Hlasovací preukaz si volič vybaví aj cez e-mail

Menej ako mesiac zostáva do prezidentských volieb. Uskutočnia sa v sobotu 16. marca. Volič môže prísť k volebnej urne aj v inom okrsku ako v tom, v ktorom má trvalé bydlisko, potrebuje na to však hlasovací (voličský, pozn. red.) preukaz. Dá sa oň požiadať poštou či e-mailom, termín na podávanie žiadostí vyprší už o niekoľko dní.

20.02.2019 15:00
debata

Hlasovací preukaz vydáva obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. S týmto dokladom sa môže zúčastniť na voľbách v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku, okrskovej komisii v takom prípade predkladá okrem občianskeho aj hlasovací preukaz. Ak si ho človek pred voľbami vybaví, a potom predsa len bude chcieť odvoliť v mieste trvalého bydliska, musí hlasovací preukaz predložiť tiež. Obec ho už totiž vyškrtla zo zoznamu voličov.

O preukaz sa dá požiadať tromi spôsobmi. Prvým je osobná žiadosť počas úradných hodín obce (napr. na obecnom či mestskom úrade), v takom prípade má volič čas do posledného pracovného dňa pred voľbami, teda do piatka 15. marca pre prvé kolo a do piatka 29. marca pre druhé kolo. Samospráva vydá hlasovací preukaz okamžite.

Druhý spôsob je listinnou formou, volič v takom prípade posiela žiadosť poštou. Doručená musí byť najneskôr 15 pracovných dní pred voľbami – teda 25. februára pre prvé kolo a 11. marca pre druhé kolo. Treba sa však poponáhľať a žiadosť poslať ešte tento týždeň. Doručená musí byť najneskôr budúci pondelok.

O preukaz môžete zažiadať aj elektronicky, teda e-mailom na adresu, ktorú každá obec zverejňuje na svojej webovej stránke alebo na úradnej tabuli. Aj v tomto prípade musí byť žiadosť doručená najneskôr 15 pracovných dní pred voľbami, platia teda rovnaké lehoty ako pri žiadaní poštou.

Každá žiadosť o voličský preukaz musí obsahovať povinné údaje, ako je meno a priezvisko žiadateľa, jeho rodné číslo, štátna príslušnosť a adresa trvalého pobytu. Vlastnoručný podpis nemusí byť úradne osvedčený. Žiadateľ uvádza aj korešpondenčnú adresu, na ktorú mu má obec doklad zaslať. Úrad posiela preukaz do troch pracovných dní od doručenia žiadosti. Zásielka príde „do vlastných rúk“, preukaz môže tiež osobne na úrade vyzdvihnúť žiadateľom splnomocnená osoba. Jej údaje musia byť uvedené v žiadosti – meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu.

Obec vydáva voličský preukaz len pre ten dátum volieb, ktorý je napísaný v žiadosti. Je preto dôležité v nej uviesť, či žiadosť platí pre prvé, alebo druhé kolo volieb. O preukaz na obe kolá sa dá žiadať naraz.

Voliť prezidenta zo zahraničia nie je možné. Občan Slovenskej republiky s trvalým pobytom v cudzine môže odvoliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. „Preukáže svoju totožnosť predložením slovenského cestovného dokladu (pasu, pozn. red.) a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine (nemusí byť úradne overené),“ vysvetlil tlačový odbor ministerstva vnútra. Vzor tohto čestného vyhlásenia je uverejnený na webe rezortu vnútra.

Volebná komisia si najskôr overí v databáze registra obyvateľov, či volič skutočne nemá evidovaný trvalý pobyt na Slovensku, a až potom ho dopíše do zoznamu voličov a tiež mu vydá hlasovací lístok a prázdnu obálku, aby mohol odvoliť. „Prevzatie hlasovacieho lístka a obálky potvrdí volič v zozname voličov vlastnoručným podpisom,“ doplnil rezort vnútra.


VIDEOKOMENTÁR k voľbám: Stačí málo a všetko sa môže otočiť. Prezidentské voľby rozhodnú podľa komentátora denníka Pravda Petra Javůrka najmä televízne debaty. Tému kampane určí ten kandidát, ktorý sa najlepšie zorientuje.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #hlasovací preukaz