Čaputová a Šefčovič by Slovensko mafiánskym štátom nikdy nenazvali

Slovensko si zvolí novú hlavu štátu. V Prezidentskom dueli TV Pravda sa stretli favoriti prvého kola Zuzana Čaputová, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska, ktorá kandiduje ako občianska kandidátka, a Maroš Šefčovič. Ten kandiduje ako nezávislý s podporou Smeru.

12.03.2019 13:59 , aktualizované: 18:10
debata (425)
Video

Obaja sa v debate vymedzili voči výroku súčasného prezidenta Andreja Kisku, ktorý nazval Slovensko mafiánskym štátom. „Nepoužila by som tento výraz. Povedala by som, že sú tu indície, že niektoré praktiky sa ako keby na mafiánske podobajú. Máme podľa môjho názoru vážny problém s fungovaním spravodlivosti, aby bola poskytovaná včas a pre všetkých rovnako,“ povedala Čaputová.

Jasné nie zaznelo aj od Šefčoviča. „Nepoužil by som tento výraz nikdy. Keď prezident o vlastnej krajine povie, že je mafiánsky štát, tak ju neuveriteľným spôsobom degraduje, dehonestuje a mimoriadne to škodí obrazu našej krajiny v zahraničí,“ povedal Šefčovič. Dodal, že ak sú v štáte problémy, treba ich riešiť doma, medzi kompetentnými a následne riešenia predstaviť verejnosti.

Prezidentskí kandidáti v debate odpovedali na viaceré zásadné politické a kultúrno-etické otázky. Čaputová, ktorá je podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko (PS) uviedla, že sa snaží mať vysoké nároky na fungovanie v politike.

Reagovala aj na otázku týkajúcu sa predsedu PS Ivana Štefunka, ktorý čelí podozreniam pre svoje podnikateľské aktivity, konkrétne, že jeho firmy mohli poberať eurofondy cez predražené štátne zákazky. Štefunko sa po vstupe do politiky vlani začal zbavovať firiem a spravovania fondov. "Nejde o potvrdené informácie, ktoré by ukazovali na zneužitie eurofondov alebo korupčné správanie,“ povedala Čaputová. Je presvedčená, že ak došlo k akémukoľvek zlyhaniu, sám Štefunko vyvodí osobnú zodpovednosť smerom k PS. „Ak by tak neurobil, a ja by som neuspela v prezidentských voľbách, urobila by som personálne rozhodnutie sama,“ dodala.

Otázkam ohľadne káuz Smeru, výrokov expremiéra Roberta Fica o Georgeovi Sorosovi či jeho vzťahu k novinárom čelil Šefčovič. Ten aj keď nie je členom strany, kandiduje s podporou Smeru. Šefčovič zdôraznil, že jeho minulosť a práca diplomata sú najlepším predpokladom na to, aby sa dokázal od toho dištancovať. „Desať rokov som pôsobil na najvyšších poschodiach európskej politiky, musel som svoj mandát vykonávať nezávisle. Nikto ma doposiaľ nekritizoval, že by som podliehal nejakým tlakom alebo že by som nekonal nezávisle. Toto viem jednoznačne garantovať. Potvrdil som to v praxi a budem sa snažiť aj v budúcnosti,“ povedal Šefčovič.

Čaputová v relácii nateraz vylúčila, že by súčasný prezident Kiska mal v budúcnosti posilniť rady PS. „Skôr by som povedala k dnešnému dňu, že to absolútne vylučujem,“ dodala. „Áno, má problém s daňami z minulosti, ktorý sa snaží úspešne alebo menej úspešne vysvetliť. Tam by možno bol priestor na aktívnejšiu a proaktívnejšiu komunikáciu,“ povedala ku kauze daňových deliktov Kisku. Práve preto by sama pokračovanie v politike veľmi zvažovala. Čaputová je podpredsedníčkou PS a do boja o Prezidentský palác vstúpila ako občianska kandidátka s podpismi od ľudí. Vzdanie sa straníckeho postu dnes už považuje za relevantný návrh. „V prípade postupu do druhého kola sa ním budem zaoberať,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

425 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová