Fico v dueli vyzdvihol svoje skúsenosti, podľa Kisku politici zlyhali

Posledný duel medzi slovenským premiérom Robertom Ficom a podnikateľom Andrejom Kiskom, ktorí v ​​sobotu zvedú súboj o hlasy voličov v rozhodujúcom kole voľby novej hlavy štátu, potvrdil rozdielne názory oboch kandidátov na osobu budúceho prezidenta.

26.03.2014 22:08 , aktualizované: 22:40
Robert Fico, Andrej Kiska Foto: ,
Zľava: Kandidáti na prezidenta SR Robert Fico a Andrej Kiska počas televíznej relácie Prezidentské voľby 2014 - Duel kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky, vysielanou RTVS.
debata (215)

V debate, ktorú verejnoprávna RTVS odvysielala na oboch svojich televíznych kanáloch a hlavnej rozhlasovej stanici, sa ale Fico aj Kiska vyhli vzájomným ostrým výpadom, ktoré v uplynulých dňoch sprevádzali kampaň. Obaja kandidáti zároveň hájili takzvané Benešove dekréty, ktoré po vojne v Československu viedli okrem iného k zbaveniu občianskych práv a vyvlastneniu častí maďarského a nemeckého obyvateľstva.

„Ľudia sú sklamaní z politikov. Potrebujeme vrátiť dôveru v politiku. Potrebujeme v politike nových ľudí,“ vyhlásil Kiska, ktorý svoju kampaň postavil práve na tom, že dlhoroční politici vraj nedokázali vyriešiť problémy krajiny, ako napríklad problémy v sociálnom systéme alebo v zdravotníctve.

Fico naopak vyzdvihol svoje skúsenosti, ktoré získal vo vysokej politike, v ktorej pôsobí viac ako 20 rokov. „Ponúkam ľuďom všetko, čo som v politike získal, predovšetkým množstvo skúseností a kontakty v zahraničí,“ povedal šéf jednofarebného kabinetu sociálnych demokratov Smeru. „Vedľa mňa sedí alternatíva experimentu. Nevieme o pánovi Kiskovi nič,“ tvrdil predseda Smeru.

Kiska reagoval, že ak má prezident zastupovať ľudí, nemôže byť predĺženou rukou politickej strany. Päťdesiatjedenročný podnikateľ tiež pripomenul, že v prípade zvolenia Fica prezidentom by najvýznamnejšie politické posty v krajine obsadila jedna strana. „Neexistuje zdravá protiváha, ktorá by sa postavila a pomenovala skutočné problémy, keď všetci traja (najvyšší politici) sú z jednej politickej strany,“ povedal. Za európsky unikát označil skutočnosť, že na Slovensku kandiduje na prezidenta úradujúci premiér.

Fico a tiež Kiska sa počas debaty postavili za povojnové dekréty československého prezidenta Edvarda Beneša. „Kto chce meniť Benešove dekréty, musel by zmeniť výsledky druhej svetovej vojny,“ vyhlásil Fico. Ospravedlnenie za povojnový odsun podľa neho nepripadá do úvahy.

Obaja kandidáti sa zhodli, že Slovensko by sa malo udržať v jadre európskej integrácie, niektoré právomoci by si však malo ponechať. Kiska v tejto súvislosti spomenul svoj ​​odmietavý názor voči prípadnému zladeniu daní v EÚ, Fico zase nesúhlasí s tým, aby Brusel napríklad schvaľoval štátne rozpočty členských štátov únie.

Rozdielny pohľad majú kandidáti na prezidenta Gašparoviča

Kým občiansky kandidát na prezidenta Andrej Kiska pred druhým kolom volieb kritizoval súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča pre jeho blízkosť k vládnej strane, premiér a zároveň ďalší uchádzač o post hlavy štátu Robert Fico vidí na Gašparovičovi aj dobré vlastnosti. Prezident by podľa Kisku nemal byť predĺženou rukou politickej strany, ale mal by stáť na strane ľudí a byť pripravený pobiť sa za nich. „Ak diskutujeme najmä o poslednom prezidentovi, ktorý neoficiálne priznal, že je akoby členom vládnej strany, tak to určite nestraníckosť nebola,“ poznamenal Kiska.

Fico si myslí, že každý zo slovenských predchádzajúcich prezidentov má nejaké vlastnosti, ktorými sa treba inšpirovať. „Od pána prezidenta Kováča by som bral principiálnosť. Od pána Schustera by som bral neuveriteľnú energiu v zahraničnopo­litickej agende, urobil veľmi veľa pre dobré meno Slovenska,“ dodal Fico. Na súčasnom prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa Ficovi najviac páči vzťah k Slovensku a jeho silný sociálny rozmer.

V otázke vstupu Turecka do EÚ sa nezhodli

Uchádzači o prezidentský post sa nezhodli na otázke vstupu Turecka do EÚ. „V prvom rade Turecko ako také by muselo prejaviť ochotu do EÚ vstúpiť a Turecko v posledných dvoch rokoch vôbec túto ochotu nemá, takže neviem, prečo otvárate túto otázku,“ povedal Kiska moderátorovi diskusie. „Tu sa veľmi mýlite, pretože Turecko oficiálne neustále opakuje požiadavku na vstup do tejto inštitúcie. Problém je dnes v tom, že Turecko neplní kritériá na vstup do EÚ,“ opravil Kisku Fico.

Kandidátov rozdelila aj téma leteckých náletov na Srbsko pred 15 rokmi. Na otázku, či by ako prezident dal súhlas na poskytnutie nášho vzdušného priestoru pre bombardovanie Srbska, Kiska odpovedal, že ako hlava štátu by zahraničnú politiku netvoril sám. „Naša spoločnosť by nešla správnym smerom, ak by si prezident sám tvoril zahraničnú politiku. Ak by k tomu došlo, sadol by som si s premiérom, ministrom zahraničia a dali by sme spoločné stanovisko,“ dodal.

Podľa Fica je Kiskov názor dôkazom toho, že keď nemá názor, okamžite sa obracia na vládu, ale tam, kde ide o útoky na vládu, tam je Kiska principiálny. „Ja som bol vtedy politik a razantne som odmietol súhlas vlády SR s poskytnutím vzdušného priestoru pre bombardovanie, pretože to viedlo k obrovskému množstvu civilných obetí,“ konštatoval Fico. Pri leteckých náletoch podľa neho došlo k porušeniu medzinárodného práva. Ako prezident by presviedčal vládu, aby takéto rozhodnutie neurobili.

Stredňajšia debata bola pre kandidátov prakticky poslednou možnosťou na oslovenie voličov. Volebné moratórium, počas ktorého už kandidáti nesmú viesť kampaň, začne vo štvrtok ráno.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014