandidáta Andreja Kisku, podľa ktorého by Slovensko malo uznať Kosovo, sú nezodpovedné. „Ak sa chce stať prezidentom, mal by mať jasno ohľadom národno-štátnych záujmov SR,“ reagoval pre TASR politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého by uznanie Kosova zo strany Slovenska v aktuálnej situácii mohlo mať negatívne zahraničnopolitické dôsledky.

„Dianie na Kryme len podčiarkuje dôvody, pre ktoré Slovensko Kosovo neuznalo,“ dodal. Vznik nového štátu na základe jednostranného odtrhnutia územia od iného štátu je podľa neho pre Slovensko zvlášť citlivou témou, keďže sa sporadicky objavujú pokusy maďarských radikálov otvárať otázku autonómie južného Slovenska. „Pre Slovensko je faktorom, ktorý musíme zvažovať, aj toto. Napríklad vyjadrenia Miklósa Duraya boli v tomto smere jednoznačné,“ povedal.

Marušiak zdôraznil, že ak sa Andrej Kiska neorientuje v zahraničnej politike, mal by si zostaviť tím „aj iných, ako len marketingových“ odborníkov, ktorí by mu v týchto otázkach radili.
Kiska v médiách opakovane vyjadril názor, že uznanie Kosova zo strany Slovenska by bolo v situácii, keď ho už aj tak uznáva väčšina štátov EÚ, správnym riešením. „Domnievam sa, že vznik samostatného Kosova je krok podporujúci stabilitu v tejto časti regiónu,“ ocenil vznik Kosova v ankete denníka Sme Kiska. Slovensko zatiaľ podmieňuje prípadné uznanie Kosova v budúcnosti dohodou obidvoch strán sporu, Albáncov aj Srbov.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska