Horský: Fico a Smer sa zmobilizujú

O výsledkoch prezidentských volieb sme hovorili s politológom Michalom Horským.

30.03.2014 19:00
debata (308)
Michal Horský Foto: Ľuboš Pilc
Michal Horský Michal Horský

Čo bolo rozhodujúce pre víťazstvo Andreja Kisku?
Rozhodujúcim činiteľom pri víťazstve kandidáta, ktorý je zbavený politickej minulosti a ktorý veľmi vágne formuluje politickú budúcnosť prezidenta, bola nálada občanov. Tí povedali, že s doteraz prezentovaným spôsobom politiky zásadne nesúhlasia.

Bol to protestný hlas voličov a snaha poraziť Fica?
Bolo by zjednodušením hovoriť, že išlo o referendum, či Robertovi Ficovi vyslovíme, alebo nevyslovíme dôveru. Nešlo ani o to, aby občania povedali, že so stredoľavou politikou nesúhlasia. Občania hlavne akcentovali, že nesúhlasia s výkonom politickej moci, ako ho prezentujú parlamentné politické strany ako celok.

Je spoločnosť po prezidentských voľbách rozdelená?
Väčšinový princíp volieb, kde víťaz berie všetko, je v našom politickom systéme nezvyčajný. Sme zvyknutí na pomerné rozhodovanie vo voľbách, a preto sa môže zdať, že ide o zásadné nóvum. Faktom ostáva, že polovica občanov absolútne dala najavo, že nedôveruje reprezentantom súčasných strán a ostala doma. Z druhej polovice väčšia časť sa rozhodla, že krajinu lepšie povedie milionár a politický zelenáč Andrej Kiska. Je to vážne varovanie pre krajinu, ktorá je riadená zastupiteľskou parlamentnou demokraciou.

Možno očakávať, že Andrej Kiska bude hovorcom alebo akýmsi vodcom opozície?
Zdá sa, že 24 hodín po voľbách sa všetky opozičné sily usilujú pre seba a vlastných voličov uzurpovať podiel na víťazstve Andreja Kisku. Je jasné, že Kiska je antipolitický kandidát, ktorému sa podarilo zviesť k sebe všetky sily nespokojné so súčasnou politikou. Či dokáže vytvoriť nezávislý úrad od dnešných opozičných strán, tak ako sa prezentoval v kampani, je zatiaľ otvorenou otázkou.

Záleží teda na tom, kým sa obklopí v Prezidentskom paláci?
Nepochybne. Vyžaduje si to čas minimálne niekoľkých týždňov, kým sa antipolitik Kiska zorientuje v politických reáliách a do svojho úradu zoberie kompetentných ľudí.

Pri Andrejovi Kiskovi sa vôbec neobjavovala jeho manželka. Nestála pri ňom ani v čase, keď už oslavoval svoj úspech. O čom to svedčí?
Ani pri Andrejovi Kiskovi, ani pri Robertovi Ficovi sa neobjavili ich manželky počas kampane. Volič na Slovensku zatiaľ neprikladá mimoriadnu dôležitosť prvým dámam v politike, ich vplyvu na životných partnerov a ani na verejnú mienku.

Dajú sa očakávať veľké konflikty nového prezidenta s vládou?
Keďže za Kiskom nie je žiadna minulosť, čo vo volebnej kampani bola jeho prednosť, v reálnych udalostiach ide o fenomén, ktorý zabraňuje predvídať, ako sa táto antipolitická osobnosť bude správať. Strana Smer si uvedomuje, že sa nachádza v polovici funkčného obdobia a vážneho protivníka nemá v stranách súčasnej politickej opozície, ktoré sú v stave deštrukcie a rozkladu, a tak vymedzenie medzi vládnou stranou Smer a Prezidentským palácom je očakávané.

Ako sa môže vyvíjať vzťah premiéra Fica a prezidenta Kisku?
Premiér za posledných 15 rokov účinkovania v politike preukázal, že je pripravený nielen na víťazstvá, ale aj na porážky. Preto reálne možno predpokladať, že aj Smer aj Robert Fico sa zmobilizujú po tejto prehre a nebudú ju brať ako osudovú prekážku pre ďalšie politické pôsobenie. Postavia sa proti prezidentovi v prípade, že nebude hovorcom vlastnej politickej línie, ale línie opozičných politických strán.

Kiska podal na Fica trestné oznámenie. Stretnú sa prezident s premiérom na súde?
Ostáva veriť, že prvým aktom prezidenta bude stiahnutie nezmyselného trestného oznámenia.

Čo znamená prehra vo voľbách pre premiéra Fica?
Politická opozícia verejnosti podsúva interpretáciu, že prehra premiéra a výrazný rozdiel hlasov medzi novým prezidentom a premiérom bolo referendum o legitimite vlády Smeru. Faktom je, že samotný premiér získal viac hlasov, ako mal počet preferenčných hlasov v parlamentných voľbách. Nič nenasvedčuje tomu, že Smer stratil výraznú podporu občanov. Preto predpovede, že Smer smeruje k predčasným voľbám, prípadne k totálnej rekonštrukcii vlády a odchodu jej premiéra, sú politicky plané. Nepochybne by však vláde a jej premiérovi prospelo, ak by v najbližších mesiacoch uskutočnili určitú rekonštrukciu a vymenili tých ministrov, ktorí nereprezentujú reformné kroky kabinetu.

Čo je pravdepodobnejšie: že Fico bude aj tretíkrát premiérom po roku 2016, alebo sa skôr ešte raz pokúsi o post prezidenta, či odíde z politiky?
Smer sa nachádza v polovici funkčného obdobia, v druhej polovici sa bude vymedzovať voči prezidentovi a v nastávajúcich voľbách sa bude usilovať o dobrý výsledok. Je zrejmé, že Smer zostane vážnym hráčom pri vytváraní budúcej vládnej väčšiny, prípadne aj v koalícii. Až potom bude aktuálna otázka, kto zo Smeru sa bude usilovať o opätovné získanie pozície prezidenta v nastávajúcich voľbách. Vychádzajúc zo súčasného hodnotenia sa zdá, že najsilnejšia strana so svojím premiérom nemusí byť tou najspoľahlivejšou cestou do Prezidentského paláca.

K voľbám prišla polovica oprávnených voličov. Čo tá druhá mlčiaca?
Dnešné politické elity bez rozdielu straníckej príslušnosti naznačujú, akoby išlo o zásadný prevrat v názoroch občanov na politiku v krajine. Netreba však zabúdať, že viac ako dva milióny občanov sa odmietli vyjadriť, či na čele štátu má stáť Andrej Kiska, alebo Robert Fico. V politickej budúcnosti sa rozhodne, na ktorú stranu sa pridá mlčiaca polovica krajiny.

© Autorské práva vyhradené

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska