Fakty o scientológii

Pôvod a silné zázemie má scientológia najmä v USA, kde ju ešte v roku 1954 založil spisovateľ Lafayette Ronald Hubbard. Je to učenie hlavne o prežití, duchovná stránka je až na druhom mieste.

19.03.2014 08:00
debata (81)

Podľa tejto ideológie jedinec získa duchovné zdravie a nesmrteľnosť pomocou dianetiky. Táto technika má odstrániť také konania človeka, ktoré zabraňujú rozvoju skrytých možností. Dianetiku aplikujú cez rôzne kurzy, väčšinou pre úspešných manažérov. Zameriavajú sa na to, ako úspešne viesť firmu, zmeniť vzťahy vo firme, ale aj v rodine. Niektorí zamestnávatelia, ktorí si objednávajú takéto kurzy pre zamestnancov, nemusia vedieť, čo za nimi stojí.

Poplatky za kurzy sú dôležitým príjmom tejto cirkvi. Ľudí v nej drží nádej na prosperitu, bohatstvo a zdravie, ale aj pocit, že patria do elitnej skupiny. Práve elitárstvo je jedným zo znakov siekt, ako aj problémy, ktoré majú tí, ktorí chcú z nich odísť. Táto cirkev má vo svete niekoľko centrál, každá má svoje zameranie, napríklad na ľudské práva, reklamu, má aj vlastnú spravodajskú službu.

Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej scientológovia na Slovensku zasahujú hlavne do oblasti biznisu. Nie sú oficiálne registrovaní ako cirkev. Pôsobia prostredníctvom občianskych združení v mnohých mestách ako centrá dianetiky. Etnologička dodala, že v centrách záujemcom zmerajú ich schopnosti a vypracujú plán, ako sa stať lepším. „Hovoria, že každý človek čím je starší, tým viac má v sebe nánosov a treba sa vyčistiť na úroveň dieťaťa a potom začať akoby nový život,“ objasnila Nádaská. Problém je podľa nej v tom, že pri čistení sa kladú otázky, ktoré zasahujú do súkromného i pracovného života a získavajú sa tak aj citlivé informácie.

V USA je scientológia uznávaná ako cirkev, inde ju skôr považujú za sektu. Vyčíta sa jej najmä ekonomické pozadie činnosti. Čelí totiž obvineniam, že okrem iného vytvára závislosť u členov, ničí sociálne väzby členov a finančne ich vykorisťuje.

Hoci scientológovia pôsobia v Nemecku už od začiatku 70. rokov, veľký rozruch vyvolali až otvorením ich honosného sídla v Berlíne v roku 2007, proti ktorému ostro protestovali zástupcovia politických strán i kresťanských cirkví. „Scientológovia nie sú cirkev, ale strategicky konajúcou ekonomickou firmou,“ vyhlásil pre denník Berliner Zeitung vtedajší predseda Bundestagu Wolfgang Thierse (SPD). Na základe rozhodnutí z roku 1995 scientológovia v Nemecku nemajú štatút náboženského spoločenstva. Naopak, pre totalitný charakter tejto organizácie ich v NSR sleduje Úrad pre ochranu ústavy. V roku 2007 federálna vláda podnikla kroky vedúce k zákazu tejto sekty. O rok neskôr sa však pre nedostatok dôkazov o nezákonnej alebo protiústavnej činnosti scientológov svojich pokusov vzdala. V Nemecku scientológia nie je príliš v obľube, má iba okolo 4-tisíc členov.

Scientológovia sa pravdepodobne ako jediné náboženstvo pokúsili ukradnúť dokumenty federálnej vlády Spojených štátov, ktoré sa týkali tejto „cirkvi“ (1979). Deväť popredných scientológov vrátane manželky zakladateľa Hubbarda bolo následne odsúdených na vysoké tresty.

Priamy zákaz činnosti dostali scientológovia napríklad vo Francúzsku, v Grécku či Austrálii. Z okolitých krajín je scientológia povolená jedine v Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #scientológia