Gašparovič vyzval voliť

S výzvou na účasť v druhom kole volieb hlavy štátu vystúpil v stredu večer vo verejnoprávnej televízii úradujúci prezident Ivan Gašparovič.

26.03.2014 20:10
NR SR: Prezident o stave republiky za rok 2008 Foto: ,
Prezident Gašparovič
debata (23)

Hoci v predchádzajúcich dňoch spoločne s prezidentmi Michalom Kováčom a Rudolfom Schusterom podporil kandidatúru Roberta Fica, v stredu jeho meno nespomenul. Posolstvo Ivana Gašparovča okrem apelu na vyššiu účasť bolo skôr pomenovaním predstavy, ktorú by mal spĺňať nový prezident.

„Potrebujeme mať na čele štátu skúseného človeka, ktorý by mal byť komplexne pripravený na to, aby bol politickým lídrom a prezidentom pre celé Slovensko a vážnym partnerom pre zahraničie,“ vyhlásil prezident v RTVS.

Hlava štátu podľa Gašparoviča môže ovplyvňovať politickú atmosféru v krajine. Jeho ambíciou musí byť tlmiť politické konflikty, zmierovať názorové protiklady politických subjektov. Napomáhať dosiahnutie prijateľnej úrovne spolupráce a udržanie pokojnej atmosféry v spoločnosti.

Ako uviedol Gašparovič, medzinárodné dianie prináša a bude aj naďalej prinášať závažné bezpečnostné problémy. Prezident ako hlavný veliteľ ozbrojených síl musí zaujímať zásadné stanoviská k otázkam spoločnej obrany v kruhu krajín združených v Severoatlantickej aliancii. „Na čele štátu potrebujeme človeka, ktorý nás v nepokojných časoch dokáže zomknúť a pomôže oprieť sa o tradičné hodnoty – rodinu, prácu, vieru. Ktorý sa hlási k uvedomelému slovenskému vlastenectvu a pri riešení problémov spoločnosti bude zároveň dôsledne presadzovať občiansky princíp,“ uviedol prezident.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #prezidentské voľby 2014