Prezidentský dotazník: Odpovedá Robert Fico a Andrej Kiska

Tridsať otázok poslal denník Pravda prezidentským kandidátom ešte pred 1. kolom volieb. Tu sú odpovede Roberta Fica a Andreja Kisku.

20.03.2014 06:00
debata (94)
Dotazník – 30 otázok pre prezidentských kandidátov
Otázka Robert Fico Andrej Kiska
1. Ktoré tri hodnoty považujete za kľúčové a mienite ich presadzovať v úrade? Určite stabilitu v spoločnosti, vyvážený sociálny zmier a politiku sociálneho štátu. Pomoc ľuďom, otvorenosť, nezávislosť a nestraníckosť.
2. Ako chcete presadiť svoje sľuby, ktoré závisia od rozhodnutia vlády a parlamentu? Dobrým dialógom s najvyššími ústavnými činiteľmi. Keď bude stáť prezident na strane ľudí, potom budú ľudia stáť za prezidentom – a takého prezidenta nebude môcť ignorovať ani vláda, ani parlament.
3. Mali by sa posilniť právomoci prezidenta? Nie. Ak právomoci aplikuje skúsený prezident, sú dostačujúce. Prezident má dosť právomocí, aby mohol ovplyvniť veci v prospech občanov.
4. V akých prípadoch by ste sa zúčastňovali na rokovaní vlády? Skôr by som dohodol s premiérom režim pravidelných stretávaní, na ktorých by sme prebrali všetko potrebné bez nutnosti chodiť na rokovanie vlády. Chcem byť aktívnym prezidentom.
5. Súhlasíte s postupom prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý vymenoval za generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára? Áno, postupoval v súlade s ústavou. Nesúhlasím s rozhodnutím prezidenta nevymenovať toho prokurátora, ktorého zvolil parlament.
6. Je dôvod na odvolanie predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej? Nie, nevidím žiadny dôvod. Ja nevediem silácke reči, že budem niekoho odvolávať nad rámec ústavných právomocí prezidenta.
7. Mienite udeľovať amnestie? Je to právomoc prezidenta a záviselo by od konkrétnych okolností. Nie.
8. Využívali by ste štatút milosti? V živote môžu nastať situácie, keď je rozhodnutie neprimerane tvrdé k okolnostiam daného prípadu. Vo výnimočných prípadoch a po odporúčaní nezávislých ľudskoprávnych organizácií.
9. Ako často by ste vystupovali v parlamente so správou o stave republiky? Raz do roka. Obnovil by som tradíciu raz ročne, ale určite by som do parlamentu chodil aj pri iných príležitostiach, aj vystúpil.
10. Mala by mať SR len tri kraje ako v minulosti? Bolo by to správne, ale súčasná opozícia nie je schopná pristúpiť na takúto dohodu. Bez dohody s ňou by takéto rozhodnutie nebolo stabilné. Keby som bol prezidentom po posledných voľbách do VÚC s ich katastrofálnou účasťou, určite by som naliehal na vládu a parlament, aby s tým niečo urobili.
11. Ktorú krajinu by ste po zvolení navštívili ako prvú? Českú republiku. Českú republiku, samozrejme.
12. Podporujete ideu federalizácie Európskej únie? Podporujem hlbšiu integráciu, ale nie federalizáciu. Mám na mysli hlbšiu spoluprácu štátov v rozpočtovej, ekonomickej, finančnej a sociálnej oblasti. Nerobme kampane a protikampane slovám a heslám, ale buďme rozumní. Nie každá „federalizácia“ je hlúpa, ale určite nie každá je užitočná a prijateľná.
13. Malo by byť členom EÚ aj Turecko? Každá krajina, ktorá splní podmienky na vstup do EÚ, by mala mať právo do EÚ aj vstúpiť. Zatiaľ to reálne nie je. V prípade záujmu väčšiny občanov Turecka a po splnení kritérií, ako sme ich museli splniť napríklad aj my, by som umelé prekážky nekládol.
14. Je pre SR výhodnejšie, keby Ukrajina bola v EÚ? Áno. Slovensko je príkladom toho, že členstvo v EÚ je pre krajinu prospešné. Pravdaže.
15. Ste za adopciu detí osobami rovnakého pohlavia? Nie. Nie.
