BBC: Kiska ťažil z imidžu novoprišelca

Prezidentské voľby na Slovensku zaujali aj niektoré zahraničné médiá. Britská spravodajská stanica BBC na svojom portáli uvádza, že Andrej Kiska dokázal vysoko zvíťaziť nad Robertom Ficom napriek tomu, že nemá žiadne politické skúsenosti.

30.03.2014 11:40 , aktualizované: 15:40
Robert Fico, Andrej Kiska Foto: ,
Robert Fico a Andrej Kiska v poslednom predvolebnom dueli vysielanom RTVS.
debata (32)

Podľa jej údajov však hrozba dominancie sociálnej demokracie očividne dokázala zmobilizovať Ficových odporcov. Kiska podľa BBC ťažil z imidžu novoprišelca „nepoškvrneného podozreniami z korupcie, ktoré rozvrátili slovenskú pravicu“. Stanica tiež poukazuje na pozitívum nekomunistickej minulosti víťazného kandidáta, pričom hlasovanie jej korešpondenti označili za referendum o premiérovej vlá­de.

Rakúska televízia ORF konštatuje, že napriek tomu, že bol Fico v prvom kole jasným favoritom, sa v druhom kole presadiť nedokázal. Za oveľa väčšie prekvapenie ako prehru však označuje veľký rozdiel medzi oboma rivalmi – vyše 400 000 hlasov. Zmieňuje tiež dravú premiérovu kampaň, ako aj to, že Kiska ostal dokonca aj pre expertov až do poslednej chvíle ťažko politicky odhadnuteľný.

Český spravodajský portál iDNES.cz rovnako píše, že Ficovi nepomohla ani tvrdá osobná kampaň proti Kiskovi, ani podpora všetkých troch bývalých prezidentov či časti katolíckeho duchovenstva. Výraznú prehru Fica, ktorý bol posledných desať rokov najsilnejším politikom na Slovenska, pritom označil za „veľmi tvrdú ranu“ pre premiéra. Kiska podľa iDNES.cz vyhral práve z dôvodu „naštvanosti Slovákov na tradičných politikov“.

AP: Kiska prilákal voličov znechutených korupciou

Politický nováčik Andrej Kiska bol zvolený do prevažne reprezentatívneho úradu slovenského prezidenta a zasadil tak nepríjemnú porážku svojmu súperovi, premiérovi Robertovi Ficovi. Napísala to dnes svetová tlačová agentúra AP.

Kisku charakterizovala agentúra ako úspešného podnikateľa, z ktorého sa stal filantrop. Dodala, že Fico uznal porážku a zablahoželal svojmu 51-ročnému rivalovi k víťazstvu. AP nevynechala ani slová Kisku, ktorý jasajúcemu davu v bratislavskom hoteli povedal: „Budem sa snažiť viac poľudštiť našu politiku.“

Kiska, ktorý bol až donedávna vo svojej krajine pomerne neznámy, prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky, uviedla v článku AP. „Budem stáť za každým slušným občanom tejto krajiny,“ citovala ďalej agentúra Kisku.

Prehra v prezidentských voľbách je trpkou pilulkou, ktorú musí Fico prehltnúť, uviedla AP. Tento líder dominantnej slovenskej strany s ľavicovým smerovaním je najpopulárnejším a najmocnejším politikom na Slovensku, ale bude musieť spolupracovať s kritickejším prezidentom, než je odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, upozornila agentúra.

Ďalšia svetová agentúra Reuters napísala, že Kiska sa viezol na vlne protificovských nálad u pravicových voličov, ako aj na vlne nedôvery slovenských voličov voči hlavným politickým stranám, pretože krajina zažíva korupčné škandály a neustálu vysokú nezamestnanosť.

Agentúra Reuters dodala, že Fico a ďalší Kiskovi kritici tvrdia, že je politický amatér, ktorý v minulosti zarobil peniaze na pôžičkách s nečestne vysokými úrokmi, ale Kiska toto obvinenie odmieta.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #online rozhovor prezidentské voľby 2014