SNS čaká na Smer, s kandidátom na prezidenta otáľajú

Menej ako rok zostáva do volieb hlavy štátu, a dve z troch vládnych strán si zjavne nevedia s touto témou poradiť. Stále nemajú kandidáta, ktorého pošlú do súboja o Prezidentský palác. Niektorí predstavitelia Smeru ešte dúfajú, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smer) prehodnotí rozhodnutie nekandidovať. Mlčí aj SNS. Podľa jej podpredsedu Jaroslava Pašku čakajú na to, koho do volieb pošle Smer. Nevylučuje, že strany budú spolupracovať.

25.08.2018 08:00
prezidentský palác Foto: ,
Smer a SNS stále mlčia o tom, koho pošlú do súboja o Prezidentský palác
debata (77)

Deň konania prezidentských volieb zatiaľ nie je známy. Uskutočniť by sa mali na jar budúceho roka. Svoj zámer uchádzať sa o pozíciu hlavy štátu oznámilo už 14 záujemcov. Čaká sa na SNS a na želiezko, ktoré do ohňa hodí najsilnejšia strana Smer. Predsedníctvo strany by sa malo tejto téme venovať v prvej polovici septembra. Podľa predsedu Smeru Roberta Fica postavia vlastného kandidáta.

Lajčákovo meno sa v súvislosti s možnou kandidatúrou za Smer spomína najčastejšie. Minister práce Ján Richter tento týždeň vyhlásil, že šéf diplomacie je stále jednou z alternatív. Samotný Lajčák už viackrát naznačil, že takto svoju budúcnosť nevidí. Prvý raz to verejne povedal v januári tohto roka v rozhovore pre Pravdu. „Mám rešpekt k úradu prezidenta Slovenskej republiky. Rovnako si vážim každého, kto súkromne alebo verejne vyslovil názor, že by som nemusel byť zlým kandidátom na túto funkciu. Chcem však jasne a jednoznačne povedať, že nebudem kandidovať na prezidenta SR. Nikdy som o tom neuvažoval,“ ozrejmil vtedy Lajčák.

Odvtedy svoj postoj viackrát zopakoval, naposledy tento týždeň po zasadaní vlády – čiže v rovnaký deň, keď ho Richter označil za možného kandidáta. Aj Lajčákov hovorca Boris Gandel nám v písomnej odpovedi odkázal, že ministrovo stanovisko k tejto otázke sa nezmenilo.

Kubiš zvažuje kandidatúru

Niektorí predstavitelia Smeru napriek tomu veria, že Lajčák svoj názor prehodnotí. „Dúfam, bolo by to najlepšie riešenie,“ hovorí poslanec a člen predsedníctva strany Miroslav Číž. Podľa vlastných slov rozumie aj tomu, prečo sa niektorí adepti vrátane Lajčáka do kandidatúry nehrnú.

„Je tam celý rad bizarných kandidatúr, takže to nie je jednoduché. Zodpovední ľudia si uvedomujú všetky bremená, ktoré sú s tým späté. Mediálny cirkus, politický cirkus… Aj atmosféra, spoločnosť je dosť výrazne rozdelená a súperi sa nevyberane atakujú,“ doplnil Číž, podľa ktorého sa v Smere venujú viacerým možnostiam.

Prečítajte si aj glosu od Martina Krna: Predvolebný kasting

„Musí to byť špičkový politik, ktorý pozná všetky nuansy politiky, je schopný získať rešpekt v zahraničí a je schopný efektívne riešiť úlohy, ktoré sú späté s jeho mandátom. Samozrejme, náš záujem smeruje predovšetkým k ľuďom v medzinárodnej sfére akceptovaným, takže minister Lajčák by bol aj z môjho pohľadu najvhodnejším kandidátom. Spomína sa aj bývalý pán minister Ján Kubiš. Potom je otázka aj kandidátov z radov Smeru, prípadne iné významné osobnosti, ktoré by sa uvolili na tento post. Je to v štádiu hľadania,“ povedal Číž.

Exminister zahraničných vecí a diplomat Ján Kubiš svoju kandidatúru nevylučuje, stranícku nálepku odmieta. „Môžem len potvrdiť, že zatiaľ sa plne venujem práci Osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN a vedúceho misie OSN v Iraku. Až po ukončení môjho vyslania, čo predpokladám na jeseň tohto roka, posúdim situáciu a zvážim kandidatúru. Ak by som sa o post prezidenta uchádzal, tak len ako občiansky kandidát,“ reagoval Kubiš pre Pravdu.

