PROFIL: Šefčovič pôsobí desať rokov v Európskej komisii, začínal ako diplomat

Prečítajte si vizitku podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča (52), ktorý bude v marci kandidovať na post prezidenta SR.

18.01.2019 12:48
šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič.
debata (18)
  • Šefčovič, ktorý prijal ponuku na prezidentskú kandidatúru od hlavnej vládnej strany Smer, je takmer desať rokov eurokomisárom. V októbri 2009 vystriedal odstupujúceho Jána Figeľa a prevzal oblasť školstva, vzdelávania, kultúry a mládeže. Zostal aj v druhej komisii vedenej Josém Barrosom, v ktorej zastával funkciu komisára pre inštitucionálne vzťahy a administratívu, mal na starosti vzťahy komisie k Európskej rade a parlamentu, stal sa tiež podpredsedom EK.
  • Post podpredsedu komisie si udržal aj v súčasnej zostave vedenej Jeanom-Claudom Junckerom, ktorá sa ujala funkcie na jeseň 2014 a v ktorej prevzal agendu energetickej únie. Čo je projekt, s ktorým prišiel niekdajší poľský premiér a terajší predseda Európskej rady Donald Tusk. „Energetická únia je pre Slovensko strategickou otázkou,“ uviedol podľa servera Euroskop k zisku portfólia Šefčovič. Slovensko totiž patrí medzi štáty, ktoré sú v EÚ najviac závislé od dodávok zo zahraničia.
  • Vlani na jeseň sa Šefčovič vážne uchádzal o post vedúceho kandidáta európskych socialistov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), čo by mu v prípade úspechu pootvorilo cestu do čela komisie. Začiatkom novembra však podporil druhého uchádzača, Fransa Timmermansa z Holandska. „Prajem Fransovi v týchto náročných časoch to najlepšie. A som zároveň pripravený s ním úzko spolupracovať,“ uviedol Šefčovič v liste šéfovi európskych socialistov Sergejovi Staniševovi.

VIDEO: Šefčovič prijal ponuku Smeru a bude kandidovať za prezidenta

Video
  • Maroš Šefčovič sa narodil 24. júla 1966 v Bratislave, vyštudoval Vysokú školu ekonomickú, medzi rokmi 1985 a 1990 bol študentom na Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve (MGIMO), neskôr absolvoval tiež Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Začínal ešte v československej diplomacii, po prvý raz pôsobil na ambasáde v Zimbabwe (1991–1992). V ére samostatného Slovenska pôsobil na ambasáde v Kanade a bol tiež slovenským veľvyslancom v Izraeli.
  • Zastával rad vedúcich funkcií na slovenskom ministerstve zahraničných vecí, okrem iného bol zástupcom riaditeľa odboru krajín EÚ a NATO, koncom 90. rokov pôsobil ako zástupca vedúceho slovenskej misie SR pri Európskych spoločenstvách, na MZV v Bratislave neskôr viedol sekciu európskych záležitostí. Predtým, než sa stal slovenským eurokomisárom, pôsobil Maroš Šefčovič päť rokov ako veľvyslanec a stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri Európskej únii v Bruseli.
  • Šefčovič má blízko k strane Smer, okrem iného v roku 2004 viedol kandidátku strany do Európskeho parlamentu. Je ženatý, má tri deti.
VIDEO: Šefčovič môže zmeniť súboj o prezidenta, hovorí komentátor Pravdy Peter Javůrek
Video
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019