Dlhá a napínavá noc sa nekonala. U Kisku oslavovali už hodinu po voľbách

Svetelná dekorácia na streche hotela Devín vo farbe slovenskej trikolóry predznamenala už pred zatvorením volebných miestností, v ktorom štábe sa bude oslavovať novozvolený prezident.

29.03.2014 21:30 , aktualizované: 30.03.2014 01:04
Andrej Kiska Foto:
Andrej Kiska ďakuje voličom za podporu.
debata (68)

Nezávislý kandidát Andrej Kiska porazil súčasného premiéra Roberta Fica doslova drvivým spôsobom. V kongresovej sále sa medzi hosťami počas sčítavania hlasov miesila radosť s údivom.

Keď o 22.02 prišiel Kiska pred novinárov, predpovedal dlhú a napínavú noc. Nemohol však tušiť, ako sa mýli. O víťazovi bolo rozhodnuté prakticky za hodinu. Už o jedenástej hodine sála zaburácala hokejové ciki-caki, ciki-cak, o pol hodinu neskôr odignorovala blahoželanie z úst predsedu vlády, keď prekričala aj maximálny hlas televízora.

Budúca hlava štátu prišla medzi svojich podporovateľov presne o polnoci. Hlasité pokriky Andrej, Andrej jej najprv nedovolili vziať si slovo. Kiska sa následne poďakoval svojim voličom, aby po pár minútach odišiel na niekoľkodňový oddych. „Do boja som vchádzal kvôli jednému, kvôli ľuďom našej krajiny a svoj sľub aj splním. Ako prezident budem stáť za ľuďmi, za každým slušným človekom našej krajiny,“ vyhlásil ešte predtým.

Po polnoci hlasné oslavy ustali, ľudia pri stoloch diskutovali o prekvapujúcom výsledku, o jeho dopadoch na politickú scénu, alebo žartovali na úkor Fica. Devätnásťpercentný rozdiel nebol totiž podľa prítomných nič iné, ako úžera.

Atmosféru v centrále sme sledovali online

00.34 Situácia v hoteli Devín sa už upokojila, hostia debatujú pri švédskych stoloch, politici opúšťajú priestory. Ďakujeme za sledovanie nášho onlajnu. Dobrú noc.

00.20 Kiskovi podporovatelia spievajú slovenskú hymnu. Ešte predtým nezaradený poslanec Miroslav Beblavý uviedol, že slovenskí voliči dali jasne najavo, „že sú veľmi nespokojní so stavom krajiny“.

00.00 O polnoci prišiel medzi ľudí budúci prezident Andrej Kiska. V krátkom príhovore sa poďakoval voličom, ktorí mu odovzdali hlas a sľúbil, že bude hlavou štátu všetkých občanov.

„V prvom rade ďakujem všetkým voličom, že prišli voliť a dali mne ako prezidentovi silný mandát. Ďakujem pravdaže voličom, ktorí volili mňa, pretože vďaka nim budem za chvíľku novým prezidentom Slovenska,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Kiska. Zároveň dodal, že splní to, čo aj sľúbil. „Sľúbil som, že budem prezidentom všetkých občanov a že budem ľudí spájať a ľudí motivovať,“ povedal.

Kiska si chce najbližšie dni oddýchnuť, vyjadrovať sa bude až potom.

23.32 Vystúpenie premiéra Fica, kde zagratuloval Andrejovi Kiskovi k víťazstvu, v hoteli Devín nikto nepočul. V sále je veľká vrava a hlas televízora jednoducho nestačil.

23.26 Za Kiskom v tejto chvíli prišiel aj Radoslav Procházka, kandidát na prezidenta, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste. „Ak to skončí takto a ten rozdiel sa zrejme bude ešte zväčšovať, tak to je na demisiu,“ povedal na adresu premiéra Roberta Fica. Priznal, že jeho manželka dnes ráno predpovedala drvivé víťazstvo Andreja Kisku, 60 a viac percent. „Ženy sú intuitívnejši­e,“ dodal.

23.14 V hoteli Devín sa začína oslavovať. Ľudia tu berú Kiskove víťazstvo už ako istú vec. Zabávajú sa na živých televíznych vstupoch z centrály Smeru. Samotný kandidát je zatiaľ na svojej izbe.

