Diskusie ukazujú veľké rozdiely medzi kandidátmi

Udeľovanie prezidentských milostí či postoj k Európskej únii. Predvolebné diskusie ukazujú čoraz väčšiu názorovú nesúrodosť kandidátov na post prezidenta. Debata v televízii Markíza bola tiež zrážkou rôznych hodnotových svetov, ktoré delí pomyselná čiara. Na jednej strane Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča, na druhej Mariana Kotlebu a Štefana Harabina.

10.03.2019 18:45
predvolebna debata, Sefcovic, Caputova, Foto: ,
Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová v diskusnej relácii televízie Markíza.
debata (224)

Téma milostí rozdelila prezidentských kandidátov. Zuzana Čaputová zopakovala, že by ako zvolená prezidentka posudzovala všetky žiadosti bez ohľadu na to, či by išlo o politika. Narážala tak na možnosť, že o milosť by v prípade odsúdenia za daňové podvody mohol žiadať končiaci prezident Andrej Kiska. „Rovnosť pred zákonom je dôležitá, k akejkoľvek žiadosti budem pristupovať rovnako,“ vyhlásila Čaputová v nedeľnej predvolebnej diskusii televízie Markíza. Kiska minulý týždeň vyhlásil, že o milosť v žiadnom prípade žiadať nebude.

Maroš Šefčovič by milosť neudelil politikom. „V prípade politikov je potrebné povedať jasné nie,“ tvrdí Šefčovič.

Rozdiely medzi kandidátmi ukázala aj otázka členstva v EÚ a postoja k migrácii. Hlbšiu integráciu do EÚ aj bližšiu spoluprácu presadzovali najmä Šefčovič a Čaputová. Obaja tiež presadzujú riešenie migračnej krízy prostredníctvom pomoci štátom, odkiaľ migranti prišli, a cez podporu ich rýchlejšieho návratu do vlasti. Podľa Šefčoviča sa treba pozerať najmä do budúcnosti. „Prezident musí zmierňovať spoločnosť. Toto je téma, ktorú musíme riešiť, a nie sa stále pohybovať v minulosti,“ uviedol Šefčovič.

Proti prijímaniu migrantov sa snažili ostro vymedziť Harabin aj Kotleba. Harabin navyše postavil svoj úvod do diskusie spochybňovaním Šefčovičovho akademického titulu, čo Šefčovič vyvrátil a Harabinovi povedal, že klame v priamom prenose.

Šefčovič sa počas diskusie snažil profilovať ako sociálne zameraný kandidát. Zdôrazňoval najmä potrebu riešiť problémy mladých rodín a seniorov. „Chcem silné Slovensko, kde sa nebudeme deliť na dobrých a zlých, slušných a neslušných,“ apeloval Šefčovič. Pripomenul, že je skúsený politik, ktorý by vedel byť prezidentom od prvej minúty. Čaputová v závere relácie zas zdôrazňovala potrebu prísť k volebným urnám. „Chcem odstraňovať rozdiely v spoločnosti a osloviť tých, ktorým je slušnosť a ľudskosť blízka,“ dodala kandidátka.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu. Druhé kolo je naplánované na 30. marca. Volebné miestnosti sa v oboch prípadoch otvoria o siedmej ráno. Hlasovať sa bude až do 22. hodiny.


VIDEO: Posledné prieskumy skákali, a tak sa nedá povedať, akú silu majú antisystémoví kandidáti, myslí si komentátor denníka Pravda Peter Javůrek. Jeho názory na voľby si pozrite v nasledujúcom videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová