Fico upozornil, že Kiskova firma pripravila rodiny o bývanie

Pre podnikateľské aktivity Andreja Kisku malo prísť o strechu nad hlavou 48 rodín. Firma TGI Orient, kde bol Kiska konateľom, pred osemnástimi rokmi odkúpila dve bytovky v Kysuckom Novom Meste.

26.03.2014 18:15
debata (184)

Bez upozornenia sa z nich zo dňa na deň mali vysťahovať desiatky sociálne slabších rodín. Video s takýmto svedectvom o deložovaní obyvateľov sa objavilo na webe jeho protikandidáta Roberta Fica. Kiska kúpu bytoviek potvrdil. Argumentuje však, že k žiadnemu náhlemu vysťahovaniu obyvateľov nedošlo. Vraj im aj s mestom ponúkli náhradné ubytovanie.

V dvoch bytovkách na Litovelskej ulici v Kysuckom Novom Meste bývali pôvodne zamestnanci podniku ZVL. V tom čase to boli takzvané slobodárky, v jednej bytovke bolo spolu 24 bytov. V roku 1996 ich od podniku ZVL odkúpila eseročka TGI Orient so sídlom v Kežmarku, ktorú v tom čase spoluvlastnil Andrej Kiska. Jedným z vlastníkov bol aj jeho švagor. Každú z bytoviek mali kúpiť za milión 100-tisíc slovenských korún. Dovtedajší obyvatelia, ktorí patrili medzi sociálne slabšie rodiny, sa museli v krátkom čase vysťahovať. Deložovanie mal mať na starosti Kiskov švagor. Podľa jednej z miestnych obyvateliek bolo v tom čase v meste verejným tajomstvom, že Kiska bytovky kúpil pre svojho švagra a ten na ich predaji neskôr zbohatol.

Andrej Kiska označil informácie za nepravdivé. Pripúšťa, že spoločnosť, ktorú spoluvlastnil, kúpila nehnuteľnosti, ktoré predtým slúžili ako podniková ubytovňa, od podniku ZVL v konkurze. „Boli kúpené bez vecného bremena a ľudia, ktorí v nich bývali, už neboli zamestnancami, bývali v nich načierno. Ľuďom, ktorí ubytovňu obývali, spoločnosť ponúkla odkúpenie ubytovacích jednotiek do osobného vlastníctva za sumu dnešných 3 300 eur,“ uviedol v stanovisku. V iných prípadoch im mali v spolupráci s mestským úradom ponúknuť možnosť náhradného ubytovania. V stanovisku poprel, že sa rodiny museli vysťahovať zo dňa na deň. Vraj to bol „proces, v ktorom sa nám podarilo viacerým nájsť náhradné ubytovanie“.

Jedna z miestnych obyvateliek pre Pravdu pod podmienkou anonymity opísala, ako si na to pamätá. Ona sama v bytovke nebývala, ale potvrdila, že obyvatelia sa vysťahovať museli. „Po celom meste bolo rozšírené, že terajší kandidát na prezidenta ich kúpil pre svojho švagra, ktorý tu žije. Najprv došlo k vysťahovaniu, potom tie bytovky dal zrekonštruovať a predal súkromníkom. Zarobil na tom dobre, lebo to kúpili za pár korún od vtedajšej ZVL a tie byty potom draho predával,“ povedala. Tí, čo v nich dovtedy žili, patrili medzi sociálne slabšie rodiny. Čo sa s nimi po vysťahovaní stalo, už nevie. Pravda sa pokúšala skontaktovať aj so švagrom Andreja Kisku. Do našej uzávierky sa ho nepodarilo zastihnúť.

Súčasný primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel bol v roku 1996 zástupcom vtedajšieho primátora. V súvislosti s vysťahovaním na Litovelskej ulici si spomína najmä na Kiskovho švagra. „Viem, že tam boli nejaké tlaky na tých ľudí, aby sa vysťahovali. Ale zo dňa na deň? To neviem potvrdiť ani vyvrátiť,“ rozpomína sa.

Na to, že by sa bol niekto na mesto obrátil s tým, aby mu poskytlo náhradné ubytovanie, si primátor nepamätá. „V tom čase to ani nebolo možné, my sme vtedy nemali žiadne rozostavané nájomné domy či kapacitu na to ubytovať toľko rodín inde,“ vraví. Nespomína si ani na to, či mestský úrad spolupracoval s Kiskovou eseročkou, aby pomohol ľuďom v neľahkej situácii. Ak by to aj stalo, Hartel je presvedčený, že mesto by pri tom nemohlo byť nápomocné. „Neviem, čo sa s tými ľuďmi stalo. Boli to sociálne slabšie rodiny. Tí, čo boli na tom lepšie, mali buď vlastné byty, alebo bývali vo fabrických bytoch, alebo v mestských, ale nie v slobodárkach,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #prezidentské voľby 2014 #bytovky #vysťahovanie