Čo prezradili gestá prezidentských kandidátov

Získať moc a kontrolu nad súperom sa politici snažia aj tým, ako mu podajú ruku. Dotyk dlane či spôsob jej zovretia dokáže naznačiť, či medzi partnermi prebieha mocenská hra, kto chce získať prevahu a kto pôsobí ako porazený. Cez neverbálnu komunikáciu sa dá totiž dosiahnuť oveľa účinnejší a rýchlejší dojem, akým chce človek pôsobiť.

25.03.2014 12:00
Andrej Kiska, Robert Fico, prezidentskí kandidáti Foto: ,
Podanie rúk prezidentských kandidátov po televíznom dueli.
debata (10)

Pri politikoch a topmanažéroch je podľa odborníčky na komunikáciu Evy Martinovičovej šanca, že ide o prirodzené podanie rúk, minimálna. „Gestá ako podanie ruky a otočenie dlane môžu byť nacvičené. Topmanažéri alebo politici to naozaj cvičia na komunikačných tréningoch,“ povedala.

Jedno takéto nacvičené gesto použil kandidát na prezidenta Andrej Kiska pri nedeľňajšej debate v televízii TA3. Ukazujú to fotografie, ktoré urobil fotograf denníka Pravda. Zhodnotila ich Eva Martinovičová. Podaním ruky sa Kiska snažil získať kontrolu nad svojím súperom Robertom Ficom.

Obaja kandidáti tomu, že ich fotografovali, prispôsobili aj svoj postoj. Ten je u oboch štylizovaný a stoja ďaleko od seba. Odstup podľa odborníčky naznačuje, že nechceli vstúpiť do osobnej zóny svojho protivníka.

Neverbálna komunikácia niekedy prezrádza viac... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrej Kiska, Robert Fico, prezidentske volby 2014, duel TA3 Neverbálna komunikácia niekedy prezrádza viac ako slová.

Pri podávaní rúk podľa nej záleží na postavení celého tela. Ak stoja spoločníci oproti sebe, potrasenie rúk je priamejšie. Ak stoja vedľa seba tak ako na fotografii, výhodu má podľa nej jednoznačne ten, ktorý má partnera po svojej ľavej ruke. Kiska podal ruku zhora, čo sa berie ako gesto nadradenosti. „Navyše svoju ľavú ruku položil pánovi Ficovi na zápästie, a tým akoby svoju dominantnejšiu pozíciu posilnil. Uchopenie pravej ruky na zápästí dostáva jedného z nich do podriadenejšej polohy. No Kiskovo gesto môže znamenať aj niečo iné: zastavím ťa, ďalej ťa nepustím,“ vysvetľuje. Podľa nej sa za tým mohla skrývať obava z ďalších Ficových útokov.

Štandardné podanie dvoch rovnocenných partnerov by podľa nej malo vyzerať inak. „Mali by sa pozerať zoči-voči, čo však nebolo vzhľadom na fotenie možné, podanie by malo byť priame a bez naklonenia dlane. Tu vidno, že Kiska mal tú pravú ruku máličko naklonenú, čo je gesto nadradenosti. Ten druhý musí automaticky podať ruku zospodu,“ hovorí.

Ak sa človek dotkne aj partnerovho zápästia, narušuje mu tým osobnú zónu. „Ľudia to vnímajú veľmi nepríjemne, majú tendenciu ustúpiť, odkloniť sa, pretože je to vpád,“ spresňuje. Ak by išlo o blízkych priateľov, mohlo by ísť o vyjadrenie srdečnosti a snahy o väčší kontakt. Tu to však vylúčila.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #neverbálna komunikácia