Prezidenti apelujú na voličov, aby za hlavu štátu vybrali skúseného politika

Traja doterajší slovenskí prezidenti, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč v spoločnom vyhlásení apelujú na slovenských voličov, aby vybrali za hlavu štátu "skúseného a medzinárodne akceptovaného politika".

19.03.2014 16:00
Andrej Kiska Robert Fico Foto: ,
Novým prezidentom sa stane buď Robert Fico alebo Andrej Kiska.
debata (242)

Vyhlásenie poskytla Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

„Kandidát Andrej Kiska celkom určite nie je ani skúsený, ani medzinárodne akceptovaný politik, takže sa toto vyhlásenie dá pokladať za nepriamu podporu Roberta Fica,“ konštatoval politológ Juraj Marušiak.

„Som prekvapený, že je pod týmto vyhlásením podpísaný aj Michal Kováč, ktorý má blízko k pravej časti politického spektra,“ povedal Marušiak, podľa ktorého má Kováč iné životné názory ako Schuster a Gašparovič, so súčasným prezidentom mal v minulosti aj „veľký osobný konflikt“.

„Pravdepodobne považujú situáciu za vážnu, ak sa na tomto vyhlásení zhodli všetci traja,“ uzavrel na margo spoločného vyhlásenia prezidentov Marušiak.

„Pozorne sledujeme priebeh tohtoročných prezidentských volieb na Slovensku. Rešpektujeme rozhodnutie voličov v prvom kole a veríme, že občania využijú 29. marca 2014 svoje volebné právo ešte vo väčšej miere a demokraticky rozhodnú o novej hlave štátu,“ konštatujú prezidenti vo vyhlásení.

„Pri výkone prezidentskej funkcie sme museli často čeliť situáciám, pri riešení ktorých sa preukázali ako nevyhnutné skúsenosti z politického života a medzinárodné kontakty. Je zrejmé, že pred podobné komplikované situácie bude postavená aj nová hlava štátu,“ uvádzajú Gašparovič, Schuster a Kováč. „Obzvlášť v dnešnej neistej a komplikovanej dobe, keď vidíme pokusy o narúšanie sociálneho zmieru, štiepenie politickej scény a nástup neštandardných a extrémnych síl či hroziaci vojnový konflikt na Ukrajine. Sme preto presvedčení, že Slovensko potrebuje v tomto čase na svojom čele skúseného a medzinárodne akceptovaného politika,“ vyhlasujú doterajší slovenskí prezidenti.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 29. marca. Novou hlavou štátu sa na päť rokov stane niekto z dvojice Robert Fico (Smer) a Andrej Kiska. Premiéra v prvom kole podporilo 28 percent voličov, jeho súpera o štyri percentá menej ľudí.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ivan Gašparovič #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska #Rudolf Schuster #Michal Kováč