Korec podporuje doplnenie ústavy, želá si skúseného prezidenta

Deti potrebujú výchovu skutočných rodičov, teda otca a matky. V súvislosti s pripravovaným doplnením Ústavy SR, ktoré má zaviesť ústavnú definíciu manželstva, to zdôraznil Ján Chryzostom kardinál Korec.

25.03.2014 14:02 , aktualizované: 16:42
Kardinál Ján Chryzostom Korec Foto:
Kardinál Ján Chryzostom Korec.
debata (41)

„Teraz sa chystá spevnenie ústavného zákona o manželstve a rodine, to je niečo, čo Slovensko pre budúcnosť veľmi potrebuje,“ myslí si.

Ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, spoločne so zmenami v pravidlách fungovania justície, dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do 2. čítania. Diskusia o týchto návrhoch z dielne Smeru-SD a KDH trvala dva dni.

Korec má zároveň konkrétnu predstavu o budúcom slovenskom prezidentovi. Mal by to byť podľa neho „zrelý muž, vzdelaný človek, skúsený aj v politike, aby nebol nováčik, aby sa nesprával ako žiačik, ktorý sa vypytuje, čo a ako mám povedať, čo a ako mám spraviť“. Hlava štátu musí mať podľa kardinála svoj úsudok, ako aj odvahu tento úsudok vyjadrovať.

„Prezident, ktorého Slovensko potrebuje a čaká, by mal byť skúsený v zahraničnej politike, známy v Európe, nie že sa budú ľudia, politici a novinári vypytovať, kto je to, odkiaľ prišiel. Mal by to byť človek, ktorého v Európe poznajú, vedia, že pracuje v politike roky a má kontakty nielen s európskymi, ale aj ostatnými svetovými štátnikmi, že ho poznajú a vážia si ho,“ dodal.

KBS pre voličov odporúčanie nemá, scientológiu nevníma pozitívne

Slovenskí biskupi odporúčania pre voličov v sobotňajších prezidentských voľbách nemajú, scientológiu však nepovažujú za pravdivú. Podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského pre katolícku cirkev na Slovensku je dôležité, aby spolupracovala s každým legitímne zvoleným predstaviteľom štá­tu.

„Konkrétne odporúčanie pre voličov Konferencia biskupov Slovenska nemá. Samozrejme, sme si vedomí toho, že pre katolícku cirkev v Slovenskej republike je dôležité, aby spolupracovala s každým demokraticky zvoleným predstaviteľom štátu. Takže v tejto chvíli náš základný postoj je otvorenosť voči každému legitímne zvolenému predstaviteľovi a ponúkame mu aj našu duchovnú službu pre dobro našej spoločnosti,“ povedal dnes po dvojdňovom plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska v Čičmanoch jej predseda Stanislav Zvolenský.

V súvislosti s prezidentskými voľbami tiež reagoval na diskutovanú tému scientológie. „Aj pre nás je zaujímavé, ako vystúpila do popredia táto otázka. Čo sa týka vzťahu katolíckej cirkvi k tomuto pojmu, aj my sme si vedomí, že scientológia je systém, mohli by sme povedať možno filozofický, ktorý však podľa nášho presvedčenia nezodpovedá úplne pravde. Lebo neboli by sme katolíkmi, keby sme neboli presvedčení, že správne poznanie o tom, kto je človek, o vzťahu k Bohu, je vlastne obsiahnuté v našej náuke,“ dodal Zvolenský.

Na 77. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska vydali 16 zúčastnení biskupi aj stanovisko k aktuálnej novelizácii Ústavy SR, ktorej súčasťou má byť aj definícia manželstva.

„Vítame všetky verejné iniciatívy, ktoré napomáhajú dobru rodiny a manželstva. Zvlášť oceňujeme pripravovanú novelu ústavy, ktorej súčasťou by mala byť definícia manželstva. Povzbudzujeme verejných činiteľov i ľudí dobrej vôle, aby sa rodina stala centrom spoločenského záujmu. Modlime sa, aby všetci vo svedomí poznali pravdu, že ľudská prirodzenosť je Božím darom a nie osobným rozhodnutím človeka. Spoločne prosme, aby aj Ústava Slovenskej republiky zohľadňovala, že manželstvo je zväzkom muža a ženy, že práva a povinnosti vyplývajúce z manželstva nie je možné založiť inak. Modlime sa, aby deťom bolo dopriate poznať otca a mamu a byť nimi vychovávaní,“ uvádzajú biskupi v stanovisku.

Ústavnú definíciu manželstva podporuje aj Gréckokatolícka prešovská archieparchia

Gréckokatolícka prešovská archieparchia je za vloženie viet o jedinečnosti manželského zväzku do ústavy, povedal hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.

Čo sa týka dvoch viet, ktoré sa plánujú vložiť do ústavy o jedinečnosti manželského zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, Gréckokatolícka prešovská archieparchia je rozhodne za. Myslíme si, že v dnešnej dobe, keď je toľko útokov na prirodzenú rodinu, je každý krok na jej podporu tým správnym, pretože je to aj z kresťanského pohľadu tá rodina, ktorú chce Boh pre človeka, povedal Petrík.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #ústava #Ján Chryzostom Korec #gréckokatolíci