Idú po majetkoch a mocenskom vplyve, hovorí Žitný o scientológoch

Získavajú súkromné informácie o ľuďoch, ktoré si zaznamenávajú a ukladajú do archívu. Takto sa títo ľudia stávajú vydierateľnými. Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak by sa do štátnych funkcií dostal človek, ktorý je s kontroverznou scientologickou cirkvou spojený, mohlo by to ohroziť bezpečnosť a chod štátu.

19.03.2014 08:00
SIS,slovenská informaèná služba,sídlo,budova Foto: ,
Sídlo Slovenskej informačnej služby. Tá by sa mala zaoberať aj aktivitami podozrivých cirkví.
debata (439)

Predstavuje prívrženec scientológie vo vysokej štátnej funkcii riziko pre bezpečnosť štátu?
V prvom rade treba povedať, že ide o sektu, lebo u nás to nie je registrovaná cirkev. Určite je tam vysoké riziko narušenia bezpečnosti štátu. Práve preto boli niektoré firmy zbavené bezpečnostných previerok. Preukázali sa tam totiž väzby na scientológov. Tí zhromažďujú informácie o najintímnejších slabostiach ľudí a keď sa dostanú do nejakej riadiacej manažérskej pozície, ktorá sa dotýka bezpečnosti štátu či občanov, ide o riziko.

Ako scientológovia tieto údaje získavajú?
Pred vstupom dajú záujemcom vyplniť Oxfordský text, ktorý s Oxfordom nemá nič spoločné. V ňom ťahajú od ľudí intímne informácie, ktoré môžu neskôr zneužiť. Keď človek podstúpi pohovor, ponúknu mu kurzy, samozrejme, sú spoplatnené. Tým si ho stále viac zaväzujú. Vedia o ňom všetko, cez majetkové zázemie až po rodinné pomery. Otázne je, ako to potom využívajú vo svoj prospech.

Prečo sú nebezpeční?
Je známe že, scientológovia idú po majetkoch a po mocenskom vplyve. Je to uzavretá organizácia, a to vzbudzuje najväčšie obavy. Nevidno do nej. Raz hovoria, že sú cirkev, potom zasa obchodná spoločnosť. Je to komunita, kde sú hlavným bohom peniaze. Sústreďujú sa na vzdelaných a majetných ľudí.

Vyhodnocuje Slovenská informačná služba ich činnosť?
Samozrejme, že to vyhodnocuje ako bezpečnostné riziko. Aspoň v to dúfam, v minulosti to určite robila. Je tam príslušné oddelenie, ktoré sa zaoberá cirkvami a sektami, ktoré nie sú registrované a preto predstavujú pre štát riziko. Scientológia medzi ne patrí. V minulosti som narazil na mnoho vysokých úradníkov, ktorí kurzy absolvovali.

K akým tajným dokumentom má prístup napríklad prezident?
Dostáva informácie o bezpečnosti štátu od vojenského spravodajstva či Slovenskej informačnej služby. V nich je všetko to, čo súvisí s chodom štátu. Napríklad to môže byť správa o nelegálnom vývoze zbraní niekam, kam prezident ide na oficiálnu návštevu. Dostáva však aj správy o ekonomických záležitostiach. Alebo informácie, ktoré sa nezverejňujú a prerokúvajú na vláde v tajnom režime ako napríklad daňové systémy. Je toho viac. Primárna motivácia sekty je majetok a získava ho prienikom do ľudského súkromia. Funguje klasický vzorec. Ako niekoho dostať do úzkych? Nájsť naňho kompromitujúci materiál. Má milenku, zvláštne sexuálne sklony? My dôkazy nezverejníme, ale vy odkopírujete tamto a tamto, budete nás priebežne informovať.

Môže teda vysoký štátny úradník s prepojením na takúto sektu ohroziť chod štátu?
Teoreticky určite áno. Snažím sa predstaviť si situáciu, že napríklad prezident Kiska dostane spravodajskú informáciu od SIS o tom, čo nám tu vystrájajú scientológovia. On je totiž oprávnený príjmať takéto informácie. Neviem, ako je to s ním v skutočnosti. Ale médiá naňho útočia už pol roka a jeho povinnosťou bolo si za ten čas pripraviť zrozumiteľnú odpoveď a nie hovoriť, že o ničom nevie. Keďže to nevylúčil, vzniká oprávnenie ho z tohto prepojenia podozrievať.

© Autorské práva vyhradené

439 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #scientológia