Roberta Fica podporili v kandidatúre Francois Hollande a Martin Schulz

Kandidáta na prezidenta SR za stranu Smer Roberta Fica podporujú v jeho snahe stať sa novou hlavou štátu francúzsky prezident Francois Hollande aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

24.03.2014 11:07
debata (182)

Minulý týždeň sa za Ficovo víťazstvo vyslovil český prezident Miloš Zeman, podľa ktorého sa ako predseda vlády osvedčil. Traja doterajší slovenskí najvyšší ústavní činitelia, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč, v spoločnom vyhlásení zase apelovali na slovenských voličov, aby vybrali za hlavu štátu skúseného a medzinárodne akceptovaného politika.

Ako pre TASR uviedol politológ Juraj Marušiak, takáto podpora môže síce ovplyvniť voličov, ale nebude smerodajnou pri ich rozhodovaní. „Môže to byť vnímané ako plus, že ide o kandidáta, ktorý má podporu aspoň časti európskej politickej reprezentácie a disponuje medzinárodnými kontaktmi, ale myslím si, že rozhodovať budú predovšetkým vnútropolitické faktory,“ vysvetlil.

V tejto súvislosti poukázal na kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského, ktorému pred prvým kolom prezidentských volieb vyjadrili podporu nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Európskej ľudovej strany Joseph Daul, cyperský prezident Nicos Anastasiades či vicekancelár Rakúska Michael Spindelegger. „Táto medzinárodná podpora mu v podstate nepomohla. Domáci kontext bude tým rozhodujúcim,“ konštatoval Marušiak.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014