Horský o debatách: Dva rozdielne polčasy

Politológ Michal Horský hodnotí víkendové televízne duely prezidentských kandidátov Roberta Fica a Andreja Kisku.

24.03.2014 10:00
debata (162)
Prezidentskí kandidáti Robert Fico a Andrej... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
prezidentské voľby 2014, duel TA3, Andrej Kiska, Robert Fico Prezidentskí kandidáti Robert Fico a Andrej Kiska absolvovali cez víkend dva súboje v rozhlase a v televízii. Tento týždeň ich čakajú ešte dva televízne duely.

Ako by ste vyhodnotili diskusie prezidentských kandidátov?
Dve víkendové diskusie v mnohom pripomínali dva rozdielne polčasy športového duelu. V prvom polčase v RTVS v sobotu Andrej Kiska vymedzoval svoju budúcu rolu prezidenta ako strážcu, prípadne blokátora politiky predsedu vlády. Jeho budúce ambície sa týkali politiky zamestnanosti, hospodárstva, zdravotníctva, ktoré však s prezidentskou funkciou majú máločo spoločné. Premiér Fico sa sústredil na predstavy a postavenie prezidenta v medzinárodných súvislostiach ako skúseného politika. Vzájomný duel sa skončil polčasovou remízou.

Čím bol duel iný v nedeľu v TA3?
Boli v ňom dvaja mierne rozdielne pripravení aktéri. Kým pán Kiska opakoval svoje predošlé tézy poradcov o tom, ako bude vyvažovať vládu a dbať na dodržanie vládnych sľubov, tak pán Fico akcentoval zahraničnopolitické postavenie prezidenta s miernym dôrazom na ochranu národných záujmov v rámci politiky k Ukrajine a Rusku. Agendu o funkcii prezidenta pri obrane štátu nerozvíjal Fico v intenciách vlastných ambícii, ale ako možného ohrozenia štátu nedôveryhodnou osobnosťou. Zároveň bolo nové aj to, že prvýkrát sa pokúsil vysvetliť verejnosti, že kandidát Kiska nie je nezávislým kandidátom, ale kandidátom opozičných strán. Proti tomu prirodzene jeho súper protestoval. Zdalo sa, že v druhom polčase kandidát Fico mierne vyhrával na body.

Premiér Fico uviedol, že by neodporúčal Štefanovi Harabinovi kandidovať na post predsedu Najvyššieho súdu. Prečo dal Fico najavo istý odstup od Harabina?
Je všeobecne známe, že Harabin je považovaný časťou verejnosti, či už právom, alebo neprávom, za žabu na prameni deformácií slovenského súdnictva. Niet preto divu, že obidvaja prezidentskí aktéri, Kiska už dlhodobo a Fico v rámci kampane, sa od najvyššieho predstavitelia súdnictva dištancovali.

Andrej Kiska v sobotu poukazoval na pokles možnosti zamestnať sa, na nefungujúce zdravotníctvo a sociálny systém. Aké možnosti má prezident v týchto oblastiach?
Tieto Kiskove predstavy Fico usmernil do polohy možného lídra budúcej politickej strany, ktorá môže svoju agendu presadzovať v parlamente, pretože to nie je možné prostredníctvom prezidentského ú­radu.

V prípade nezvolenia Kisku za prezidenta je reálne, že založí novú stredopravú stranu?
Zdá sa byť takmer isté, že politik Radoslav Procházka, keďže neuspel v prezidentskej kampani, smeruje k založeniu vážnej stredopravej politickej sily. Politický amatér, ako Kisku nazýva Fico, by iba ťažko nasledoval cestu, ktorou sa už Procházka vydáva. Platí to tým skôr, že Kiska, ako sa zdá, je z pozadia závislý od niektorých strán tzv. bývalého zlepenca, predovšetkým strany SaS a SDKÚ.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014