Bleskový prieskum posunul Šefčoviča na prvé miesto, Čaputová je tesne za ním

Bleskový prieskum volebných preferencií pred prezidenstkými voľbami agentúry Phoenix umiestnil na prvom mieste Maroša Šefčoviča s 19,%, na druhom mieste je Zuzana Čaputová s 18,5%, tretí je Štefan Harabin s 15,2%.

01.03.2019 09:20
debata (461)

V prieskume už nebol zahrnutý Robert Mistrík, zber dát sa uskutočnil v dňoch 26.2. – 1.3.2019.

Poradie ďalších kandidátov: Béla Bugár 9,1%, Marian Kotleba 7,8%, Milan Krajniak 7,1%, František Mikloško 6,7%, Ivan Zuzula 5,6%, Eduard Chmelár 5,1%.

Agentúra Phoenix research on-line zisťovala, či potenciálni voliči Roberta Mistríka vypočujú Mistríkovo priame odporúčanie voliť za slovenskú prezidentku právničku Zuzanu Čaputovú. Meranie sa uskutočnilo na reprezentatívnej vzorke 1 099 respondentov starších ako 18 rokov metódou CAWI.

Bleskový výskum volebných preferencií a volebného potenciálu ukázal, že Mistríkova podpora, ktorú mu v rámci predchádzajúcich meraní voliči vyjadrovali, sa rozprestrela nielen medzi troch súčasných najsilnejších kandidátov Maroša Šefčoviča, Zuzanu Čaputovú a Štefana Harabina, ale posilnila aj konzervatívnych prezidentských kandidátov, predovšetkým Bélu Bugára, Milana Krajniaka, Františka Mikloška a Ivana Zuzulu.

Na zistenie volebného odhadu agentúra využila metódu takzvaného volebného potenciálu. Výskum volebného potenciálu neukazuje možný výsledok volieb, ale ukazuje šance daného subjektu u zvažujúcich voličov, teda tých, ktorí zvažujú svoju účasť vo voľbách. Ide len o hlasy od občanov, ktorí nevylučujú svoju účasť vo voľbách. Súčet vo výskume volebného potenciálu tak nemusí zodpovedať sto percentám.

Projekt Phoenix Research on-line je partnerom americkej PewResearchCenter, spoločnosti s medzinárodnou pôsobnosťou 3Q Global a anglosasko-nemeckej AMR.


461 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019