23.00 „Ciki-caki, ciki-cak, hej – hej – hej, Kiskaaaa, Kiskaaa, heeeeeja, heeeeja prezident Kiska,“ kričí za aplauzu hostí jeden z podporovateľov Andreja Kisku. Hostia začínajú štrngať pohármi, politici Martin Fedor či Miroslav Beblavý upierajú zrak do svojich mobilov.

22.54 Úsmevy od ucha k uchu, výkriky radosti zavládli v miestnosti po oznámení priebežných výsledkov (9 percent zrátaných okrskov)… V tejto chvíli azda nikto neverí, že premiér Fico výsledok zvráti.

22.46 V miestnos­ti sa ozýva búrlivý potlesk. Po zrátaní 1,7 percenta okrskov vedie Kiska o dve percentá a v diskusiách medzi hosťami rezonuje presvedčenie, že s pribúdajúcim percentom zrátaných hlasov bude jeho náskok narastať.

22.40 Kiska opäť opustil sálu, v ktorej je doslova problém sa pohnúť. V novinárskej miestnosti viazne internet. Napätie pomaly stúpa.

22.34 Kiskova dcéra z prvého manželstva Natália je tiež v sále. „Som veľmi nervózna, potia sa mi ruky,“ povedala. Nahnevala ju kampaň v poslednom týždni, keď jej otca obvinili z vysťahovania desiatok rodín na ulicu. „A nemal sa ako brániť,“ poznamenala. Výsledok si prognózovať nedovolí, ale tvrdí, že či Kiska „vyhrá, alebo prehrá, budem na neho hrdá“.

22.22 Do štábu práve dorazil Daniel Lipšíc, líder novovzniknutej politickej strany NOVA. Víťaza si tipnúť netrúfol. „Prvýkrát v histórii prezidentských volieb to bude veľmi tesné,“ naznačil Lipšic s tým, že dôležitá bude účasť. O ďalšej politickej spolupráci s Kiskom hovoriť nechcel. „Vôbec som neuvažoval týmto smerom. Teraz ma zaujímajú iba prezidentské voľby,“ dodal. Lipšic prišiel v sprievode svojej spolustraníčky Jany Žitňanskej.

22.16 V sále to šumí, hostia čakajú na prvé výsledky. Kiska sa zatiaľ s nimi zdraví.

22.06 Andrej Kiska prišiel do kongresovej sály hotela Devín dve minúty po zatvorení volebných miestností, aj keď sa v areáli budovy nachádzal už vyše polhodinu. „Bude to dlhá a napínavá noc,“ povedal na úvod.

21.42 Do hotela Devín prišiel na pozvanie Andreja Kisku bývalý minister obrany za SDKÚ Martin Fedor. „Ak premiér Fico vyhlásil, že to bude referendum o jeho vláde, tak si myslím, že to pre neho nedopadne dobre,“ povedal priamo po príchode.

21.32 Desiatky fotografov už čakajú pri vstupných dverách do kongresovej sály na príchod Andreja Kisku. Do volebného štábu prišlo tak veľa novinárov, že personál hotela musel priniesť ďalšie stoly.

21.06 Nemôžem voliť na Slovensku a nikoho ani nepodporujem, prišiel som sem iba ako novinár, uviedol Tom Nicholson. V štábe Andreja Kisku očakávajú úspešného hokejového trénera Jána Filca, speváka Petra Cmoríka, ale aj zakladateľa a šéfa strany NOVA Daniela Lipšica.

20.44 Podporiť Andreja Kisku prišiel aj novinár na voľnej nohe Tom Nicholson. Z politikov si do hotela Devín zatiaľ nikto cestu nenašiel.

20.36 Volebná centrála Andreja Kisku sa zapĺňa oveľa rýchlejšie, ako pred dvomi týždňami. Miesta pre novinárov sú 90 minút pred zatvorením volebných miestností takmer všetky obsadené. V hoteli Devín, kde bude na výsledky čakať nezávislý kandidát a bývalý popradský podnikateľ Kiska, znie okrem slovenčiny aj angličtina. Na streche hotela žiaria slovenské farby (biela, modrá, červená). Na okrúhlych stoloch, za ktorými budú sedieť Kiskovi hostia, na rozdiel od prvého kola, dnes horia sviečky. Samotný kandidát by mal prísť po 22. hodine.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska