Arcibiskup: Podporiť kandidátku za ultraliberálnu stranu je ťažký hriech. Čaputová: Je to rozdeľujúce

Trnavský arcibiskup Ján Orosch v nedeľnej kázni skritizoval tých kňazov, ktorí podporili liberálnych prezidentských kandidátov. Zuzana Čaputová dnes zareagovala na kázeň slovami, že je to posolstvo, ktoré nespája, ale rozdeľuje.

11.03.2019 12:46
debata

Arcibiskup Orosch sa počas kázne v trnavskej katedrále zaoberal blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Najprv v úvode povedal, že „pre nás v štáte by mal byť prezident svetlom pre všetkých aj svojím osobným, nielen intelektuálnym, ale aj mravným životom – ktorí svojim srdcom i životom vyznávajú úctu k pravým hodnotám, ako sú pravda spravodlivosť, úcta k životu, úcta k človeku od prirodzeného života po prirodzenú smrť. I k tradičnej rodine, ktorej základom je jeden muž, jedna žena – otec a mama.“ Potom sa kriticky, bez toho, aby uviedol konkrétne mená, vyjadril na adresu kňazov, ktorí podporujú „ultraliberálne názory“.

„Žiaľ, musím povedať, že kňazi prvého, druhého aj tretieho stupňa kňazstva, sa niekedy pridávajú k týmto ultraliberálnym názorom. Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta – kandidátku za túto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom,“ povedal Orosch. Poznamenal, že on ako arcibiskup vedie v arcidiecéze kňazov, ktorí sú vo všetkých funkciách. „A ku ktorého zodpovednosti patria aj emeritní biskupi či arcibiskupi. Ja to musím povedať, že toto nie je správna cesta. Touto cestou vedieme našich veriacich do slepej uličky a katastrofy," dodal.

Arcibiskup narážal najmä na svojho predchodcu Róberta Bezáka, ten v septembri vyjadril podporu Zuzane Čaputovej, ktorá v predvolebných debatách nevylučuje napríklad ani možnosť adopcie detí homosexuálnymi partnermi. V online debate s čitateľmi Pravdy na túto otázku odpovedala: „Ja som predovšetkým za to, aby deti vyrastali so svojimi biologickými rodičmi, teda so svojou matkou a svojím otcom, pretože považujem za dôležité, aby dieťa vyrastalo s mužským a ženským vzorom. V prípade, ak by dieťa malo vyrastať v ústavnej starostlivosti, preferujem radšej možnosť, aby ho vychovávali dve milujúce bytosti, hoci aj rovnakého pohlavia.“

Čaputová: Nenechajte sa rozdeľovať konfliktom

Prezidentská kandidátka v pondelok v reakcii na kázeň trnavského arcibiskupa uviedla, že jeho posolstvo nespája, ale rozdeľuje.

„Vnímam to ako posolstvo, ktoré nespája, ale rozdeľuje. Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení. Preto chcem týchto ľudí poprosiť, aby sme zostávali jednotní a nenechali sa rozdeľovať konfliktom. Stojíme pred výzvou nespravodlivosti a na to je potrebný spoločenský konsenzus presahujúci názorové rozdiely. Myslím, že volanie po súcite, ľudskosti a spravodlivosti je niečím, čo nás spája. Chcem osloviť všetkých – Slovákov, Maďarov, Rusínov, Rómov, liberálov, konzervatívcov, veriacich aj neveriacich.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Orosch #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová