Focus: Šefčovič prvý, Čaputová rástla. Matovič ju vyzval na odstúpenie

Líder hnutia OĽaNO predstavil výsledky prieskumu preferencií kandidátov na prezidenta, ktoré hnutie zadalo agentúre Focus.

13.02.2019 14:12 , aktualizované: 19:00
debata (619)

V prvom kole prezidentských volieb by vyhral Maroš Šefčovič so ziskom 20,1 percenta hlasov opýtaných, druhý by bol Robert Mistrík so 17,1 percentami a tretia by skončila Zuzana Čaputová, ktorú by volilo 14,4 percenta opýtaných. Do druhého kola by postúpili Šefčovič s Mistríkom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dalo urobiť opozičné hnutie OĽaNO u agentúry Focus, konal sa od 7.2. do 12.2.

Podľa prieskumu by ďalej nasledoval Štefan Harabin (13,6 percenta), Marian Kotleba (8,9 percenta), Béla Bugár (7,4 percenta), Milan Krajniak (6,3 percenta), František Mikloško (4,5 percenta) a Eduard Chmelár (3,5 percenta).

Favoritmi volieb sú Maroš Šefčovič, Robert Mistrík, Zuzana Čaputová a Štefan Harabin. „Sú tam relatívne malé rozdiely. Voľby nebudú túto sobotu, do volebného dňa máme približne mesiac, preferencie sa ešte budú určite meniť,“ predpovedá riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. Podľa jeho slov zavážia výkony kandidátov vo veľkých televíznych diskusiách. „To môže poprehadzovať ich umiestnenia. Dnes sa dá povedať, že sa vykryštalizovala relatívne silná štvorka. Sme v inej situácii ako pred piatimi rokmi, kde bola v prieskumoch dlhodobo silnejšia dvojka, Robert Fico a Andrej Kiska. Dnes máme silnejšiu štvoricu,“ prízvukuje šéf Focusu.

Slosiarik si myslí, že je zatiaľ predčasné špekulovať o tom, ako bude vyzerať druhé kolo. „Samozrejme, Šefčovič by za sebou mohol mať silnú podporu predovšetkým voličov Smeru, čo je aj z hľadiska parlamentných preferencií nemalé percento voličov. Takže tie šance sú veľké. Čo sa týka zostávajúcich troch mien, primárne je dnes ťažké hovoriť, kto má väčšie a kto menšie šance. Rozdiely sú malé,“ uzavrel Slosiarik.

TV Pravda: Mistrík tvrdí, že chce vyhrať proti Šefčovičovi. Ku kandidatúre Čaputovej sa vyjadrovať nechce. Čaputová neodstupuje, poukazuje na to, že Harabin je v prieskumoch až štvrtý. Viac si pozrite vo videu.

Video

Prieskum AKO

V utorok zverejnila prieskum agentúra AKO. Aj ten favorizuje až štyroch kandidátov. Prvé kolo volieb by vyhral eurokomisár Šefčovič (podpora Smeru) s 18,2 percenta, druhý by skončil vedec Mistrík (nezávislý s podporou SaS) s 15,8 percenta, tretia by bola advokátka Čaputová (Progresívne Slovensko) s 14,7 percenta a štvrtý sudca Najvyššieho súdu Harabin (nezávislý) s 12,8 percenta.

„Vyzerá to tak, akoby sa odtrhli prví štyria, v cyklistike by sme povedali, že sa začal taký malý únik. Za pánom Harabinom je už relatívne prepad,“ zhodnotil riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích, podľa ktorého by sa muselo stať niečo veľké, napríklad v diskusiách, aby sa medzi favoritov dostal niekto ďalší.

„Poradie medzi prvými štyrmi by som sa neodvážil prognózovať. Potrebné budú ďalšie čísla, ďalšie prieskumy. Pri týchto malých odchýlkach je to dôležité. Keď bol predtým v prieskumoch pán Lajčák, tak bolo vymaľované. Tam bolo 25 – 30 percent a bolo jasné, že on by sa do druhého kola dostal. Pri týchto štyroch je to ešte pomiešateľné,“ doplnil Hřích.

Podľa neho o druhom kole stále nie je rozhodnuté. Poukazuje na druhý zistený údaj okrem preferencií a tým je interval spoľahlivosti. Ide o rozpätie čísel, v ktorých sa s 95-percentnou pravdepodobnosťou bude ten-ktorý kandidát pohybovať. Pri pohľade na tieto hodnoty sú rozdiely medzi prvou štvoricou zanedbateľné. „Teoreticky môže mať pán Harabin 15,1 a pán Šefčovič 15,6 a oni môžu byť tá dvojica, ktorá pôjde do druhého kola. Rozdiel medzi pánom Harabinom a pani Čaputovou a pánom Mistríkom je dokopy 2,6 percenta. To znamená, že ich poradie môže byť pomiešané. Pán Mistrík môže pokojne mať 18 a pán Šefčovič 16 percent. Sú v štatistickej odchýlke,“ objasnil Hřích.

Koniec dohadov?

Prieskumy ukončili debatu medzi Mistríkom a Čaputovou, kto sa vzdá a podporí toho druhého. Čísla v prospech Mistríka nie sú až také výrazné, Čaputová preto oznámila, že pokračuje v kampani. Hneď po nej tak urobil aj Mistrík.

Matovič vyzýva Čaputovú na odstúpenie

Podľa šéfa hnutia OĽaNO Igora Matoviča, ktorý prezentoval výsledky prieskumu agentúry Focus, by sa však Zuzana Čaputová mala zachovať zodpovedne a odstúpiť zo súboja o prezidentské kreslo. Dodal, že Progresívne Slovensko, ktorého je Čaputová podpredsedníčkou, by malo prehodnotiť svoj postoj, zotrvať v boji, ako avizovala kandidátka.

Matovič sa odvoláva na to, že podľa prieskumu agentúry Focusu by sa do druhého kola mohol dostať Štefan Harabin, ak by v jeho prospech odstúpil Marian Kotleba. Takisto podľa prieskumu vyplýva, že šancu poraziť Maroša Šefčoviča má Robert Mistrík. Čaputová by podľa tohto prieskumu nad Šefčovičom nezvíťazila. Matovič preto zdôraznil, že „je zodpovedné neriskovať Harabina v druhom kole a neriskovať to, že Robert Fico sa stane predsedom Ústavného súdu SR“. Tvrdí totiž, že víťazstvom Šefčoviča by sa Fico šéfom košického súdu stal.

Matovič sa teda prikláňa k možnosti, aby sa Čaputová vzdala kandidatúry a verí, že z nej bude dobrá ministerka. Je podľa neho naivné predpokladať, že Čaputová bude ešte dramaticky rásť. „Sám som zastával a obhajoval pozíciu Zuzany Čaputovej, aby dostala ešte priestor. Pán Mistrík chcel, aby sa jeden z nich vzdal už pri prvom prieskume. Ja som ju podporil, aby sa nevzdávala, aby ju ľudia spoznali,“ pokračoval Matovič. Dnes ale nemožno podľa neho hazardovať s budúcnosťou Slovenska.

Matovič zatiaľ Mistríka otvorene nepodporil, verí, že Zuzana Čaputová hnutiu ešte uľahčí situáciu, a teda sa vzdá. Zároveň pripomenul, že hnutie mohlo postaviť svoju kandidátku Veroniku Remišovú, ale zachovalo sa zodpovedne. Predpokladá, že tí, ktorí by volili Remišovú, by volili Mistríka a hlavne Čaputovú. Treba ale brať do úvahy, že dnes má v druhom kole väčšiu šancu proti Šefčovičovi Mistrík.

VIDEO: Eurokomisár Maroš Šefčovič bol exkluzívne, 18. 1. 2019, krátko po potvrdení, že sa zapojí do boja o post hlavy štátu, hosťom Zuzany Martinákovej v diskusii TV Pravda Ide o pravdu.

Video

Prezidentské voľby sa budú konať v sobotu 16. marca, druhé kolo bude nasledovať 30. marca. Kandiduje 13 mužov a 2 ženy. Ministerstvo vnútra začína po 15. februári s tlačou hlasovacích lístkov. Mená kandidátov, ktorí do tohto dátumu z volieb neodstúpia, budú na týchto lístkoch uvedené.

© Autorské práva vyhradené

619 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #prezidentské voľby 2019