Šefčovič potvrdil Smeru záujem o prezidentskú kandidatúru

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič súhlasil, že bude za vládny Smer kandidovať v marcových prezidentských voľbách. Podľa informácií Pravdy oficiálne kandidatúru oznámi v piatok.

14.01.2019 07:26
Maroš Šefčovič Foto: ,
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.
debata (118)

Poslanec Erik Tomáš (Smer) v relácii O 5 minút 12 v nedeľu potvrdil, že Smer oslovil s kandidatúrou podpredsedu EK Šefčoviča, ktorý by mal oznámiť verdikt v priebehu budúceho pracovného týždňa. Podľa Tomáša ide o skúseného človeka, ktorý by bol pre Slovensko ideálnym prezidentom.

Šefčovič pre Pravdu minulý týždeň potvrdil, že si vypočul ponuku kandidovať od strany Smer. Šefčovič je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, do ktorej sa dostal ešte počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa, keď nahradil svojho predchodcu Jána Figeľa.

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko vyhlásil voľby prezidenta Slovenskej republiky na 16. marca 2019. Rovnako určil lehotu na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 30. januára 2019. „Uchádzači o post prezidenta majú čas predložiť svoju kandidatúru do 31. januára,“ vyhlásil Danko vo štvrtok (10.1.). Ak ani jeden z kandidátov na prezidenta nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo volieb hlavy štátu bude v sobotu 30. marca 2019.

VIDEO: Termín volieb vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko.

Video

VIDEO: Slovenský veľvyslanec v Prahe Peter Weiss minulý týždeň k prezidentským voľbám pre TV Pravda povedal, že Slovensko ako nikdy potrebuje prezidenta rešpektovaného v zahraničí.

Video
118 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019