Fico vidí v znaku Triangla scientológov. Mali ste ich zakázať, odkazuje Kiska

Kandidát na prezidenta premiér Robert Fico vidí prepojenie jeho rivala v boji o post hlavy štátu Andreja Kisku na scientológov aj v názve jeho bývalej spoločnosti. Mali ste scientológiu zakázať, ak ohrozuje našu bezpečnosť, odkázal mu Kiska.

23.03.2014 13:01 , aktualizované: 17:07
Kiska, Fico Foto: ,
Andrej Kiska (vľavo) a Robert Fico.
debata (850)

„Jedna z vašich firiem sa volá Triangel, je tak? A znakom scientologickej cirkvi je triangel. Pán Kiska, vy ste tak prepojený na túto sektu, že ani jeden z dôkazov, ktoré som uviedol, ste nevyvrátili,“ povedal Fico Kiskovi v dueli prezidentských kandidátov na TA3.

Kiska vysvetľoval Ficovi, že spoločnosť založili ako sesterskú firmu spoločnosti v Severnej Karolíne Triangel Group International, ktorú tam mal Kiskov priateľ. „Všetky spoločnosti v North Caroline, keďže je tam trojuholník veľkých miest, majú v názve triangel. Takže ak si myslíte, že čokoľvek sa kdekoľvek zjaví s trianglom má niečo spoločné so sektou, tak je to veľmi smiešne,“ povedal Kiska.

Fico by bol pokojný, keby v druhom kole volieb proti nemu sedel Radoslav Procházka alebo Milan Kňažko, lebo v prípade prehry s týmito kandidátmi by mal istotu, že krajina bude normálne fungovať a nebudú prekvapenia. „Začínam byť mimoriadne nervózny pokiaľ ide o túto krajinu, pán Kiska, keď počúvam vaše názory,“ vyhlásil Fico s tým, že sa to začína názorom na Kosovo, ktorého samostatnosť by sme mali podľa Kisku uznať.

Za oveľa vážnejšie považuje inú vec – Kiska podľa neho klame, že nepozná žiadneho scientológa, pričom podľa Fica má prepojenia na sektu scientológov. Fico opäť poukázal na vydanie Kiskovej knihy vo vydavateľstve nakladateľa, ktorý má aj školu s menom zakladateľa scientologickej sekty Rona Hubbarda v jej názve a prednášky na podujatí, kde mali byť prívrženci scientológie a podobne.

Podľa Kisku by bezpečnostnú previerku nedostal Fico

„Vy by ste nedostali bezpečnostnú previerku pán Kiska, keby ste chceli napríklad obchodovať so zbraňami alebo pracovať na úrad vlády. A uchádzate sa ako kandidát o pozíciu, kde chcete mať k dispozícii všetky údaje, ktoré sa týkajú tohto štátu – všetky supertajné údaje,“ vyhlásil Fico s tým, že za kontakty na scientológov sa už u nás bezpečnostné previerky niektorým ľuďom odoberali.

Prezidentskí kandidáti v predvolebnej debate TA3. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kiska, Fico Prezidentskí kandidáti v predvolebnej debate TA3.

Kiska opäť odmietol Ficove tvrdenia a upozornil, že on nelustruje ľudí a nikto nemá na čele napísané, čo vyznáva. „Ak je na Slovensku niečo, čo by malo byť zakázané, čo by nemalo fungovať, čo ohrozuje našu ochranu a bezpečnosť, tak od toho ste premiér s malou prestávkou už šesť rokov, aby ste to zakázali, aby ste to zrušili,“ prízvukoval Kiska Ficovi a pripomenul mu, že Ficova vláda dala podporu z eurofonodov spoločnosti, „ktorá je vraj spojená so scientológiou“.

Kiska upozornil, že on nemá k dispozícii štátny aparát, aby o nejakých prepojeniach mohol vedieť, ale Fico podľa neho o takýchto veciach môže vedieť bez problémov.

Kiska si myslí, že keby pred bezpečnostnou previerkou on a Fico, tak by väčšie riziko nezískania previerky hrozilo Ficovi. „Pretože hlas podobný vášmu hovoril o tom, a ko zabezpečil 75 miliónov korún na nelegálne financovanie politickej strany. Vy ste boli vo vláde, keď sa nechalo zázračným spôsobom okradnúť všetkých našich ľudí v emisných zmenkách skoro 50 miliónov eur. Za vašej vlády sa z eurofondov tunelovalo 10, 20, 30 percent,“ vyhlásil Kiska.

Ficovi vyčítal, že neodpovedá na otázky, či bol v údajne odpočuvanom byte z kauzy Gorila a kto by bol po ňom premiérom. Fico odmieta Kiskovo videnie, že na Slovensku je nejaká čierna diera. „Ak nesúhlasíte s touto vládou, tak zoberte svoje peniaze, ktoré máte. Zoberte si svoje lietadlo, budete pekne lietať po Slovensku, rýchlejšie to stihnete a založte si politickú stranu. Vyhrajte parlamentné voľby a potom zmeňte Slovensko na svoj obraz,“ povedal Fico.

Premiér Kisku obvinil, že je predĺženou rukou „zlepenca“, teda strán z opozície, ktoré boli v Radičovej vláde. Kiska oponoval, že mu je jedno, aký politik z akej strany vládne, každému by pripomínal, prečo ho ľudia volili – ak by o problémoch len rozprávl a neriešil ich.

Horský: Diskusie priniesli posun argumentácie Fica i Kisku

Politológ Michal Horský vníma víkendové diskusné relácie prezidentských kandidátov v RTVS a TA3 ako jeden športový duel o dvoch polčasoch. „Prvý polčas v RTVS poňali obaja ako zahrievacie kolo, ktoré opakovalo témy z predošlých mediálnych duelov, teda nič nové pod slnkom a rozišli sa spravodlivou remízou. Nedeľný duel v TA3 preukázal oveľa vyššie obsahové kvality,“ konštatoval.

Podľa Horského diskusie plnia zásadnú funkciu v mobilizácii voličov. „U Fica je to oslovovanie ľavicového elektorátu a Kiska väčším akcentom na opozičnú rétoriku prizýva k volebným urnám stúpencov politickej opozície,“ poznamenal.

Ako pokračoval, Kiska v dueloch v zásade reprodukoval myšlienky zo svojich predošlých vyhlásení, v ktorých zdôrazňoval rolu prezidenta, ako strážcu volebných sľubov vlády. „Fico sa zameriaval na objasnenie medzinárodného postavenia prezidenta, vyslovil obavy nad jeho bezpečnostnou dôveryhodnosťou, a preto sa venoval scientologickému pozadiu svojho protikandidáta,“ priblížil.

Horský sa domnieva, že víkendové diskusie preukázali istý posun v argumentácii a akcentoch u oboch kandidátov. Nóvum vo vystúpení Fica vidí v tom, že odporučil svoju súperovi, aby si založil svoju politickú stranu. „Tým odmietol jeho námietky na rolu, ktorú chce ako protiváha a kontrolór vlády plniť vo funkcii prezidenta,“ dodal.

Vyhlásenia, s ktorými prišiel Kiska, o nevhodnosti plnenia funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom, podľa Horského nepochybne prinútili Fica odstúpiť od bývalých argumentácií, ktorými ho bránil. „A dnes vyhlasuje, že aj by poradil Harabinovi, aby sa o funkciu neuchádzal,“ uzavrel politológ.

Pred televíznymi kamerami sa Robert Fico a Andrej Kiska stretnú ešte dvakrát. V utorok v Markíze a v stredu v RTVS.

850 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska