Na Slovensko prišli pozorovatelia OBSE, budú sledovať prezidentské voľby

Na Slovensko pricestovali volební pozorovatelia Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Posúdiť majú prípravu a priebeh blížiacich sa prezidentských volieb z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel.

06.03.2019 18:12
debata (19)

Vedúceho komisie Alexandra Keltchewského a jeho zástupkyňu Dariu Bogumilu Paprockú prijal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek.

„Volebná hodnotiaca misia ODIHR hodnotila slovenské parlamentné voľby v roku 2016 ako vedené v súťaživom a pluralitnom prostredí. Medzinárodní experti ocenili všeobecné dodržiavanie základných práv a slobôd, vyvážené podmienky na kampaň a vysoký stupeň dôvery verejnosti v nestrannosť volebnej administratívy,“ skonštatoval Parízek. V podobne dobré hodnotenie pre Slovenskú republiku verí aj v roku 2019.

Misiu tvorí šesť medzinárodných expertov. Pozorovatelia sa sústredia na implementáciu volebnej legislatívy, vyváženosť a nezávislosť mediálneho prostredia. Komisia bude pôsobiť na Slovensku do ukončenia prezidentských volieb, následne do dvoch mesiacov od ich ukončenia vypracuje hodnotiacu správu a zverejní ju. Súčasťou správy budú aj odporúčania ODIHR zamerané na odstránenie prípadných identifikovaných nedostatkov.

Pozorovanie prípravy a priebehu volieb je súčasťou záväzkov účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pozorovanie volieb je tiež súčasťou dohôd všetkých účastníckych štátov OBSE, ktoré pozvaním volebných pozorovateľov pod patronátom úradu ODIHR demonštrujú ich transparentnosť, nezávislosť a dodržiavanie demokratických princípov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #prezidentské voľby 2019