Kiska od Kňažka a Procházku nedostal, čo čakal

Ak Andrej Kiska v boji o Prezidentský palác stavil na podporu Milana Kňažka a Radoslava Procházku, nedostal ju a ani nedostane.

25.03.2014 20:00 , aktualizované: 26.03.2014 10:00
Kiska Foto: ,
Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 29. marca.
debata (1027)

Kiska v utorok zorganizoval spoločné vyhlásenie bok po boku s Milanom Kňažkom a Radoslavom Procházkom. Všetko však bolo nakoniec inak. Kňažko vôbec neprišiel. Procházka bol síce prítomný, ale stál v pozadí. Ani jeden z týchto dvoch bývalých kandidátov, na ktorých sa Kiska zrejme spoliehal, neodkázal svojim voličom hlasovať za Kisku. Vyzvali ich len, aby prišli voliť.

Kňažko vydal len takéto vyhlásenie: „Dobrý deň. Ako kandidát na prezidenta SR som sa k všetkým témam aj zúčastneným osobám opakovane zrozumiteľne vyjadril. Tieto moje vyhlásenia naďalej platia. Zároveň chcem apelovať na všetkých občanov, aby využili svoje právo a zúčastnili sa na demokratických voľbách. Prajem im šťastnú ruku.“ V telefonickom rozhovore na otázku denníka Pravda, prečo nevystúpil spoločne s Kiskom, Kňažko odvetil: „Nechápem, prečo by som mal byť na tlačovej konferencii ešte osobne prítomný bez toho, aby sme predtým mali nejaké pracovné stretnutie.“

A ako to teda celé prebiehalo? „Vitajte na našom spoločnom tlačovom vyhlásení pána Kňažka, pána Procházku a mojom," oznámil Kiska stojac sám za rečníckym pultom. "Na úvod mi dovoľte ospravedlniť pána Kňažka, ktorý sa na poslednú chvíľu ospravedlnil,“ pokračoval kandidát Andrej Kiska vo svojom predslove.

Keď skončil, obrátil sa na Procházku: „Rado, mikrofón je váš.“ Ten však spočiatku ani nechcel zaujať miesto po Kiskovi za rečníckym pultom. Prešiel zaň až na výzvu médií, že sú na ňom nastavené mikrofóny.

(Spoločné vyhlásenie Andreja Kisku a Radoslava Procházku zaznamenané televíziou TA3)

Procházka povedal, že voči občanom, a najmä vlastným voličom má dosť rešpektu a pokory na to, aby ich ušetril akoby zhora dávaných odporúčaní, koho majú voliť. „Ja tu dnes nie som preto, aby som ľuďom hovoril, koho si majú vybrať. To vedia najlepšie sami.“

Procházka spomenul, čo tvrdil v kampani, aby sa novým prezidentom stal človek, ktorý bude aj schopný, aj ochotný aktívne naštartovať a zastrešiť niektoré dôležité procesy v spoločnosti. Na to, aby to mohol urobiť, potrebuje silný mandát a sila toho mandátu závisí priamo od účasti. „Ak teda chcete prezidenta, ktorý vám bude zaviazaný niečo reálne urobiť, tak si ho vyberte sami,“ zakončil Procházka a rýchlo odišiel. Spoločné vyhlásenie, ktoré, ako sa ukázalo, ani nebolo spoločným vyhlásením, sa tak skončilo v priebehu pár minút.

Kiska po skončení celej akcie už len hovoril, že „dnešné stretnutie bolo o vyzve ľuďom, aby nezostali doma“. „Aký kandidát, taká podpora. Pripadá mi to veľmi divné z dôvodu, že zrejme mu spoločnú tlačovku sľúbili a že vyjadria podporu. Nie je mi zrejmé, či chcú tým naznačiť, že ku Kiskovi nemajú takú dôveru, ako by sám Kiska očakával. Racionálne je to ťažko zdôvodniteľné, “ zhodnotil postoje bývalých prezidentských kandidátov Milana Kňažka a Radoslava Procházku politológ Juraj Marušiak. Podľa politológa môžu mať Procházka a Kňažko obavu, ako by Kiska ako prezident pôsobil.

„Je to nepopísaný list papiera. Fakticky je bez minulosti a jeho politické názory sú málo známe. Celé jeho posolstvo je len to, že je proti Ficovi. Svojím spôsobom je to prázdny kandidát,“ doplnil Marušiak.

Ako o nejasnom odporúčaní Kňažka a Procházku hovorí aj politológ Michal Horský. „Radoslav Procházka vyhlásil už dávnejšie, že on ako osoba Kisku voliť bude a zároveň mu aj pomôže pri poskytnutí vlastných bilbordov. Svojich voličov však nevyzval, aby išli voliť Kisku,“ pripomenul Horský. Podľa neho takýto postoj Procházku môže súvisieť s tým, že nechce vlastných voličov posielať k možnému politickému súperovi, ak by Kiska založil stranu. Rovnako je podľa Horského možné, že Procházka si uvedomuje možné riziká, ak Prezidentský palác obsadí „politický zelenáč“.

Kňažko skončil vo voľbách v prvom kole štvrtý. Počas volebnej noci povedal, že dodrží sľub, ktorý dal na svojej prvej tlačovej besede v novembri, že druhý postupujúci by mal dostať podporu ostatných občianskych kandidátov. Urobil to však po svojom, ale jednoznačne: „Moje bilbordy budú patriť tomu, kto postúpi do druhého kola. Všetkých sedem.“ Na tomto stanovisku nič nezmenil.

Radoslav Procházka skončil v prvom kole prezidentských volieb tesne za Kiskom, na treťom, už nepostupovom mieste. Získal vyše 403-tisíc hlasov. Kňažko bol štvrtý, volilo ho vyše 244-tisíc ľudí. Víťazom prvého kola sa stal premiér Robert Fico, volilo ho takmer 532-tisíc ľudí. Podnikateľ a milionár Andrej Kiska dostal takmer 456-tisíc hlasov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014