Nemám záujem uzurpovať si moc, tvrdí Kiska

Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska nie je zástancom toho, aby sa rozširovali právomoci prezidenta Slovenskej republiky.

30.03.2014 21:01 , aktualizované: 21:39
andrej kiska, volebný štáb, prezidentské voľby... Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (196)

Jeho úlohu vníma ako autoritu, ktorá by mala za ľudí klásť otázky a vyzývať vládu a parlament, aby svoje sľuby plnili. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.

„Nemám záujem uzurpovať si moc, chcem udržiavať systém, aký v spoločnosti máme,“ povedal Kiska. Nepovažoval by však za správne, ak by prezident prišiel o právomoc nominovať členov do Súdnej rady SR. Po príchode do Prezidentského paláca by sa chcel zoznámiť s každým, kto v ňom pôsobí, potom sa chce venovať príprave tímu odborníkov a vízii, „ako čo najlepšie prezidentský úrad priblížiť k ľuďom a pomôcť krajine“.

Kiska uviedol, že pomoc mu už prisľúbil napríklad bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák, diskutuje aj s bývalým veľvyslancom v USA Martinom Bútorom, ktorý je odborník na zahraničnú politiku. Kiska sa podľa vlastných slov chce opierať o pomoc najlepších.

„V prvom rade musí byť človek sám príkladom,“ odpovedal Kiska na otázku, aké budú jeho prvé kroky, ktorými sa bude snažiť o návrat dôvery v prezidentský úrad. „Budem stáť za ľuďmi, budem bojovať za ľudí, aby vedeli, že skutočne prezident je na ich strane,“ dodal s tým, že politikom bude zase často pripomínať, prečo im voliči dali hlas.

S Ficom sa chce stretnúť čím skôr

„Pravdaže, pri takejto funkcii musím s premiérom spolupracovať – čím skôr sa s ním stretnem, budem veľmi rád,“ poznamenal Kiska. Zatiaľ nehovorí, či má stretnutie iniciovať Fico, alebo ho pozve Kiska.

S premiérom by si chcel vydiskutovať, že prezident by mal byť síce protiváhou, ale skôr takou, aby sa dosiahla rovnováha a nie konflikt s vládou. „V žiadnom prípade konflikt z mojej strany nehrozí, ale vždy budem obhajovať to, prečo som bol do tohto úradu zvolený a kto ma zvolil, to jest občania,“ povedal Kiska.

Ak by sa vláda rozhodla prijať taký zákon, ktorý by podľa Kiskovho názoru nebol v záujme občanov, tak by sa ako prezident stretol s príslušným ministrom, prípadne premiérom. „Ak ani to nepomôže, tak vtedy je skutočne úlohou prezidenta postaviť sa pred verejnosť a pomenovať tento problém,“ vysvetľoval Kiska. V prípade, že by mu premiér navrhoval na vymenovanie za ministra človeka, ku ktorému by mal odborné alebo iné výhrady, tak by sa s ním Kiska veľa rozprával. „Určite by som sa pýtal, či nemáme vhodnejšiu osobu.

Kiska ešte presne nevie, koľko z pracovného času strávi v paláci a koľko medzi ľuďmi. „Ale tým, že budem prezidentom ľudí, určite chcem s nimi byť v kontakte“. Kiska pripustil, že aj keď ešte nebude úradujúcim prezidentom, tak vyzve občanov, aby išli voliť v eurovoľbách. Zatiaľ je to však podľa neho najmä úlohou prezidenta. Veľmi rád sa stretne aj s predstaviteľmi menšín, aby si vypočul, ako by im mohol pomôcť.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska