Nemožnosť voliť prezidenta zo zahraničia je podľa opozície protiústavná

Počas blížiacich sa prezidentských volieb nebudú mať možnosť voliť občania Slovenska, ktorí budú v čase voľby v zahraničí. Preto skupina 37 opozičných poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina spolu s občianskou iniciatívou Srdcom doma a advokátskou kanceláriou Stentors dnes podávajú do Kancelárie Ústavného súdu SR v Bratislave na Župnom námestí podnet na preskúmanie ústavnosti súčasného stavu, ktorý s výnimkou parlamentných volieb neumožňuje voliť Slovákom v zahraničí.

06.03.2019 12:22
debata (60)

„Neumožniť voliť občanom v zahraničí je v rozpore s Ústavou SR. Pokiaľ ide o demokraciu, toto je kľúčová téma, Slovensko upiera právo občanom, ktorí žijú v zahraničí a nemôžu voliť,“ povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus s tým, že približne 350 tisíc občanov nebude mať právo voliť. Podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála neexistuje legitímny dôvod, prečo by nemohla byť voľba poštou umožnená aj v iných typoch volieb ako v parlamentných.

Ako dnes povedal na tlačovej besede Samuel Zubo, predseda petičného výboru občianskej iniciatívy Srdcom doma, mnohé susedné krajiny majú zavedené právo voliť zo zahraničia. „Je mi ľúto, že tu nie sú aj koaliční poslanci,“ uviedol s tým, že o možnosti voľby zo zahraničia oslovili aj koaličné strany. Vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby ministerstvo vnútra vytvorilo legislatívne zmeny, aby občania mohli voliť, aj keď sú v čase volieb v zahraničí.

Voľby prezidenta Slovenskej republiky budú 16. marca a prípadné druhé kolo 30. marca. V súčasnosti sa uchádza o dôveru trinásť kandidátov a kandidátok.

TV Pravda: Čoraz viac svetových mocností sa snaží získať vplyv v cudzích štátoch zvolením im naklonených kandidátov. Na túto tému sme sa rozprávali s IT Security Managerom Pavlom Draxlerom. (vysielané 19.2.2019)

Video
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #sťažnosť #prezidentské voľby 2019