16. Podporili by ste eutanáziu u nevyliečiteľne chorých a trpiacich ľudí? Po skúsenostiach z Holandska, kde dochádza a dochádzalo k častému porušovaniu pravidiel eutanázie, by som bol veľmi opatrný pri zavádzaní tohto inštitútu do praxe. Videl som veľa trpiacich a nevyliečiteľne chorých a rozumiem otázke, ale pri súčasnom fungovaní nášho právneho štátu to považujem za obrovské riziko.
17. Ste za odluku cirkvi od štátu? Otvárať túto tému nemá význam dovtedy, kým sa nedozvieme skutočný rozsah majetku, ktorým disponuje katolícka cirkev. Som za lepšie a jasnejšie pravidlá.
18. Mal by byť 28. október, Deň vzniku Československej republiky, štátnym sviatkom? Pre Slovákov bol rok 1918 a vznik samostatnej ČSR významným dňom. Na druhej strane však dnes máme jeden z najvyšších počtov štátnych sviatkov v EÚ. Je to významný deň aj pre Slovensko a zaslúžil by si to.
19. Ste za zníženie počtu štátnych sviatkov a ktorých? Túto otázku často predkladajú najmä zamestnávatelia. Pri znížení počtu štátnych sviatkov by muselo dôjsť k dohode medzi zamestnávateľmi, zamestnancami a vládou. Takáto dohoda však zatiaľ nebola dosiahnutá. Je jasné, že sviatkov máme priveľa, ale máme oveľa dôležitejšie témy na spory a riešenia.
20. Kto z politikov je pre vás inšpirujúci? V minulosti to bol Alexander Dubček. Nemám nikoho konkrétneho v prítomnosti.
21. Na ktorého nášho ponovembrového prezidenta ste hrdý? Prechovávam úctu ku každému prezidentovi. To je azda silný výraz.
22. Mal by mať prezident vyšší dôchodok ako dnešných 995 eur? Myslím, že túto otázku nie je vhodné klásť práve kandidátovi na prezidenta. Nie som dobrý adresát tejto otázky, pretože som tak finančne zabezpečený človek, že nepotrebujem ani prezidentský plat, ani penziu.
23. Zachovali by ste tradíciu novoročných prejavov hlavy štátu? Áno. Je to tradícia z hľadiska formy, ale snažil by som sa položiť dôraz aj na obsah.
24. Má prezident chodiť 1. januára na rímskokatolícke sväté omše? Slovensko je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Všetko ostatné je súkromná vec prezidenta. Môže a nemusí.
25. Zverejníte mená všetkých darcov vašej kampane nad 50 eur? Kampaň financuje strana Smer-SD. Jediným „darcom“ mojej kampane som ja sám, neprijal som a neprijmem ani cent od žiadneho sponzora alebo politickej strany.
26. Ak bude vaša podpora podľa prieskumov nízka, vzdáte sa kandidatúry ešte pred prvým kolom voľby v prospech iného kandidáta? Nemal by som sa v prospech koho, pretože všetci sú proti mne. Verím, že Slovensko má šancu na nezávislého a nestraníckeho prezidenta.
27. Ak v prvom kole neuspejete, vyzvete voličov, aby v druhom kole dali hlas inému vám blízkemu kandidátovi? Platí to isté – nemám komu vyjadriť podporu. Áno.
28. Koľko svojich mesačných prezidentských platov ročne venujete na charitu? Charita je charitou vtedy, ak ju robíte bez toho, aby ste z nej vytĺkali politický kapitál. Prezidentský plat nepotrebujem a prisľúbil som, že ho budem každý mesiac venovať osobám a rodinám, ktoré statočne bojujú s nepriaznivým osudom, menovite a konkrétne a pod dohľadom verejnosti.
29. Ktoré cudzie jazyky aktívne ovládate? Anglický a ruský. Angličtinu. Dorozumiem sa aj po rusky.
30. Čo je vaším najväčším koníčkom? Ranný šport, ideálne v prírode. Mám štyri deti, dve malé, takže mojím najväčším koníčkom je rodina. Veľmi rád si prečítam dobrú knihu a zo športov veľmi rád lyžujem.

Videoanketa: Aký by mal byť ideálny slovenský prezident?

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska #dotazník