Nová hlava štátu si počká do 15. júna

Dva a pol mesiaca bude čakať novozvolená hlava štátu, kým sa ujme oficiálne úradu. Či sa už stane prezidentom Robert Fico alebo Andrej Kiska, ústavné právomoci začne vykonávať až dňom zloženia sľubu 15. júna.

28.03.2014 14:00
prezidentské volby, prezidentský palác, ľudia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Dovtedy všetky oprávnenia budú patriť dosluhujúcemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Tak dlho zatiaľ ani jeden prezident na vstup do úradu nečakal. Meno novej hlavy štátu bude známe už zajtra v noci po druhom kole volieb.

V roku 1999 bol Rudolf Schuster zvolený v druhom kole 29. mája a funkcie sa ujal v polovici júna. V roku 2004 sa udialo druhé kolo 17. apríla a v roku 2009 bol prezident zvolený už 4. apríla. Pred piatimi rokmi však Ivan Gašparovič nemusel čakať na uvedenie do úradu, pretože pokračoval vo funkcii.

Skutočnosť, že nový prezident si počká 77 dní, súvisí s termínom volieb. Ten určil predseda parlamentu Pavol Paška. Viacerí prezidentskí kandidáti sa sťažovali, že termín bol skorý. Paška však namietal, že ide o korektný dátum, pretože apríl by bol problematický. "Je tam Veľká noc a je to obdobie, kedy ľudia túžia po všetkom možnom len nie, aby sa zaoberali politikou,“ poznamenal.

Ústavný právnik Peter Kresák poukázal na fakt, že napríklad v USA je prezident zvolený v novembri a do úradu nastupuje nasledujúci rok 20. januára. Podľa neho sa dá namietať, že dlhšie obdobie na Slovensku môže vyvolávať otázky.

"V USA sa traduje, že dosluhujúci prezident neprijíma žiadne významné rozhodnutia a prenechávajú sa novému prezidentovi. Je to tiež vec kultúrnej tradície. Či to bude u nás takto, neviem,“ poznamenal Kresák.

Jednou z najvýznamnejších právomocí prezidenta je menovanie sudcov Ústavného súdu. Na marcovej schôdzi poslanci zvolia šesť kandidátov na ústavných sudcov. Z nich prezident vyberie troch. Do funkcií by mali nastúpiť začiatkom júla. Nahradia končiacich sudcov Jána Auxta, Juraja Horvátha a Jána Lubyho. Či ešte Ivan Gašparovič vymenuje nových sudcov, včera hovorca prezidenta Marek Trubač nevedel povedať.

Prezident Gašparovič pred ukončením mandátu ešte navštívi okolité krajiny. Rozlúčkové návštevy sú plánované v Poľsku a v Českej republike. Po prezidentských voľbách by mal v parlamente predniesť správu o stave republiky. Poslednou úlohou pre Gašparovičových ľudí v Kancelárii prezidenta bude zorganizovanie slávnostnej ceremónie odovzdania úradu novej hlave štátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014