SNS má ešte čas

Známy zatiaľ nie je ani kandidát SNS. Šéf národniarov Andrej Danko by na tejto pozícii rád videl ženu. Meno neprezradil. V tejto súvislosti sa často hovorí o ministerkách školstva Martine Lubyovej (nom. SNS) a pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (SNS). Hovorkyňa strany do uzávierky neodpovedala na otázku, či sú tieto dve mená v hre o kandidatúru.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pre Pravdu skonštatoval, že otázky o kandidátovi sú predčasné. Čakajú najprv, koho postaví Smer. „Máme pripravené alternatívy podľa toho, ako sa budú správať naši koaliční partneri a aké nominácie prídu od iných politických strán. Ale ešte máme čas a nechceme našimi potenciálnymi kandidátmi, o ktorých si myslíme, že by mohli byť úspešní, zaťažovať verejnosť. Očakávame, že sa predovšetkým vyjadrí najsilnejšia strana, s akým nominantom pôjde do súťaže, a potom sa budeme snažiť buď ponúknuť lepšiu alternatívu, alebo budeme hľadať riešenie spoločného postupu,“ podčiarkol Paška. Zároveň dodal, že ak to bude Smeru trvať pridlho, čakať naň nebudú.

Sociológ varuje pred straníckou nálepkou

Sociológ Pavel Haulík sa nazdáva, že za vyčkávaním Smeru a SNS môžu byť problémy s hľadaním silného adepta so šancou na úspech. „Stranícky kandidát je svojím spôsobom hendikepovaný, lebo dostane nálepku, a tým pádom ako keby reprezentoval len voličov príslušnej strany, ktorá ho nominovala. Preto si myslím, že straníckych kandidátov nebude veľa. Voľby sú väčšinové, a tým pádom je pre druhé kolo nutné, aby kandidát dostal širokospektrálnu podporu. A to skôr dokáže kandidát nezávislý alebo zdanlivo nezávislý, ako kandidát s priamou straníckou nálepkou,“ vysvetlil Haulík a poukázal na to, že aj medzi už ohlásenými kandidátmi je len minimum straníkov.

Haulík nechcel špekulovať, či je na predstavenie silného kandidáta neskoro. „Evidentne majú tieto strany problém vybrať takého človeka, ktorý by mal šancu uspieť aspoň v takom zmysle, že by vo voľbách nepohorel. A pokiaľ ide o Smer, tam je to špeciálne, Smer si obzvlášť nemôže dovoliť zlý výsledok, a preto si musí dobre rozmyslieť, koho postaví. Smer má tú nevýhodu, že sa voči nemu ľahko zoskupujú protihlasy, hoci je stále najsilnejšou politickou stranou,“ mieni sociológ.

Podľa jeho názoru je práve toto dôvod, prečo Lajčák zrejme názor nezmení. „Tade cesta neviedla už od začiatku. Akýkoľvek kandidát, aj veľmi dobrý, by bol vnímaný ako kandidát Smeru, nikto by ho nevnímal ako skúseného kandidáta s politickým zázemím a nejakou predstavou,“ doplnil Haulík. Zároveň pripúšťa, že Smer zrejme podporí niektorého z občianskych kandidátov, napríklad aj Kubiša, ak sa rozhodne kandidovať. „To je pre mňa pravdepodobnejšia verzia než tá, že postaví vlastného kandidáta,“ nazdáva sa sociológ.

Čaká sa aj na OĽaNO

Most-Híd do súboja posiela predsedu strany Bélu Bugára. Opozičná SaS podporí nestraníka Roberta Mistríka. Sme rodina Borisa Kollára svojho poslanca Milana Krajniaka. Z parlamentnej opozície je zatiaľ ticho v OĽaNO. Hovorca hnutia Matúš Bystriansky uviedol, že postup v prezidentských voľbách oznámia v priebehu septembra.

Haulík odhaduje, že matovičovci neprídu so straníckym kandidátom. „Myslím si, že OĽaNO bude hľadať nejakú zhodu vo vnútri, ale zrejme sa to hľadá veľmi ťažko, pretože je to zoskupenie jednotlivcov, a neviem si celkom dobre predstaviť, aké kritériá by mal spĺňať stranícky kandidát OĽaNO. Skôr čakám, že sa budú snažiť s niekým dohodnúť a podporia niekoho, kto sa označuje za nezávislého, trebárs Mistríka. Ale môže to byť aj niekto iný,“ uzavrel sociológ.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Smer #Miroslav Lajčák #Ján Kubiš #prezidentské voľby 2019