Pellegrini odkazuje Kiskovi, nech nešpiní meno Šefčoviča

Predseda vlády Peter Pellegrini sa jasne ohradil voči vyjadreniam, ktoré na adresu prezidentského kandidáta Maroša Šefčoviča vyslovil prostredníctvom sociálnej siete súčasný prezident Andrej Kiska.

07.03.2019 11:27 , aktualizované: 17:26
debata (792)

VIDEO: Vyjadrenie Pellegriniho si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu.

Video

Premiér sa tak vyjadril počas svojho tlačového vyhlásenia k aktuálnej situácii.

Zdôraznil, že bez ohľadu na blížiace sa prezidentské voľby a prebiehajúcu kampaň, je jeho povinnosťou zastať sa všetkých ľudí, ktorí „hrdo a dôstojne pracujú pre Slovensko“ a správy, ktoré na adresu Maroša Šefčoviča prichádzajú z prezidentského paláca, vníma so znepokojením.

„Čo také vážne povedal Šefčovič? No vôbec nič, pretože si myslím, že prvý, kto predstúpil pred slovenskú verejnosť, bol práve pán prezident, ktorý oznámil, že sa bojí, že za svoje daňové delikty vo vlastnej firme mu môže hroziť basa. Následne sa jedna z kandidátok vyjadrila za možnosť poskytnutia amnestie,“ povedal Pellegrini a dodal, že „jediné, čo sa Šefčovič spýtal bolo, ako to so spomínanou amnestiou nakoniec bude“.

Zároveň zdôraznil, že ho správanie prezidenta voči „jednému z najvyšších predstaviteľov Slovenska v Európskej únii“ mrzí. „(Šefčovič) vždy hájil záujmy Slovenska, nikdy neohováral krajinu, ktorú zastupuje, nikdy nehovoril o našej krajine negatívne, práve naopak. Snaží sa jej pomáhať a upevňovať jej dobré meno na mape Európy,“ dodal.

Rovnako zdôraznil fakt, že Maroš Šefčovič ako diplomat rokoval s významnými predstaviteľmi štátov, čo sa o súčasnom prezidentovi podľa jeho slov povedať nedá. „Chápem, že úspechy sa dosahujú ťažšie, ak pracujete len tri dni v týždni. Veľa sa toho stihnúť nedá,“ vyhlásil na margo prezidentovho pracovného času.

Na záver sa vyjadril k samotnému vystupovaniu Andreja Kisku v spomínanom videu. „Nedôstojne sediac na stole dehonestuje Maroša Šefčoviča. Toto považujem naozaj za prekročenie všetkých rámcov slušnosti. Skôr by som očakával, že sa bude venovať vysvetľovaniu svojich daňových problémov a nebude špiniť meno slovenského diplomata,“ vyhlásil.

Podľa neho by sa mal Kiska vyjadrovať ku kandidátom, ktorí „absolútne negujú hodnoty a tradície našej krajiny a vážnym spôsobom môžu ohroziť demokratické smerovanie Slovenska,“ povedal na záver vyhlásenia.

Kauza s amnestiou

Prezident Kiska sa deväť dní pred prvým kolom volieb vyjadril k údajnej dohode medzi ním a prezidentskou kandidátkou Zuzanou Čaputovou, ktorú pred médiami avizoval Maroš Šefčovič.

Ten v utorok povedal, že sa obáva o férovosť blížiacich sa volieb. Naznačil, že jeho súperka Zuzana Čaputová sa mohla dohodnúť so súčasnou hlavou štátu Andrejom Kiskom na podpore výmenou za to, že by mu ona ako nová prezidentka udelila milosť. Čaputová sa totiž vyjadrila, že by ku Kiskovi v prípade víťazstva vo voľbách ako prezidentka pristupovala rovnako ako ku komukoľvek inému, kto by o milosť žiadal. Šefčovič povedal, že by odsúdenému politikovi milosť neudelil.

Šefčovič: Kiskove odkazy nie sú hodné jeho úradu

Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič sa dnes vyjadril, že odkazy prezidenta Kisku nie sú hodné jeho úradu. Podľa Šefčoviča prezident vo videu preto urobil také vyhlásenie, lebo „som položil legitímnu otázku, ktorá vyvstala z komunikácie jeho favoritky s médiami“.

Šefčovičovi kazí kampaň Smer, tvrdí Kiska

Na vyjadrenia premiéra Pellegriniho tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie reagovalo vyhlásením, že úspešnému kariérnemu diplomatovi Marošovi Šefčovičovi „kazia kampaň maniere a praktiky strany Smer,“ čo je prezidentovi podľa vlastných slov ľúto.

Zároveň pripomenul, že mu na konci a aj počas prejavu v Európskom parlamente, kde hovoril o hrdom a úspešnom Slovensku, po stojačky tlieskal sám eurokomisár Šefčovič.

Baránek: Je to otvorená vojna

„Je to otvorená vojna,“ reagoval na celú situáciu politický analytik Ján Baránek. „Niektoré Pellegriniho vyjadrenia by som si dovolil nekomentovať, to je už v rámci slovnej prestrelky. Ale určite mal pravdu v tom, že čo sa týka Šefčovičových zahraničnopoli­tických aktivít, budovania dobrého mena Slovenska, nemožno mu veľa vyčítať. Iste, niektorí politici mu niečo vytýkať môžu, ako teraz jeden z Kiskových poradcov povedal, že je v bruselskej bavlnke. Ale byť eurokomisárom, dokonca podpredsedom Európskej komisie, to znamená mať silnú odbornú znalosť a medzinárodnú akceptáciu. V tomto smere nám Šefčovič hanbu nerobí,“ mieni Baránek.

Sporný je podľa neho odkaz Kisku Šefčovičovi, aby viac myslel na svoju ďalšiu kariéru v diplomacii. „Neviem, čo nám tým chcel prezident naznačiť, a to aj vzhľadom na jeho chabé zahraničnopolitické kontakty. Vyjadrenie bolo skôr v deklaratívnej rovine. Pán Šefčovič ako politik a diplomat pôsobiaci v zahraničí má rozhodne dosť pevné postavenie a pokiaľ viem, v medzinárodných štruktúrach je uznávaným politikom. Zo strany prezidenta to bol skôr nikam nesmerujúci odkaz bez nejakých ďalších konzekvencií, lebo aj keby bol Šefčovič vo voľbách neúspešný, predpokladám, že by to nemalo žiadny vplyv na jeho kariéru v Európskej komisii,“ predpovedá analytik.

Ako dodal, ani forma Kiskovho vyjadrenia nebola najšťastnejšia. „Pôsobilo to na mňa tak "carterovsky“, za amerického prezidenta Jimmyho Cartera bolo v Bielom dome bežné, že v jeho štábe nosili rifle, bol taký ležérny, nenútený. Asi sa poradcovia snažili Kiskovi vnútiť takúto pózu – mimochodom, k nemu sa to vôbec nehodí, on má ďaleko od nejakého ležérneho intelektuála. Zbytočne ho napasovali do pózy, ktorá mu nesedí," podčiarkol Baránek.

VIDEO: Pozrite si, čo pre TV Pravda 6. 3. 2019 ku kauze údajnej dohody prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej a prezidenta Andreja Kisku povedali prezidentskí kandidáti, Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Vo videu je aj názor sociológa Pavla Haulíka. Podľa neho sa dá ťažko z vystúpenia Čaputovej povedať, či reálne existuje nejaká dohoda medzi ňou a Kiskom.

Video

© Autorské práva vyhradené

792 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Maroš Šefčovič #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2019