V druhom kole by podľa agentúry MVK Kiska porazil Fica

V druhom kole prezidentských volieb by občiansky kandidát Andrej Kiska porazil premiéra SR Roberta Fica. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý agentúra robila približne dva týždne pred prvým kolom prezidentských volieb.

17.03.2014 18:50
Prezidentský palác, leto, fontána, kvety Foto: ,
Prezidentský palác (ilustračné foto).
debata (121)

Spomedzi účastníkov, ktorí by sa zúčastnili na druhom kole a vedeli si z uvedených kandidátov vybrať, by za Kisku hlasovalo 53 percent. Fico by za ním skončil so 47 percentami. Informoval o tom Pavel Haulík z agentúry MVK.

Ako vyplýva z prieskumu, Andrej Kiska by získal 75 percent hlasov voličov Milana Kňažka a Heleny Mezenskej, hlas by mu v druhom kole dalo 50 percent voličov Radoslava Procházku a Pavla Hrušovského, respektíve 33 percent voličov Gyulu Bárdosa. Fica by v druhom kole 25 percentami podporili voliči druhej polovice kandidátov, ktorí sa vo voľbách umiestnili na 8. až 14. mieste. Súčasného premiéra by do prezidentského kresla chcela v druhom kole posunúť aj približne osmina (12 až 13 percent) Procházkových a Hrušovského voličov. Zvyšné hlasy predstavujú najmä mobilizáciu voličov, ktorí prvé kolo vynechali.

Prieskum verejnej mienky robila Agentúra MVK v dňoch 26. februára až 4. marca 2014. Respondenti v ňom odpovedali aj na otázku na druhé kolo volieb: „Ktorého kandidáta by ste podporili, ak by do druhého kola volieb prezidenta SR postúpil Robert Fico a Andrej Kiska?“ Prieskum uskutočnili štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete na reprezentatívnej vzorke 834 respondentov.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #prieskum - prezidentské voľby 2014 #agentúra MVK