Gašparovič požiadal RTVS o vysielací priestor k voľbám

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič požiadal v liste RTVS o vysielací čas k prezidentským voľbám, chce spraviť vyhlásenie.

25.03.2014 10:29
Ivan Gašparovič, prezident SR Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič bude vykonávať funkciu do polovice júna.
debata (29)

Oficiálny list z kancelárie prezidenta dostal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v pondelok 24. marca popoludní, informovala manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková. V prípade, že sa obe strany dohodnú, RTVS prezidentovi a jeho posolstvu poskytne primeraný vysielací priestor, odvysielanie navrhuje v stredu 26. marca po hlavných správach vo vopred dohodnutom rozsahu. „Príhovor prezidenta by bol odvysielaný pred dlhodobo plánovanou záverečnou diskusiou oboch prezidentských kandidátov tak, aby v prípade potreby mali možnosť obaja reagovať na slová súčasnej hlavy štátu,“ poznamenala.

RTVS požiadala Kanceláriu prezidenta SR, aby spresnila technické, realizačné, ale aj obsahové požiadavky súvisiace s prípravou a výrobou tohto typu formátu. Televízia tiež upozornila na dikciu zákona o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov. V ňom sa okrem iného uvádza, že "vysielanie iných relácií s výnimkou spravodajských a publicistických relácií podľa odseku 9 a tých, ktoré sú venované kampani podľa odsekov 4 a 5, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta, je počas kampane zakázané.“ Upozornila aj na záväzné Pravidlá volebného vysielania Rozhlasu a televízie Slovenska pre voľbu prezidenta SR, ktoré prerokovala Rada RTVS.

V tých sa okrem iného uvádza, že "RTVS je pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do ich prípravy a vysielania. Okrem organizačných štruktúr RTVS nemá nikto vplyv ani právo rozhodnúť o zaradení alebo nezaradení spravodajského a publicistického programu do vysielania.“ V pravidlách sa tiež uvádza, že "spravodajské aj publicistické programy majú dôležitú informačnú úlohu pred obdobím kampane, počas kampane, ale aj počas volieb. Aj preto nie je možné udalosti zamlčať, no zároveň musí RTVS zabrániť tomu, aby sa stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidátovi.“

Zákonnou povinnosťou RTVS je zabezpečiť, aby vystúpenie a obsah posolstva prezidenta nebol spojený s propagáciou konkrétneho prezidentského kandidáta. „RTVS plne zodpovedá za rozsah a dosah svojho vysielania a dodržiavanie zákonov ako aj interných pravidiel, osobitne počas prebiehajúcej kampane pred voľbou prezidenta Slovenskej republiky,“ uviedla na záver Dominika Šulková.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ivan Gašparovič #prezidentské voľby 2014