Fico sa s uznaním porážky poponáhľal. Večer v Smere mal rýchly spád

Vo volebnej centrále Roberta Fica to bol v sobotu rozpačitý povolebný večer. Od výsledkov hlasovania sa dali čakať viaceré varianty, nie však taký rýchly spád volebnej noci.

29.03.2014 21:30 , aktualizované: 30.03.2014 01:06
Robert Fico Foto: ,
Strohá tlačovka. Premiér Fico novinárom poďakoval za záujem a postojačky v priebehu dvoch minút uznali volebnú porážku.
debata (120)

Novinárov, naučených na Súmračnej ulici na pravidelné rituály v podobe príchodov smeráckych špičiek, zaskočil iba ten kľúčový, keď sa porazený kandidát Robert Fico postavil pred nich akosi v predstihu. V tom čase bolo totiž spočítaných len približne polovica volebných okrskov.

Povinnú jazdu pred médiami urobil ministerský predseda s podpredsedami Smeru stroho a postojačky. Splnil tak nepísané pravidlo „nevíťaza“ a zablahoželal svojmu súperovi Andrejovi Kiskovi. Novinársku miestnosť opustil rýchlo, nečakal na pripravené otázky spoza kamier.

Opatrná nálada sa dala krájať v priebehu celého večera, čo následne začali umocňovať priebežné výsledky na televíznej obrazovke. Už od začiatku chýbal sociálnym demokratom preukázateľný optimizmus.

Premiér pri príchode do budovy neskrýval napätie a dodal, že si „obhrýza nechty“. Dobrá atmosféra pochopiteľne chýbala. To, ako má vyzerať, videli žurnalisti z centrály Smeru paradoxne zo živých vstupov z Kiskovho tábora.

Situáciu v centrále Smeru sme sledovali online

00.20 Môžeme povedať, že vo volebnej centrále Smeru to novinári „zabalili“. Spočítať ich môžeme na prstoch dvoch rúk. Tí stále čakajú pri východe na Roberta Fica. Vyzerá to, že tak skoro domov ani nepôjde. Podľa našich informácií sedí s viacerými ministrami v uzavretých priestoroch centrály a na odchod sa nechystá. Tú zatiaľ opustila europoslankyňa Monika Flašíková – Beňová a minister kultúry Marek Maďarič. Podľa neho je prehra sklamaním, ale hlasy pre Fica zhruba kopírujú preferenčné krúžky, ktoré dostal v parlamentných voľbách v roku 2012. Dodal, že v nedeľných diskusiách vystúpi namiesto premiéra.

00.00 Budovu Smeru začali novinári pomaly opúšťať. Medzi tými, ktorí tu zostali, vládne rozpačitá nálada. Viacerí čakajú pri zadnom vchode budovy na odchod Roberta Fica.

23.45 Porazený prezidentský kandidát Robert Fico vystúpil pred novinármi počas tohto večera prvý aj poslednýkrát. Potvrdila to pre Pravdu hovorkyňa Smeru Monika Počátková. Kedy budovu opustí, zatiaľ nie je jasné. Reagovať na výsledky po sčítaní všetkých okrskov v centrále však už s určitosťou nebude. Na krátkej tlačovke premiér avizoval, že volebným výsledkom sa vyjadrí až o pár dní, keď si oddýchne. Zatiaľ nie je jasné, či sa zajtra zúčastní v povolebných debatách v televíziách.

23.30 Robert Fico nečakane predstúpil pred novinárov. Zablahoželal svojmu súperovi k volebnému víťazstvu a prakticky tak uznal svoju volebnú porážku. „Toto sú jednoducho fakty a pánovi Kiskovi podávam ruku.“

23.25 Nálada v Smere sa nemení. Medzi novinárov podľa očakávania stále nikto z politikov neprišiel. Zo Smeru však avizujú tlačovú konferenciu o niekoľko minút.

23.10 Novinári s napätím sledujú priebežné výsledky v televízii. Pri spočítaní takmer 20 percent okrskov, keď premiér Fico percentuálne zaostáva za Kiskom o približne 17 percent, nastal medzi nimi mierny rozruch.

Novinári počas volebnej noci v Smere. Foto: Robert Hüttner, Pravda
smer, centrála, novinári Novinári počas volebnej noci v Smere.

22.50 Ministri spolu s premiérom čakajú na výsledky v oddelených priestoroch centrály. Očakáva sa, že Robert Fico by mal predstúpiť pred žurnalistov až keď budú jasné výsledky. Nálada v centrále medzi novinármi je pokojná. V porovnaní s prvým kolom majú novinári k dispozícii pestrejšie menu. Okrem obložených chlebíčkov či štrúdlí sa môžu ponúknuť aj rezňom so zemiakovým šalátom.

22.16 Do budovy prišiel prezidentský kandidát Robert Fico. „K týmto voľbám mám veľký rešpekt, naozaj vôbec neviem ako to dopadne. Obhrýzam si nechty.“ Na otázku, ako strávil deň, reagoval, že si dal dobrý obed u mamy pri Topoľčanoch.

Do budovy Smeru prišiel Robert Fico. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Fico Do budovy Smeru prišiel Robert Fico.

Premiér očakáva, že účasť v druhom kole bude vyššia. „Myslím si, že sa pohybujeme na úrovni, ako to bolo v roku 2009. Podľa mňa to môže byť o desať percent viac ako v prvom kole,“ vyhlásil s tým, že pred novinárov predstúpi, keď budú spočítané všetky okrsky. Do budovy si niesol v ruke kravatu.

22.08 Medzi politikov Smeru dorazil aj minister zahraničia Miroslav Lajčák so Zuzanou Zvolenskou. Stále sa však čaká na Roberta Fica. Mal by prísť do budovy spolu s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Miestnosť pre médiá obsadzujú novinári. Foto: md, Pravda.sk
Smer Miestnosť pre médiá obsadzujú novinári.

21.49 Príchod šéfa sociálnej demokracie Roberta Fica sa očakáva po 22.00. Do budovy dorazil ďalší ministri Dušan Čaplovič a Ján Počiatek.

21.45 V centrále sa už nachádzajú minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, minister práce sociálnych vecí Ján Richter. Pred malou chvíľou dorazil tiež šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa v krátkosti vyjadril ku kampani. „Nemyslím si, že sa vymykala nejakému priemeru. Štandardne bola proti nám vedená antikampaň. Bol to súboj všetkých proti jednému. Všetky strany, ktoré boli mimo Smeru, sa spojili proti nám,“ uviedol s tým, že si netrúfa odhadnúť percentuálny výsledok volieb.

21.20 Centrála Smeru sa začala po 21.00 zapĺňať novinármi. Nikto z politikov a podporovateľov premiéra Fica sa zatiaľ medzi nimi neobjavil. Svoj živý vstup majú za sebou redaktori Českej televízie, ktorí slovenské voľby pomerne intenzívne monitorujú.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014