Mistríkovo rozhodnutie podkopáva dvojkolovú voľbu, tvrdí analytik Baránek

Odstupujúci prezidentský kandidát Róbert Mistrík svojím dnešným gestom splnil to, čo sľúbil pri vstupe do kampane, teda, že nebude stáť v ceste silnejšiemu demokratickému kandidátovi. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Grigorij Mesežnikov s tým, že ide o prejav zodpovednosti a "snahu prispieť k vývoju, ktorý vylúči alebo skomplikuje vstup nesystémového kandidáta do aktívnej politiky". Mistríkovo gesto tak podľa Mesežnikova prispeje k posilneniu silného demokratického kandidáta.

26.02.2019 12:21 , aktualizované: 12:56
Robert Mistrík Foto: ,
Vedec Robert Mistrík počas mimoriadnej tlačovej konferencie v Bratislave 26. februára 2019.
debata (179)

Tvrdenia, že Mistrík vzhľadom na konzervatívnejšie názory v niektorých oblastiach bude prijateľnejším kandidátom pre väčšiu skupinu voličov, ako v pondelok konštatovala aj strana SaS, nie sú podľa politológa namieste. „Pripisujú Mistríkovi niečo, čo nevyplýva z jadra jeho postojov,“ uviedol. Podľa Mesežnikova strana týmto ukázala, že drží slovo, keď sa zaviazala Mistríka podporovať, nebolo to však nevyhnutné.

Baránek: Na to tu máme druhé kolo

Politický analytik Ján Baránek nevidí dôvod, aby sa kandidáti na prezidenta vzdávali kandidatúry ešte pred prvým kolom volieb. „Na to tu máme druhé kolo,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že takýto postup podkopáva jeho zmysel a zužuje výber pre voličov. „Sú to skôr hry politických strán ako prianie jednotlivých kandidátov,“ vyhlásil Baránek. Pripomenul tiež, že sa ešte neuskutočnili niektoré avizované diskusie kandidátov, ktoré mohli preferencie ovplyvniť. „Nikde nie je napísané, že voliči Mistríka pôjdu voliť Čaputovú, ktorá je kandidátkou liberálnej ľavice,“ dodal s tým, že Mistríkovi voliči zväčša k liberálnej ľavici nepatria.

Kerekeš: Kampaň sa dá zvrátiť aj na konci volebného boja

Rozhodnutie Mistríka odstúpiť z prezidentského súboja v prospech Čaputovej je podľa politológa Daniela Kerekeša prekvapením, pretože ešte nemal nič stratené. Upozornil, že jedna vec sú trendy a preferencie, ale kampaň sa dá zvrátiť aj na konci volebného boja. „Z hľadiska odhodlania Mistríka to vnímam ako predčasné rozhodnutie. Nebolo to v štádiu strateného boja,“ vyhlásil.

Mistríkove rozhodnutie možno podľa Kerekeša vnímať pozitívne v tom, že sa vzdal v prospech podobného kandidáta a voličské hlasy sa tak nebudú trieštiť. Nedovolí si však s istotou tvrdiť, že Čaputová má týmto zaručený postup do druhého kola prezidentských volieb. „Jej šance to určite zvýši. Problém však nastáva v tom, či niektorí konzervatívni voliči, ktorí chceli voliť Mistríka, budú ochotní podporiť aj Čaputovú skrz jej výroky z minulosti,“ podotkol politológ. Keď jeden kandidát podporí druhého, podľa Kerekeša to neznamená, že všetci voliči prejdú automaticky k podporenému kandidátovi. „Neplatí to na sto percent. Časť voličov určite nepôjde k Čaputovej,“ skonštatoval s tým, že títo volič sa budú rozhodovať medzi inými uchádzačmi.

Baboš: Čaputová bola u mnohých Mistríkových voličov druhou voľbou

Politológ Pavol Baboš predpokladá, že Mistrík sa rozhodol na základe ešte nezverejnených prieskumov a reálne zhodnotil svoje šance. „V záujme víťazstva aspoň jedného z dvojice Čaputová – Mistrík to vzdal. Výsledky nepoznám, nedokážem zhodnotiť, či ten rozdiel je, alebo nie je taký vážny, aby to musel urobiť teraz, povedal. Baboš si myslí, že pri podpore Čaputovej sú pre voličov dôležité skôr jej hodnoty a postoje než samotný fakt, že je ženou. "Samotný rodový aspekt nie je taký veľký, aby bránil víťazstvu,“ doplnil.

Predošlé prieskumy podľa Baboša ukazovali, že Čaputová bola u mnohých Mistríkových voličov druhou voľbou. Či si získa podporu konzervatívnych voličov, záleží podľa neho od jej šikovnosti. „Ak by sa len táto časť Mistríkových voličov preliala k nej, tak by jej to zabezpečilo víťazstvo. Jedna vec je deklarovať to v prieskume, a druhá ísť v tú sobotu naozaj voliť. Tu bude záležať od jej komunikácie a šikovnosti, ako si týchto voličov udržať a pritiahnuť k urne. To, čo sme videli, je, že pani Čaputová zmierňovala svoje výroky aj za posledný týždeň a aj dnes na tlačovej konferencii povedala, že cíti podporu z týchto kruhov. Musí komunikovať tak, aby ich neodradila,“ priblížil.

Baboš isté posuny v preferenciách predpokladá, bol by však prekvapený, ak by sa ešte stihol zrealizovať prieskum verejnej mienky ktorý by zohľadnil Mistríkovo odstúpenie. „Keby ho aj stihli zverejniť do soboty rána, pohyby sú často prirodzené, v predchádzajúcich prezidentských aj parlamentných voľbách sa viac ako štvrtina voličov rozhodla na poslednú chvíľu. Ak tam aj nejaký pohyb nastane, len ťažko vieme určiť, či je to niečím ovplyvnené, alebo je to prirodzená zmena názoru,“ spresnil.

Róbert Mistrík sa vzdáva prezidentskej kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej. Mistrík to vyhlásil na dnešnej tlačovej besede. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 16. marca, o priazeň voličov sa po odstúpení Mistríka uchádza 13 kandidátov.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Mesežnikov #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019