Krajniak má tri podmienky na vymenovanie vlády, podľa Čaputovej by bol zdrojom parlamentnej krízy

Hosťami prezidentského špeciálu TV Pravda Ide o pravdu boli Zuzana Čaputová a Milan Krajniak. Čaputová kandiduje ako nezávislá je však podpredsedníčkou hnutia Progresívne Slovensko. Krajniak je podpredsedom Sme rodina.

21.02.2019 09:59 , aktualizované: 12:40
debata (92)
Video

Dokážu prezidentskí kandidáti garantovať svoju nezávislosť, keď pochádzajú z opozičného tábora? Čaputová v tom problém nevidí. Nezávislosť od politických vplyvov vníma skôr ako osobnostnú dispozíciu. Krajniak zdôraznil, že ani pri práci poslanca nehlasuje podľa straníckej príslušnosti, ale podľa toho, či je zákon dobrý.

Ako by však postupovali v prípade vládnej a spoločenskej krízy podobnej tej z minulého roka? Čaputová uviedla, že by sa snažila hľadať prieniky, ale v podstate by postupovala rovnako, ako prezident Andrej Kiska, keď odmietol vymenovať vládu, pretože mu prekážali viaceré mená. Sporným bolo najmä vedenie rezortu vnútra. Krajniak si myslí, že prezident postupoval v súlade s Ústavou. On by však volil možnosť vyhlásenia predčasných volieb. Čaputová a Krajniak sa nezhodujú v otázke prezidentských kompetencií. Krajniak by v prípade zvolenia za prezidenta nepoveril zostavením vlády víťaza volieb, ktorý by dokázal získať dôveru zákonodarcov. Za premiéra by vymenoval toho, kto by si osvojil jeho prezidentský program. Čaputová upozorňuje, že v takomto prípade by bol zdrojom parlamentnej krízy. Poslanci podľa jej slov nie sú vazalmi prezidenta a rovnako ako on, majú mandát od ľudí.

Podľa Čaputovej dnes už téma vzdávania sa v prospech iného kandidáta nie je aktuálna. Stretnutie iniciované Igorom Matovičom však vníma ako cennú skúsenosť, keď sa podľa jej slov z neformálneho obeda stala mediálna udalosť a následne vznikli rôzne interpretácie toho, na čom sa dohodli. Vyhlásenie Richarda Sulíka, že žena nemá v druhom kole šancu vyhrať, komentovala stručne. „Obišli ma, pretože sú to pre mňa vyjadrenia z iného storočia,“ povedala. Krajniak odchod z prezidentského boja vylúčil a výzvy na vzdávanie sa označil za politikárčenie.

Kandidáti neobišli ani tému financovania kampane, keďže v týchto dňoch rezonuje škandál s Kiskovou daňovou kauzou. Ukázalo sa totiž, že si prezidentskú kampaň financoval cez svoju firmu. Podľa Krajniaka takýmto spôsobom mohol Kiska prekročiť limit a získať tak výhodu oproti konkurencii. Za najzávažnejšie považuje vyplatenie vratiek. Celá kauza je podľa jeho slov pre spoločnosť veľký problém. „Najlepšie je prísť pred ľudí a povedať, čo sa stalo,“ dodal Krajniak s tým, že prezident tak doteraz neurobil a informoval veľmi sporo.

„Mieru zavinenia nepoznáme. Evidentne tam k nejakej chybe došlo,“ povedala Čaputová a súhlasí, že otvorenejšia komunikácia mohla do problému vniesť svetlo. „Kandidáti, možno v stereotype optimalizovať, siahli po skratkách, ktoré nám už dnes pripadajú úplne nepredstaviteľné, ako keby započítať si DPH do vlastnej firmy. Z dnešného pohľadu to znie nevhodne a nesprávne,“ dodala.

Kandidátov rozdeľuje otázka registrovaných partnerstiev či adopcia detí pármi rovnakého pohlavia. Podľa Čaputovej by páry rovnakého pohlavia mali mať väčšiu právnu istotu. Krajniak si však nemyslí, že je potrebný samostatný zákon o registrovaných partnerstvách a riešil by to úpravou v už existujúcich. Obáva sa totiž, že ďalším krokom by bola možnosť adopcie detí homosexuálnymi pármi. Trvá na tom, že dieťa má vyrastať v rodine, kde je muž a žena. Podľa Čaputovej by bolo lepšie, keby dieťa nemuselo vyrastať v ústave, ale „mohli by sa o neho starať dve milujúce bytosti.“ Čaputová nepovažuje za správne sprísňovanie zákona o interrupciách, Krajniak naopak.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová