Boj o voličov do poslednej minúty

Do rozhodujúceho volebného dňa vstupujú obaja kandidáti s odlišnými predstavami o prezidentskom úrade. Premiér Robert Fico hovorí o potrebe stability a prezidenta vidí ako muža, ktorý reprezentuje krajinu navonok, a doma má byť mediátorom medzi politickými stranami. Podnikateľ a milionár Andrej Kiska sľubuje riešiť nezamestnanosť, zdravotníctvo a súdnictvo.

26.03.2014 20:00
prezidentský palác Foto: ,
Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 29. marca.
debata (22)

Nazeranie na prezidentský úrad politológ Michal Horský v prípade Fica vníma ako zdôrazňovanie vízie spoločenského a politického účinkovania v domácich a zahraničných súvislostiach. Kandidáta Kisku politológ zhodnotil ako človeka zdôrazňujúceho podporu podnikateľov či riešiaceho zdravotníctvo a sociálne služby. „V závere kampane však stále viac kandidát Fico zdôrazňoval, že všetky tieto úlohy v parlamentnej demokracii patria lídrovi opozičných strán, ktorých sa kandidát Kiska stáva hovorcom,“ poznamenal Horský.

Aké je však zmýšľanie občanov o budúcom prezidentovi? Podľa sociológa Pavla Haulíka očakávania ľudí často prekračujú súčasné kompetencie prezidenta. „Prezidentský súboj bol preneseným súbojom. Bol o tom, ako si ľudia predstavujú celú politickú scénu, nielen prezidenta,“ zhodnotil sociológ. Obidvaja kandidáti Fico i Kiska v stredu definitívne ukončia kampaň. Usporiadali tlačové konferencie, na ktorých povedali svoje posolstvá voličom.

Kiska sa navyše sťažoval na antikampaň vedenú proti nemu a nevie, aké bude mať dosahy. Fico, naopak, uviedol, že k antikampani by mohol mať výhrady práve on a poukázal na bilbordy či sociálne siete namierené proti nemu. Kiska podal na Fica trestné oznámenie za to, že ho označil za úžerníka pre jeho podnikateľské aktivity. Fico na svojich vyjadreniach trvá a odvolal sa na závery Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Podľa sociológa Haulíka sa kampaň často posúvala do polôh, kam vlastne kompetencie hlavy štátu ani nesiahajú, a často sa do nej projektovali predstavy, ktoré prekračujú hranice súboja o post prezidenta. „Nebola ničím pozoruhodná. Ani by som nepovedal, ako sa občas vyskytli názory, že bola veľmi nepekná či špinavá. Je to trošku útlocitnosť a také tie drsnejšie formy politického boja nie sú nikde vo svete až také neočakávané,“ zhodnotil sociológ. Podľa neho kampaň napriek všetkému neprekročila rozumnú hranicu.

Do zápasu o kreslo prezidenta vstúpili viaceré osobnosti pre jedného aj druhého kandidáta. Fica podporili napríklad filmový režisér Juraj Jakubisko či ľudia z biznisu a akademickej obce. Podporu dostal aj od Jána Chryzostoma kardinála Korca či olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej. Postavili sa za neho aj bývalí prezidenti Michal Kováč, Rudolf Schuster a úradujúci prezident Ivan Gašparovič. Na zozname zahraničných podporovateľov sú francúzsky prezident Hollande, predseda Európskeho parlamentu Schulz a český prezident Miloš Zeman.

Kiskovi vyjadrili podporu napríklad herečka Zuzana Kronerová, filmový režisér Dušan Hanák alebo bývalý reprezentačný hokejový tréner Ján Filc. Po prvom kole volieb sa ku Kiskovi pridali opozičné strany SDKÚ, KDH, Most – Híd, SaS i mimoparlamen­tná Nova.

Čo sa týka Kiskových protikandidátov Milana Kňažka, Radoslava Procházku, tí nevyzvali svojich voličov, aby dali hlas Kiskovi. Na tzv. spoločné vyhlásenie k prezidentským voľbám v utorok Kňažko ani neprišiel a Procházka sa najskôr zdráhal, či má vystúpiť. Kiska si nakoniec vyhlásenie prečítal sám. Neskôr Kňažko a Procházka odkázali, že oni dvaja mu hlas dajú.

Voľby prezidenta sa uskutočnia v sobotu 29. marca.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014